Kan Şekeri Nasıl Düşürülür?

Kan şekerinin yüksek olması diyabet hastalığı olarak bilinir. Vücutta olan şeker, hücrelere gidemez ve kanda hızla yükselmeye başlar. Bu durum pankreastan insülin salgısının olmadığı ya da az salgılandığına işaret eder. Pankreasta bulunan T hücreleri insülin üretir. İnsülin, şekerin hücrelere girmesini ve yakıt olarak kullanılmasını sağlayan bir hormondur. T hücreleri hasarlandığında ya da yok olduklarında insülin salgısı olmaz. Bu durumda da, kan şekeri hızla artmaya başlar.

Kan şekeri neden yükselir?

Yüksek glisemik endeksli gıdalar yemek, pankreasta kan şekerini arttıran glukagon hormonu artışı, pankreasın az insülin üretmesi, kortizol hormonunda olan yükselme, böbrek hastalıklarının oluşması nedeni ile kan şekeri diyabeti olmayan hastalarda bile yükselebilir. Bazı hormon bozuklukları, mide enzimlerini etkileyen ameliyatlar ve hızlı kilo verenler kan şekeri yüksekliğinde riskli gruptur.

Kan şekeri nasıl düşer?

Düzenli egzersiz yapmak;

Düzenli olarak egzersiz yapıldığında insülin duyarlılığı artar. Yüksek insülin duyarlılığı, hücrelerin şekeri daha iyi kullanmasını sağlamaktadır. Spor yapmak kan şekerini düşürür ve kilo vermeyi sağlar. Yüzme, tempolu yürüme, ağırlık kaldırma, bisiklete binme, koşu ve tırmanma gibi sporlar kan şekerini düzenleme için hergün yapılacak olanlardır.

Karbonhidratı sınırlamak;

Karbonhidratlar hızlıca vücutta şekere dönüşür. Vücut hemen insülin salgılar ve şeker yakıt olarak kullanılmaya başlanır. İnsülin kullanımında bir sorun olduğunda kan şekeriniz hızla yükselmeye başlar. Karbonhidratlı yiyecekleri az tüketerek, uzun vadede kan şekerini dengeye alabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken şey, düşük karbonhidratlı beslenme şeklinin kan şekerini dengede tutmasıdır.

Lifli yiyecek tüketmek;

Lifli gıdalar, karbonhidrat sindirimini ve emilimini yavaşlatır. Bu durumda, kan şekerinde hızlı yükselme ve düşmeler yaşanmaz. Tip 1 diyabeti olan hastalarda, kan şekeri dengesi bu şekilde sağlanır. Bol lifli gıdalara örnek; meyve, baklagiller ve tahıllardır.

Bol su içmek;

Su içtiğinizde kan şekerini dengeye alırsınız. Böbreklerimiz, fazla olan kan şekerini su ile dışarıya atar. Düzenli olarak günde 8-10 bardak kadar su içmek, kan şekerini düşürür ve diyabet riskini azaltır.

Elma sirkesi;

Elma sirkesi içtiğinizde kan şekeri dengeye girer. İnsülin duyarlılığını arttıran elma sirkesi, salatalarda ya da su ile karıştırılarak içilebilir.

Magnezyum ve krom;

Magnezyum ve klor içeren besinler kan şekerini düzenler. Yumurta sarısı, kahve, kuruyemiş, yeşil fasulye, brokoli ve et krom açısından zengindir. Koyu yapraklı sebzeler, tam tahıllar, balık, bitter çikolata, muz ve avokado magnezyum açısından zengindir.

Kan şekerini ölçmek:

Düzenli olarak hergün kan şekerini ölçmek sizin için çok önemlidir. Yedikleriniz sonrasında, kan şekerinizin verdiği tepkiyi algılayarak çok daha sağlıklı olabilirsiniz.

Tarçın çayı içmek, elma sirkesi ve limonu bol kullanmak, fındık ve badem yemek kan şekerini düşürdüğünden rahatlıkla kullanılabilir.

Kan şekerinin yüksek olmasının belirtileri:

Sürekli susama, sık idrar yapma, yorgunluk, iştahın çok artması, görmede bulanıklaşma, baş dönmesi ve kalp atımında dengesizlik oluşur. Bu belirtiler varsa, mutlaka bir doktora görünmek gerekir.

Kan şekeri kaç olmalı, kan şekeri değerleri

Bu yazı hepsaglik.net kaynak alınarak özgün olarak yazılmıştır.

Leave a Reply