Kan Kültürü nedir? Neden Yapılır?

Kan kültürü, kanda enfeksiyon bulgusu arayan ve çok kullanılan bir testtir. Kan içinde bakteri ve virüs bulunduğunda, bu çok ciddi bir durum olarak kabul edilir. Kan tüm vücudu ve dokuları dolaştığından, organlara ve dokulara bakteriler, virüsler yayılarak ciddi enfeksiyonlar yaratabilir. Bu nedenle, kan kültürü çok önemli testler arasındadır. İltihapsal ciddi hastalıklarda kan kültürü yapılır.

Kanda bir kan enfeksiyonu varsa, hastanın bağışıklık sisteminde bir düşme vardır. Çocuklarda bağışıklık gelişmediğinden, 60 yaş üzeri yaşlılarda bağışıklık yavaşladığından, kanser ve AIDS hastalıklarında, kemoterapi ve radyoterapi alanlarda kanda enfeksiyon riski yüksektir.

Hastanın farklı noktalarından kan alınır. Kan numunesinin içine, bakteri ve mantar üremesini sağlayan kimyasallar koyulur. Bir süre sonra, mikroskop ile kanın içinde üreyen bakteri ya da mantar olup olmadığı kontrol edilir. Bakteri ya da mantar üremediyse kan kültürü negatiftir.

Kan kültürü neden yapılır?

Kanda menenjit, osteomiyelit, pnömoni, böbrek enfeksiyonu ve sepsis yaratan bakterileri tespit etmek,

Kanda maya bulmak, kalp kapakçığında bakteri enfeksiyonu bulmak,

Bakteri ve mantarı öldüren antibiyotiği keşfetmek, nedensiz ateş veya şokun nedenini bulmak amacıyla kan kültürü yapılır.

Kan kültürü nasıl yapılır?

Kan kültürü, koldan alınan kan ile yapılır. İğnenin gireceği bölge temizlenir ve iğne deri altına girer. İğneye tüp takılır ve kan alımı yapılır. İğne çıkınca bölgeye baskı yapılır. Damardan kan almanın bilinen bir yan etkisi yoktur. Kan numunesi alındıktan sonra, nadir olarak şişlik olabilir. Kan vermeden önce, kanı sulandıran ilaçlar bırakılmalıdır.

Kan kültüründe bakteri 2-3 günde ortaya çıkar. Bazen bu süre 10 günü bulmaktadır. Mantarlarda ise, görülme oranı yaklaşık 30 gün olabilir. Test sonucunda normal; hiçbir bakteri olmadığına yani negatif çıktığına, anormal olması durumunda kültürde bakteri ve mantar vardır. Sonuç pozitiftir.

Testin sonucunu etkileyen bazı durumlar vardır. Yakın zamanda antibiyotik kullanmak ve kana bakterinin atlamasından önce tahlilin yapılması (bu nedenle değişik zamanlarda kan alınmalıdır), kan testinin yanlış yapılması durumunda tahliller etkilenir.

Kan kültürü testi hakkında

Bazı bakteriler, böbrek, boğaz ve akciğerler, başka noktalarda enfeksiyon varken kanı enfekte eder.

Kan kültürü testinde, %5 oranında deri bakterisi tarafından kirlenmiştir. Bu nedenle, kanda büyüyen bakteriyi anlamak çok zordur. Aynı bakteri, birden fazla kan numunesinde bulunuyorsa o zaman bakteri enfeksiyonu kandadır.

Bazen testlerde hiçbir bakteri yoktur. Bu durum, kanda enfeksiyon olmadığı anlamına gelmez. Farklı zamanlarda testin tekrar yapılması gerekmektedir.

Kaynak: Bu yazı, hemensaglik.com/makale/kan-kulturu kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply