Kalp krizi Astım Yüksek tansiyon ve stres ilişkisi

Pek çok insan yüksek stres altında hayatını sürdürmektedir. Stresin yüksek olması vücudumuza ciddi zararlar vermektedir. Yoğun stres sıkıntı, uyarıcı etki, uyku yoksunluğu, kilo alma, kilo verme, konsantrasyon sorunu ve baş ağrısına neden olabilir. Ayrıca kronik tansiyon ve kalp hastalığı riski taşırsınız.  

Yüksek tansiyon:

Yüksek tansiyon belki de en tehlikeli hastalıklar arasındadır. Çünkü başta kalp damarları ve beyin damarlarında ciddi hasara neden olurlar. Hatta pıhtı atmasına neden olarak, felç ve kalp krizinin başlıca nedenidirler. Böbrek yetmezliği başta olmak üzere felç ve beyin kanaması yüksek tansiyon kaynaklıdır.

Stres, kan basıncının yükselmesine neden olmaktadır. Kan basıncı, gün içinde yaşanılan aksaklıklara bağlı olarak yükselip alçalabilir. Bazı insanlar yüksek tansiyona yatkındır, bunlar;  Tuzu çok yiyenler, sosyal duyarlılığı olanlar, çabuk kızanlar, kalp hastalığı riski taşıyanlar ve aşırı stresli olanlardır. Bu nedenle, stresten uzak kalmaya çalışmak gereklidir.

Kalp krizi:

Çalışırken, fazla fiziksel aktivite yaparken ve öfke krizleri yaşanması kalp krizini tetikler. Evlilik sorunları, maddi sorunlar kalp krizini tetikler. İş hayatında yaşanılan stresler kalp krizi geçirmenin başlıca nedenleri arasındadır. Kalp krizi hakkında yapılan araştırmalarda, kalp hastalığına yatkınlık daha çok psikolojik sorunlara bağlanmaktadır. İşine aşırı düşkün olanlar, sıkça iki işi bir arada yapmaya çalışanlar, kuyrukta beklemeye tahammülleri olmayanlar, zaman baskısı yaşayanlar, sabırsız olanlar, çabuk düşünen, çabuk konuşan ve saldırgan olan kişiler genelde kalp krizine yatkındır. Tüm bu davranışların altında, güvensizlik ve kendine olan saygının azlığı vardır.

Astım:

Astım nöbetleri değişen dozlarda oluşur. Çoğunlukla aniden ve gece başlayan nöbetler vardır. Hasta göğsünde sıkışıklık, hırıltılı nefes, balgam çıkarma ve nefes alamama şikayeti yaşamaktadır. Ataklar şiddetli olduğunda panik atak yaşanabilir. Astımlı kişiler boğuluyormuş hissine kapılabilir. Bu hastayı çok yorar ve nöbet geçtiğinde hasta bitkin düşer.

Astımı başlatan ve harekete geçiren psikolojik stres kaynakları arasında, anne baba ve çocuk ilişkileri vardır. Hamilelik, bebeğin aile içine yeni dahil olması stres kaynaklarıdır. Yapılan son araştırmalarda, anneleri yüksek stres yaşayanlar ve aile içinde sorunlar olan çocuklarda astım atakları çok daha fazladır. Stres yönetimi strese bağlı hastalıklarda çok önemlidir. Stresin insanlarda bağışıklık sistemini bozması bilinen bir durumdur. Bu nedenle, stresten uzak durulmalıdır.

Leave a Reply