Kafein nedir Kafein hakkında merak edilenler

Kafein pek çok bitki, meyve, tohum ve köklerde bulunan bir kimyasal bileşiktir. Keyif vericidir ve beyinde serotonin salgısı yaparak haz verir. Bilinen en iyi kafein kaynakları kahve, kola, çay ve çikolatadır. Besinlerle ve içeceklerle alınan kafein,  kana karışır ve yaklaşık 5 saat kadar sonra vücuttan atılır. Kafein, bağımlılık yapan bir kimyasaldır.

Kafein bağımlılık yapar mı?

Kafein bağımlılık yapmaktadır. Uyarıcıdır ve kişi dikkatini toplar. Kafein alındığı anda beyinde serotonin salgısı olur. Bu salgı beynin haz almasını sağlar. Haz alan metabolizma bu maddeden daha fazla ister. Bu sayede kafein bağımlılığı oluşur. Aynı şekilde nikotin ve kokain de bağımlılık yaratır. Alışılan ve bağımlı olunan kafein dozu günlük olarak alınmadığında, vücutta baş ağrısı, yorgunluk, huzursuzluk, sinirlilik ve dikkat toplayamama gibi sorunlar oluşur. Bu belirtiler, kafein alındığında normal şekline döner.

Kafein ve baş ağrısı:

Kafein, baş ağrısı için alınan ağrı kesicilerin etkisini arttırır. Sürekli olarak kullanılması baş ağrılarına neden olabilir. Kafein bağımlılık yarattığından, sürekli aynı doz alınmadığında baş ağrısı yapabilir. Bu vücudun verdiği yoksunluk belirtisidir.

Kafein ve adet dönemi:

Kafein alan kadınlarda, adet öncesinde oluşan şişkinlikleri alabilir. Bunun başlıca nedeni idrar sökücü olmasıdır. Fakat adet dönemi öncesinde, kan şekerini düşürdüğünden belirtileri şiddetlendirebilir. Bu tamamen metabolizma ile ilgilidir. Bazı kadınlarda, adet öncesinde belirtileri 3-4 kat kadar arttırabilir.

Kafein ve uykusuzluk:

Vücuda alınan kafein yaklaşık 5-6 saatte vücuttan atılır. Uykuya dalmamızı sağlayan melatonin hormonu kafein ile direk uyarılır. Bu durumda, öğlen içilen bir bardak kahve akşam uykunuzu engelleyebilir. Kafein uykuyu kaçırdığı gibi, derin uykuya dalmayı da engeller.

Kafein ve kalp, damar hastalıkları:

Kafein yüksek tansiyona neden olmaz, fakat tansiyon hastalarında 1 saat kadar kan basıncını arttırır. Yüksek tansiyonu olan hastalara bu nedenle kafein önerilmez. Kafein, hızlı ve düzensiz kalp atımına neden olabilir. Kalp atım düzensizliği olan kişilere de bu nedenle önerilmemektedir. Günde 5-6 bardak kahve içenlerde kalp krizi riski ciddi oranda artmaktadır.

Kafein ve kemikler:

Kafein, kalsiyum ve demir emiliminde sıkıntı yaratmaktadır. İdrar sökücü olduğundan, kalsiyumun idrarla dışarıya atılmasına neden olabilir. Fazla kafein almak, kemik yoğunluğunda sıkıntı yaratır. Kemik erimesinde erkeklerde de aynı etkiye sahiptir.

Gebelikte kafein alma:

Hamileliğin ilk 3 ayında kafein riskli kabul edilir. Birinci trimesterde kafein düşük riskini arttırır. Günlük kahve tüketimi 4 bardak ise, bebeğin düşük riski %40 kadardır. Plasentadan geçen kafein, bebekte toksik etki yaratır. Hamileliğin 3 ayından sonra kafein, bebeğe bir etki yaratmamaktadır. Hamile kalmak isteyen kadınlara bu dönem içerisinde kafein alımını bırakmaları tesviye edilmektedir.

Kafeinin faydaları:

Kafein uyarıcıdır. Uykuyu açar ve düşünme performansını etkiler. Metabolizma hızını arttırır ve kalori yakımında yardımcıdır. Günde 250-350 mg. kadar kafein almanın kalori yakmaya faydası vardır. Bu durumda metabolizma hızı %8-13 kadar artmaktadır. Ayrıca Parkinson ve bağırsaklara da iyi gelmektedir.

Kimler kafeinden uzak durmalıdır?

Hamile olanlar ve hamile kalmak isteyenler,

Yüksek tansiyon hastaları ve çarpıntı sorunu olanlar,

Midede yanma olanlar, panik atak olanlar,

Mesane sorunu olanlar ve kemik erimesi yaşayanlar kafeinden uzak kalmalıdır.

Leave a Reply