Kafein nedir Faydaları ve Zararları Nelerdir?

kafein

Kafein nedir? Faydaları, zararları, içeriği, hafızaya olan etkisi nelerdir

Kafein, dünyada 50 den fazla bitkinin meyvesinde, tohumunda ve yapraklarında bulunan metilksantin isimli bileşiğe verilen isimdir. Çoğu bitki ve içecekte doğal olarak olan bu madde, sinir sistemini uyardığından uyanıklık sağlar. Faydaları kadar zararları da çoktur. Son yapılan araştırmalarda, fazla kafein alımının zararlı olduğu yönündedir.

Kafeinin faydaları nelerdir?

Kafein uyarıcı bir maddedir. Bu nedenle, prematüre apnesi gibi bazı hastalıkların tedavisinde kullanılır. Astım hastalığında tedavide kullanılan teofilin isimli madde ile kafeinin belirgin benzerliği vardır.

Kafein metabolizmayı hızlandırır bu nedenle kalori yakımını arttırır. Kilo vermek isteyenler için uygundur.

Karaciğer hastalıkları riskini ciddi manada düşürür.

Sporda ve diğer bedeni işlerde performans arttırıcı özelliği vardır.

Kafeinin hafızayı kuvvetlendirdiği düşünülmektedir.

Kafeinin zararları

Kafein sinirlilik, depresyon ve uykusuzluk yapar,

Migreni tetikler, kalp ritim bozukluğu yaratabilir,

Çinko ve demir emilimini azaltır, mide asit salgısını arttırarak gastrite neden olur.

Kafein ve hafıza ilişkisi nedir?

Kafein hafızayı kuvvetlendirir diye kesin bir şey olmamasına rağmen, yapılan araştırmalarda olumlu bir etki olduğu ortaya çıkmıştır. Kafein alan kişilerde hafızanın çok daha iyi olduğu deneylerde ortaya çıkmıştır.

Kafein gebelikte önerilmez

Kafein, gebe kadınlarda incelenmiş. Gebeliklerin ilk 3 ayında düşük yapan 500, düşük yapmayan 900 kadın incelendiğinde günde 1-2 fincan kahve içen kadınlarda düşük riski %30 daha fazladır.

Kafein bağımlılık yaratır

Kafein bağımlılık yaratmaktadır. Yüksek tansiyon, kemik erimesi, çarpıntı sorunları olanlara kafein önerilmez. Fakat, sağlıklı olanlarda da en büyük sorun bağımlılıktır. Kafein ciddi bir madde bağımlılığı ile aynı etkilere sahiptir.

İdrara çıkmayı sıklaştırır

İdrar söktürücü etkisi nedeni ile kafein, kan şekerini düşürür ve adet öncesi dönemi şiddetlendirir. Kafein böbrekleri çalıştırır ve idrara çıkmayı sıklaştırır. Sürekli içildiğinde mesanede tahribiyet ve rahatsızlıklara neden olabilir.

Leave a Reply