Kadınlarda hormon bozukluğu

hormon bozukluğu

Hormon bozukluğu demek, vücudu yöneten tüm hormonlardan bazılarında sorun olması ile ortaya çıkan durumdur. Kadınlarda hormon bozukluğunda en sık görülen, kısırlık, adet düzensizliği, kıllanma gibi, sorunlardır. Bu sorunlar genelde üreme hormonlarını kapsar. Fakat, tüm bu bulgular hormon bozukluğunu göstermez. Bazen başka hastalıklar, hormon bozukluğuna benzeyebilir.

Kadınlarda adet düzeni, tüylenme ve kısırlık yaratan hormonlar

FSH hormonu

Beyinde bulunan hipofiz bezi, FSH hormonu salgısı yapar. Bu hormonun görevi, yumurtalıklarda uyarım yapmak ve östrojen hormonunun üretimini arttırarak, yumurtlamayı sağlamaktır. Kadınlarda menopoz dönemine yaklaşılırken bu hormon yükselir. FSH hormonunun yüksek olması, kadınlarda bebek sahibi olmayı zorlaştırır. Hatta FSH hormonu olması gerekenin çok üstünde olan kadınlara tüp bebek tedavisi bile uygulanmaz.

LH hormonu

Beyinde bulunan hipofizden salgı yapan bir hormondur. Bu hormon sayesinde yumurta içinde bulunduğu folikülden çıkar. Yani yumurtanın çatlaması LH hormonu ile olur. Çatlatma iğnesi denilen iğneler, LH hormonunu taklit ederek, yumurtayı çatlatır. Lh hormonu erkeklerde de vardır. Bu hormon sayesinde erkeklerde, testosteron hormonu üretilir ve sperm geliştirilir.

Estrojen, E2 hormonu

Bu hormon kadın yumurtalıklarından salgı yapar. Dişilik özelliklerini geliştirir. Memeleri büyütür, adet düzenini sağlar.

Progesteron hormonu

Yumurtalıklardan salgılanan hormondur. Gebeliği başlatan, bebeğin anne karnına yerleşmesini sağlayan hormondur.

Prolaktin hormonu

Beyinde hipofiz bezinden salgı yapar. Memelerde süt bezlerini geliştirir ve süt gelmesini sağlar. Gebelikte artışa geçer. Bazen gebelik olmadan da kendiliğinden artışa geçer ve memelerden süt gelebilir. Prolaktin hormonu yüksek olursa yumurtlama düzensizliği, adet görmeme, hamile kalamama sorunları oluşabilir.

TSH hormonu

Beyinde hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur. Bu hormon sayesinde, tiroid bezleri T3 ve T4 hormonları salgılar. Adet düzensizliği ve kısırlık yaratabilir. Guatr hastalığında ve hipofiz bezinde olan bozuklukta bu hormon sorun yaratmaktadır.

T3 ve T4 hormonları

Bu hormonlar, tiroid hormonlarıdır. Fazla olmaları, hipertiroidi, azalması hipotiroidi oluşturur. Adet düzenini bozarlar.

Testosteron hormonu

Aslında erkeklik hormonudur fakat kadınlarda da bulunur.  Artması kadınlarda tüylenme oluşturur.

DHEA-SO4 ve 17 Hidroksi Progesteron

Bu hormonlar kadınlarda aşırı tüylenmeye neden olurlar.

Leave a Reply