Kabızlık Yapan 8 Yaygın Neden

kabizlik-yasamamizin-8-nedeni

Kabızlık, hayatımız boyunca bazen başımıza gelen bir hastalıktır. Fakat bazı insanlar hayatları boyunca kabızlık sorunu yaşarlar. Aslında günlük yaşamı etkileyen ve kabızlığa neden olan etmenler tedavi edilmez ise çok ciddi sorunlara neden olabilir. Kabızlık denilince kötü beslenme aklımıza gelir fakat, kabızlığa neden olan başka etmenler de vardır. İşte, kabızlık yaşamamızın 8 nedeni.

Lifsiz beslenme:

Yediklerimiz ince bağırsaklarda sindirilir ve kalan atıklar sulu bir şekilde kalın bağırsağa geçer. Kalın bağırsaklarda dışkının var olan suyu emilir ve katı dışkı haline gelir. Lif açısından zengin beslenmediğimizde dışkıdan çok fazla su emilir ve dışkı çok katı bir hale gelir. Bu nedenle lifli gıdaları arttırmak gerekmektedir.

Yanlış yapılan diyetler:

Bir doktora gitmeden uygulanan diyetler vücudumuza hasar verir. Çünkü her insanın metabolizması farklıdır ve kişiye özel diyet uygulanmalıdır. Yanlış bir diyet ile yeterince yağ, su ver lif alınmazsa ciddi bir kabızlık yaşanmaktadır. Diyet yaparken kabız olduysanız diyetiniz yanlıştır.

Hareketsizlik:

Kabızlığın bir diğer önemli nedeni, egzersiz yapmamak ve hareketsiz olmaktır. Siz hareket ettikçe, bağırsaklar çalışmaya başlar. Bu nedenle hiç olmazsa günde 30 dakika kadar yürümelisiniz.

Yetersiz sıvı almak:

Yetersiz su aldığınızda kalın bağırsaklarda dışkı çok sert hale gelir. Su tüketiminin normal olması, kalın bağırsağa geçen dışkının yeterince sulu kalmasını sağlar. Gün içinde yeterince su almak için en az 1.5-2 litre kadar su içmek gereklidir. Ayrıca bitki çayları komposto ve hoşaflarda önerilen sıvılardır.

Hamilelik:

Hamilelikte kabızlık çok fazla görülür. Kanda progesteron hormonunun artması, yetersiz beslenme kabızlığa neden olur. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde karnın büyümesi ile ıkınmanın yapılamaması, hamilelikte alınan demir, kalsiyum takviyeler, kabızlığın başlıca nedenleridir. Kabızlıktan korunmak için bol sıvı almak, lifli beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak gereklidir.

Bazı ilaçlar:

Demir, kalsiyum, spazm çözücüler, depresyon ve bazı tansiyon ilaçları yan etki olarak kabızlığa neden olabilir. Bu ilaçları kullanırken kabızlık varsa doktorunuza mutlaka bundan bahsedin.

Uzun süre seyahat etmek:

Uzun süre seyahat edenlerde uyku, beslenme, dışkılama sistemi bozulur. Bu durumda kabızlık oluşabilir. Mümkün olduğunca bol sıvı almak, lifli gıdalarla beslenmek gerekmektedir.

Dışkılamayı ertelemek:

Tuvaleti hijyenik bulmamak, acil işi olmak nedeni ile tuvalet ihtiyacı ertelenir. Tuvalet hissiniz geldiğinde hemen tuvalete gitmek gerekmektedir. Tuvaleti ertelemek, dışkının yukarı çıkmasına neden olur ve ihtiyaç ertelenir. Bu durumda dışkı kalın bağırsakta fazla kalır ve kalan suyu da çekilerek çok sertleşir. Kabızlık sorunu ortaya çıkar. Bu nedenle dışkı hissi geldiğinde hemen tuvalete girin.

Kabız yapan hastalıklar:

Makatta çatlak, basur, bağırsak fıtığı, makat sarkması, Alzheimer, hipotiroidi, MS, bel ve omurilik yaralanmaları, tümör ve kanser, bazı vitamin ve mineral takviyeleri kabızlığın oluşmasına neden olabilir.

Leave a Reply