Kabakulak Nedir, Neden Olur, Kabakulak Tedavisi nasıl yapılır?

Kabakulak, virüs kaynaklı bir rahatsızlıktır. Genelde çocuklarda oluşur, fakat ilerleyen yaşlarda da kabakulak oluşabilir. Kulağın hem önünde hem de arkasında olan tükürük bezlerinin iltihaplanması ile oluşan kabakulakta, bundan dolayı kulağın önünde ve arka kısmında şişlik oluşur. Bu nedenle, hastalığa kabakulak adı verilir.

Kabakulak belirtileri nelerdir?

Kulak ve çevresinde oluşan hassasiyet ve ağrı, kulak altı ve önünde oluşan şişlikler, karnın alt kısmında ağrı, kusma, ağızda kuruluk, ateş, halsizlik, kulaklarda tıkanmalar ve çınlama başlıca belirtileridir.  Yutkunurken ağrı olması ve zorlanma, kulak memesinin yukarı kalkması, dilde pas rengi ve tadı, baş ağrısı, iştahsızlık, kızlarda yumurtalık, erkeklerde testis şişmesi, pankreas ve tiroid iltihaplanması, beyin iltihabı ve kulağın sağırlaşması gibi belirtiler olur.

Kabakulak neden olur?

Kabakulak bir virüs enfeksiyonudur. Pramyxovirus bilinen en etkili kabakulak virüsüdür. Nadir olarak, influenza ve coxsackie de sayılabilir. Kabakulak olan bir kişinin, havaya öksürük veya aksırıkla virüsü salmasıyla diğer kişilere bulaşır. Virüs aldındıktan yaklaşık 16-21 gün içinde kendini ortaya çıkarır. Çok ender olarak kabakulak, menenjite ve sağırlığa neden olabilir. Bu nedenle, kabakulak için çocuklara kabakulak aşısı yapılmalıdır.

Kabakulak nasıl teşhis edilir?

Özellikle kulak arkasında ve önünde olan tükürük bezlerinin şişmesi ile teşhis edilir. Hastanın ağzının içine bakıldığında, bademciklerin normal yerinden itildiği görülür. Yaklaşık, 37.5-39.5 ateş oluşabilir. Belirtiler ağır olduğunda kan, idrar ve beyin omurilik sıvısından test yapılır.

Hastalık, başka hastalıklara neden olabildiğinden tehlikelidir. Pankreas, göz yaşı kesesi hastalıkları, böbrek üstü bezleri, erkelerde testisler ve kadınlarda yumurtalıklar etkilenebilir. Kabakulak geçiren kişilerde, menenjit ağrıları ve ense sertliği oluşur. Bu durum kendiliğinden geçer. Testislerde oluşan durumlarda kısırlık bazen çok ender olarak meydana gelir. Kabakulağa bağlı olan sağırlık ve doğumsal sakatlıklar çok nadir oluşmaktadır.

Kabakulağın bilinen bir tedavisi yoktur. Hasta yatak istirahitine alınır ve ateş düşürücü ilaç alınır. Bu hastalar, sıvı gıdalarla beslenir. Kabakulak, yaklaşık 7 gün bulaşıcı etki gösterir. Eğer, çocuğunuzun kabakulak aşısı yoksa, mutlaka aşı yapılmalıdır. Fakat, aşı olduğu halde kabakulak geçiren kişiler de vardır.

Bu yazı mavikadin.com kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply