Kabak Çekirdeği ve Kestanenin Faydaları

Kabak çekirdeği ve kestane bize doğanın sunduğu mükemmel lezzetlerdir. Aynı zamanda da sağlığımıza etkileri çok fazladır. Kabak çekirdeği bakır, çinko ve magnezyum açısından zengindir. Kestane ise, bakır ve manganez açısından zengin bir meyvedir. Kemiklerin kuvvetlenmesi ve gelişiminde çok faydalıdır.

Kabak çekirdeğinin sağlığa faydaları:

Kalp sağlığı;

1 su bardağı kadar kabak çekirdeği, magnezyum ihtiyacımızı karşılar. Magnezyum aynı zamanda kalp sağlığı için de çok önemlidir. Kan damarlarında gevşemeler sağlayarak, kalp krizinin önüne geçer. Kemik sağlığına iyi gelir ve bağırsakları düzenler.

Bağışıklık sistemi;

Kabak çekirdeği çinko açısından zengindir. Çinko, bağışıklık sisteminin gelişmesini, bağışıklık hücrelerinin çoğalmasını ve uyku sorunlarının düzelmesini sağladığı gibi, göz sağlığına iyi gelmesi ile de bilinmektedir. Erkeklerde cinsel fonksiyonların düzenlenmesi açısından da önemlidir. Çinko eksikliğinde grip, akne, depresyon ve düşük yapma sıklıkla yaşanabilmektedir. Bu nedenle, çinko takviyesi yapan kabak çekirdeği tüketilmelidir.

Omega 3 desteği;

Kabak çekirdeği omega 3 açısından zengindir. Kalp hastalıklarından koruyan, bağışıklığı kuvvetlendiren, kötü kolesterolü düşüren omega 3 yağ asitleri, damar tıkanıklığının da önüne geçmektedir. İltihaplarda ve yaşlanmada etkili olan omega 3, kabak çekirdeğinde bol olduğundan rahatlıkla tüketilmelidir.

Prostat;

Kabak çekirdeği, prostata iyi gelen çinko açısından zengindir. Kabak çekirdeğini düzenli tüketen erkeklerde, prostata yakalanma oranı çok daha düşüktür.

Diyabet;

Kabak çekirdeğinin diyabete iyi geldiği bilinmektedir. Kanda bulunan şeker, kabak çekirdeği ile dengeye girmektedir. Ayrıca göz sağlığı için de çok faydalıdır.

Karaciğer sağlığı;

Sağlıklı yağlar, lif ve antioksidan açısından zengin olan kabak çekirdeği, karaciğer sağlığını da korumaktadır.

Kestanenin faydaları

Kestane bol lif, yağ asitleri, vitaminler ve antioksidan maddeler ile doludur. Başta diyabet olmak üzere, bol miktarda vitamin takviyesi, kan hücresi üretiminde artma, bağışıklığı kuvvetlendirmesi gibi pek çok sağlığa faydası vardır.

Kemik sağlığı açısından çok faydalı olan kestane, içeriğinde olan bakır ve manganez ile, kemiklerin gelişimi için çok önemlidir. İçeriğinde olan lif sayesinde bağırsaklarda düzen sağlar. Pek çok sindirim sorununu çözümler. Yediklerimizden alacağımız vitamin ve minerallerin tam olarak emilimini sağlar.

İçeriğinde bulunan B vitamini sayesinde, nörolojik gelişimi düzenler. İçeriğinde olan potasyum sayesinde beyne kanın yeterince gitmesini sağlar, sinir sistemini kuvvetlendirir ve hafızayı destekler. Antioksidan olduğundan kansere karşı koruyucudur. Hücrelerde oluşan mutasyonların önüne geçer. Kolesterolü dengeler ve kan pıhtısı olmasının önüne geçer.

Kestanenin zararları

Alerjen bir bünyeniz varsa, kestane yenilmemesi gereken bir gıdadır. Alerji yaratabilir. At kestanesi denilen kestane türünün meyvesi ve yaprakları zehirlidir. Karın ağrısı, böbrek sorunları, zayıflık, kusma, ishal, depresyon ve felç başlıca zehirlenme belirtileridir.

Kaynak: Bu yazı, tavsiyeediyorum.com/makale_12050.htm kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply