Jinekolojik muayene nedir ve nasıl yapılır

jinekolojik muayene

Jinekolojik muayene nedir nasıl yapılır işte tüm detaylar. Kadınlarda her yıl bir defa olsun olması gereken muayenedir. Jinekolojik muayene sayesinde yeni başlayacak olan hastalıkların tanısı ve erken tedavisi yapılır. Bu nedenle hiçbir rahatsızlık olmasa bile düzenli her yıl bir defa kontrol olunmalıdır. Muayenede hiçbir ağrı sancı olmaz yaklaşık 2-3 dakika kadar sürer. Bazı kadınlar jinekolojik muayeneden korkarlar fakat, korkulacak bir durum yoktur.

Jinekolojik muayene ne zaman yapılır?

Jinekolojik muayeneye genelde adet dönemindeyken gidilmez. Bunun başlıca nedeni, rahim ağzında olan kan nedeni ile oranın net görülememesi ve smear testi yapılamamasıdır. Fakat, bazı acil durumlarda adet kanaması varken jinekolojik muayene yapılır. Jinekolojik muayene öncesinde hasta ile doktor görüşür. Burada amaç, hastanın daha önce geçirdiği hastalıklar dahil sorunların anlaşılmasıdır. Hastanın yaş, medeni durum, geçirdiği hamilelik, düşük, doğum, ameliyatlar, kürtaj gibi sorunlar sorulur. Hasta isterse bu görüşmeye eşi ile girebilir. Bu sorulara net cevap verilmesi gerekmektedir.

Jinekolojik muayene masası ve spekulum muayenesi

Jinekolojik muayene jinekolojik muayene masasında yapılır. Jinekolojik muayene masasına yatan kadının belden aşağısı soyunmuş ve üzerinde bir örtü ile bekler. Bacaklar, iki yanda bulunan desteklere yerleştirilir. Daha sonra doktor, rahim ağzını iyice görmek için spekulum muayenesi yapar. Spekulum, metal ya da plastikten yapılan bir alettir. Hastanın vajinal kanalının başına yerleştirilen bu cihaz hiçbir ağrı sancı yapmaktadır. Bu şekilde hastanın rahim ağzı, vajinal akıntı ve çeşitli hastalıkların tam olarak tespiti yapılır. Gerekli görüldüğünde doktor rahim ağzından smear testi yapar. Hasta bakire ise spekulum muayenesi yapılmaz. Spekulum sonrası doktor elle muayene yapar. Elle muayenede hastada olan polip, kitle, miyom rahatlıkla anlaşılır.

Ultrason ve diğer tetkikler

Muayene sırasında gerek görüldüğü takdirde hastaya ultrason yapılabilir. Ultrason için, vajinal kanaldan içeriye bir kamera sokulur ve rahim içi izlenir. Ultrason karın üzerinden yapılacaksa hastanın idrara sıkışık olması istenilir. Vajinal yapılıyorsa idrar yapılmış olmalıdır. Bakire hastalarda sadece karından ultrason yapılır. Doktor daha sonra bulgulara göre kan ve idrar tahlili isteyebilir. Bu kan tahlilleri genelde hormon tahlillerini içermektedir.

Leave a Reply