İşe yarayan zayıflama yöntemleri

işe yarayan zayıflama yöntemleri

İşe yarayan zayıflama yöntemleri: Yaz mevsimi yaklaştıkça kilo verme telaşına düşülmekte ve asıl yanlış ta burada yapılmaktadır. Mevsime göre kilo vermeye çalışmak veya vermek kalıcı şekilde kilo vermeyi engellemektedir. Yaz aylarına yaklaşıldığında hızlı kilo vererek fit görünmeye çalışıldığında kilo alıp verme konusunda bir kısır döngüye girilmektedir. Bu durum kişiyi fiziksel ve ruhsal anlamda yıpratmaktadır. Bunu önlemek için beslenmenin düzenlenmesi ve yeni beslenme düzeninin kararlılıkla uygulanması gerekmektedir.

Kilo vermeye çalışan kişiler 1-2 diyet uygulamasında başarı elde edemediklerinde kilo vermem imkansız gibi bir karamsarlığa düşebilmektedirler. Kişi kendini zihinsel olarak hazırlayıp, uygun bir beslenme düzeni meydana getirebilirse gerçekten kilo verilebilir. Verilen bu kilolar doğru zayıflama yöntemleri takip edildiğinde kalıcı kilo verme imkanına sahip olursunuz.

Niçin kilo alıyor, veremiyorum?

Öncelikle neden kilo aldığınızı bilmeniz, doğru bir beslenme programı hazırlarken sizlere yardımcı olacaktır. Yemek yenildiğinde veya atıştırmalık tüketildiğinde kişinin illaki aç olduğu anlamı çıkarılmaz. İnsanlar psikolojik nedenlerden dolayı da yemek yiyebiliyor. Kişinin acıkmadığı halde yemek yemesi daha çok kalori almasına sebep olmaktadır.

Özellikle paketlenmiş gıdaların bir çoğu yüksek miktarlarda şeker içermekte, beyinde dopamin salgısını tetiklemekte ve bağımlılığa yol açabilmektedir. Hazır paketli meyve suları ve gazlı içecekler de aynı kategoride.

Kilo alınmasının bir nedeni de yemek hazırlamak için vakit bulunamaması, özellikle sabahları kahvaltı yapmaya imkan yaratılamadığından poğaça ve simit gibi karbonhidrat ağırlıklı gıdalar tüketilmesidir. Dışarıda yenilen yemeklerde de ne kadar ve ne tür yağ kullanıldığı ile ilgili bilgi sahibi değiliz.

Tüketilen besinlerden sağlanan enerjinin yağa dönüşmeden harcanması hareket etmeye bağlıdır. Ancak, birçok kişi hareketsiz bir iş hayatı ve günlük yaşantı sahibiyken bunun gerçekleşmesi de oldukça zor.

Kilo almanın nedeni fazla yemekle alakalı olmayabilir. Genetik sebepler, ilaçların yaptığı yan etkiler ve bazı hastalıklar da kilo almanın nedeni olabilir. Beslenme şekli düzenlendiği halde yine de kilo verilemiyorsa altında yatan nedenin araştırılması gerekmektedir.

Zihnen hazırlanmak gerekli:

Kişi kendisini zihnen hazırladığı taktirde zayıflamak için gereken en önemli adımı da atmış demektir. Kilo verme ile ilgili beslenme programını takip ettiğinizde kilo verdikçe motivasyonunuz da yükselecektir. Öncelikle acıkmadan yemek yeme alışkanlıklarınızdan vazgeçmeli, atıştırmalıklardan uzak durmalısınız. Canınız bir şey çektiğinde sakinleşerek kendinize yemem gerekli mi* sorusunu sorun. Bu aşamada beyniniz eski beslenme şeklinize döndürmeye ve sizinle mücadeleye girer. Çünkü beyniniz yeni beslenme yapılanmasına karşı bildiği enerji kaynaklarına yönlendirmeye çalışmaktadır.

Zayıflama yöntemlerinin işe yaraması için zihnen kilo vermeye hazır olmak ve diyet defteri hazırlamak, diyet yapmaya başlamadan evvel hatalı gördüğünüz konuları ve beslenme alışkanlıklarınızı, diyet esnasında yardımcı olabileceğini düşündüğünüz noktaları oluşturduğunuz bu diyet defterine not etmelisiniz.

Diyet listesinin seçimi önemli:

Akdeniz diyeti, dukan diyeti, Karatay diyeti, İsveç diyeti ve bir çok diyet listesi var. Ancak bilinmesi gereken en önemli nokta her diyet listesi herkese uygun olmayabilir. Diyet listesini seçerken öncelikle beslenme alışkanlıklarınızı belirlemeniz ve buna uygun olarak liste oluşturmanız doğru olacaktır. Diyet listesi belirlerken kendiniz için uygun, düşük kalorili ve besin değeri yüksek gıdaları ekleyebilir, kendi listenizi oluşturabilirsiniz.

Kendinizi ödüllendirin:

Kendinizi zihnen hazırladınız, diyet listenizi hazırladınız ve diyete başladınız. Artı önemli olan şey diyetinize bağlı kalabilmektir. Bu en zor olan kısmı ve çoğu kişi bu süreçte sıkıntı ve motivasyon eksikliği yaşadığından başarılı olamıyor. Kendiniz için ödüllendirme yöntemi belirleyebilir, mesela iki hafta sonrası için canınızın çok istediği bir şeyi ödül olarak yiyebilirsiniz. Bu sayede ödüle ulaşacağınız güne kadar motivasyonunuzu arttırabilir ve daha kolay baş edebilirsiniz.

Kilo vermeye acele etmeyin:

Kilo vermek için aceleci olursanız, diyetinizi bozma olasılığınız o kadar yükselmektedir. Sürekli olarak kilo veremedim, zayıflayamıyorum gibi düşünceler diyetten vazgeçmenize neden olabilir. Sakinleşin ve kendinize çok yüklenmeyin. Çünkü beslenme şeklinizi değiştirdiğiniz için stresinizi daha da arttırabilirsiniz. Stres, kilo vermenin önündeki bir engeldir.

Ulaşılabilir hedefler belirleyin:

Etrafınızda duyduğunuz ve sürekli reklam edilen 1 ayda 15 kilo verin gibi diyetler çekici olsa da oldukça sağlıksız olup, verilen kiloların hızla geri alınmasına hatta daha fazla kilo almaya sebebiyet veren diyetler olduğunu unutmayın. Siz kendiniz için ulaşılabilir ve doğru hedefler belirleyin. Uzmanların söylediği ve ideal olan kilo verme hızı haftalık maksimum 1-1,5 kg’dir ve bunun üzerindeki zorlayıcı hedeflerden kaçının.

Diyet sonrasına dikkat edin:

Diyetinizi tamamladıktan ve hedeflediğiniz kiloya geldikten sonra hemen kendinizi bırakmayın. Çünkü diyet öncesi beslenme alışkanlıklarına hemen dönerseniz emekleriniz boşa gidebilir. Eğer kilolarınızı yeniden geri alırsanız yoyo efekti denilen bir durumla karşılaşabilirsiniz. Yine diyet yapmaya yönelebilir, sürekli kilo verip alma gibi bir döngünün içine girebilirsiniz. Burada önemli olan şey, eski beslenme alışkanlıklarınıza dönmeden diyette uyguladığınız beslenme şeklini aynı sıkılıkta olmasa da uygulamaya devam etmenizdir.

One Response

  1. Leyla Turan 12 Haziran 2018

Leave a Reply