İnsülin direnci nedir

zayıflama ve insülin direnci

İnsülin direnci nedir, hormonların görevleri, kimler insülin direnci riski ile karşı karşıya, insülin direncini artıran hastalıklar hepsi bu yazımızda. İnsülin, pankreastan salgılanan bir hormondur. Bu hormonun başlıca görevi, kanda artan şekeri düşürmek ve normal hale getirmektir. Bu nedenle, yemek yenildiğinde salgısı oluşur. Özetle, insülin salgısı kanda olan şeker oranına göre pankreasta olan beta hücreleri tarafından ayarlanır.

Yemek yediğimizde alınan gıdalar bağırsaklarda parçalanır ve parçalar şeker haline gelir. Şeker parçaları kana karışır ve enerji sağlanması için tüm organlara, kaslara ve beyine gitmesi gerekir. Kanda var olan şekerin tüm dokulara ve organlara gitmesi için pankreastan insülin salgılanması gerekir. İnsülin sayesinde tüm şeker dağılım yapar. İnsülinin eksik olması şekerin yağa dönüşmesini ve kanda şekerin artmasına neden olur.

İnsülin hormonunun görevleri

Karaciğerin kan şekeri yapımını azaltır,

Kas ve yağ dokusu tarafından kan şekeri alımını arttırır,

Kan şekerinin karaciğerde depolanmasını engeller,

Keton oluşumunu engeller, protein metabolizmasını ayarlar,

Kanda sodyum ve potasyumu etkiler.

İnsülin hormonu, glukagon, adrenalin, büyüme hormonu ve kortizol hormonları tarafından dengelenir.

İnsülin direncinin belirtileri

Yorgunluk, halsizlik, zor kilo verme, hızlı kilo alma, sık acıkma, gün içinde acıkma atakları, uyku basması, tatlıya düşkünlük, terleme, göbekte ve kalçada yağlanma, tansiyon yükselmesi, konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık, yemek sonrası uyuklama olarak sayılır.

İnsülin direnci riski olanlar kimlerdir?

Ailede 1. Derecede yakınında şeker hastalığı olanlar, kilosu fazla olanlar, gebelikte kan şekeri yükselenler, ileri yaşta olanlar, bel çevresinin erkeklerde 94 cm, kadınlarda 80 cm. olması, şişmanlar, tansiyonu yüksek olanlar, ürik asit yüksekliği olanlar, açloık kan şekerinin 90 mg/dl’den yüksek olanlardır.

İnsülin direncini arttıran hastalıklar ve durumlar

Sigara ve alkol kullanmak, hareketsiz yaşam, karbonhidrattan zengin beslenme, demir depolanma sıkıntısı olanlar, cushing hastalığı. Mide fonksiyon bozukluğu, fruktoz ve mısır şurubu almak, testosteron hormonu azlığı, büyüme hormonu fazlalığı, stres, depresyon, uyku sorunları, d vitamini eksikliği, karaciğer hastalıkları, böbrek üstü bezleri tümörü,  tiroid bezinin aşırı çalışması, migren ve sedef hastalığı olarak sayılabilir.

One Response

  1. A.DEMİR ATİKER 28 Kasım 2015

Leave a Reply