İnce bağırsak nedir, İnce bağırsak görevleri

İnce bağırsak, boşaltım sistemine yardımcı olan sindirim sisteminin önemli bir parçasıdır. Mide ile kalın bağırsağın arasında kalan bölgede bulunan ince bağırsak çocuklarda 5-6 metre olup, yetişkinlerde 6-8 metre uzunluğundadır ve 2-3 cm çapında olmaktadır. Peki, ince bağırsak nedir ve ince bağırsağın görevleri nelerdir? İşte, detaylar;

İnce bağırsak nedir?

Sindirim sisteminin en önemli organlarından biridir. Çocuklarda 5-6 metre, yetişkin kişilerde 6-8 metre uzunluğunda ve 2-3 cm çapında olup, mide ile kalın bağırsak arasında yer almaktadır. İnce bağırsak kıvrımlı ve uzun bir yapıda olup, midenin sindirdiği besinleri ufak moleküllere ayırmakta ve emilimini sağlamaktadır. Buradan da kan dolaşımına karışmasına katkı yapmaktadır. Tüketilen besinlerden alınan ve midede sindirilemeyen protein, karbonhidrat ve yağlar ince bağırsakta rahatlıkla sindirilebilmektedir.

İnce bağırsak mideden başlamakta ve 3 bölümden meydana gelmektedir. Bölümler şu şekildedir;

1- İlk bölüm mideden başlamakta ve on iki parmak bağırsağına kadar uzanmaktadır. Duodenum adı verilen bu bölüm 25 cm uzunluğunda olmaktadır ve ince bağırsağın en kısa bölümüdür.

2- İkinci bölüm ise jejumum adı verilen orta bölümdür. On iki parmak bağırsağı ve ileum adı verilen bölümün arasında yer almaktadır. Yetişkin kişilerde yaklaşık 2-8 metre uzunluklarda olabilmektedir.

3- İnce bağırsakta en son bölüm de ileum adı verilen bölgedir. İleum yetişkin kişilerde yaklaşık 4 metre uzunluğunda olmaktadır. Bu bölge, ilçekol valf yardımı ile çekumdan ayrılan bir bölgedir.

İnce bağırsağın görevleri

İnce bağırsak, tükettiğimiz besinlerin fiziksel ve kimyasal sindirimini gerçekleştirmektedir. Tüketilen besinlerdeki tuz ve su da burada emilmektedir. Vücuda aldığımız yağlar da ilk önce ince bağırsakta sindirilmektedir. İnce bağırsaktaki besinler ufak moleküllere ayrılır ve buradan kalın bağırsağa yollanır. İnce bağırsak, sindirim sistemi ve boşaltım sistemi açısından da önemli rol oynamaktadır. İnce bağırsağın düzenli bir şekilde çalışmaması pek çok hastalığın da meydana gelmesine yol açmaktadır.

İnce bağırsağın düzenli çalışmaması sonucu oluşan hastalıklar;

Tüketilen besinlerden gelen karbonhidrat, protein ve yağların emiliminin gerçekleştirilmesi, aynı zamanda sindirim sisteminde önemli bir yerinin olmasından dolayı, kaslar zayıflayabildiği gibi anemi yani kansızlık da oluşabilmektedir.

İnce bağırsakta emilimin bozuk olmasından dolayı, bağırsakların iç yüzeyinde yer alan villus çıkıntılarının yeterli şekilde çalışmaması durumunda çölyak hastalığı ortaya çıkabilmektedir. İnce bağırsakta kanser tümörleri de oluşabilmektedir. Bunlar;

Lenfoma, sarkom, karsinaid tümör, stromol, adenokarsinom ve gastrintestinal tümörler olarak sıralanabilir. Bunların arasında en yaygın görüleni adenokarsinom tümörlerdir. Ortaya çıkan kanser tümörleri, genellikle ince bağırsağın mideyle birleştiği yerde görülmektedir ve zaman içinde de büyüyüp sindirim kanalında tıkanma meydana getirebilmektedir.

Sarkom tümörler, düz kas hücrelerinde meydana gelmektedir. Genellikle kalın bağırsağa yakın bölgelerde yayılmaktadır.

Daha önce bahsettiğimiz gibi, sindirim sisteminin önemli bir organı olan ince bağırsaklarda görülen hastalıklar nedeniyle pek çok problem de yaşanabilmektedir. Dolayısıyla, günlük alınması gereken sıvının alınması ve genel sağlığa dikkat edilmesi gerekir.

Başka hastalıklarda olduğu gibi, ince bağırsaklardaki hastalıkların da erken teşhis edilmesi oldukça önemli bir konudur. Buna bağlı olarak, herhangi bir hastalık belirtisinin görülmesi ile birlikte mutlaka doktor kontrolüne gidilmesi gerekmektedir.

Kaynak: Bu yazı, kanser.web.tr/ince-bagirsak-nedir/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply