İkiz gebelik nedir neden olur?

ikiz gebelik

İkiz gebelik nedir neden olur?

İkiz gebelik, anne karnında iki yumurta hücresinin aynı anda döllenmesi veya bir yumurta hücresinin döllenmesi ile oluşan çoğul gebeliktir. Gebelik için ilaç tedavisi görenlerde, tüp bebek yönteminde veya kendiliğinden oluşabilir. İkiz gebelik, tek yumurta ve çift yumurta ikizleri olmak üzere ikiye ayrılır.

İkizlerde, her zaman iki plasenta vardır. Plasentaları ve çift amniyon keseleri vardır. İkiz gebelikte tek yumurta ve çift yumurta ikizleri olmak üzere iki çeşit vardır. Çift yumurta ikizlerinde, iki yumurta iki sperm tarafından aynı anda döllenerek oluşur. Her iki döllenen yumurtaların genetik yapıları farklı olduğundan tüm özellikleri farklıdır. Tek yumurta ikizlerinde, 1 yumurta 1 sperm tarafından döllenir fakat daha sonra ikiye ayrılarak, iki bebek ortaya çıkarır. Bu durumda genetik aynı olduğundan bebekler birbirine tıpa tıp benzer. Döllenmeden 3 gün sonra yumurta ikiye ayrılırsa iki amniyon kesesi, iki plasenta oluşur. 4-8. Günlerde bölünürse iki amniyon kesesi, tek plasenta olur. 13. Günde bölünürse, yapışık ikizler oluşur.

Çoğul gebelikte oluşan riskler:

Çoğul gebeliklerde düşük yapma olasılığı yüksektir,

Erken doğum yapılabilir,

Gebelikte anne adayında yüksek tansiyon oluşabilir,

Bulantı ve kusma diğer gebeliklere göre daha fazladır,

Plasenta sorunları yaşanabilir,

Kansızlık, doğuştan anormali riski yüksektir,

Spastik çocuk doğumu oluşabilir,

Kordon dolanması ve buna bağlı ölümler oluşabilir,

Kaybolan ikiz sendromu oluşabilir.

Kimlerde çoğul gebelik riski vardır?

Tüp bebek ve aşılama tedavisi görenlerde,

Klomifen sitrat ve gonodotropin tedavisi görenler,

Annenin birinci derece yakınında ikiz gebelik olanlarda,

Bazı ırklarda,

Uzun boylu ve kilolu kadınlarda,

Gün ışığına daha fazla maruz kalan bölgelerde çoğul gebelik oranları artar.

İkiz gebeliklerde doğum:

Genelde ikiz gebeliklerde sezaryen doğum önerilir. Fakat, bebeklerin gelişimleri ve anne karnında duruş şekline göre normal doğum da yapılabilir. Anne karnında iki bebekten fazlası olduğu durumlarda, bazen düşük riskini ortadan kaldırmak için bebeklerden bir ya da iki tanesi alınabilir. Bu duruma fetal redüksiyon ismi verilir. 10-12. Gebelik haftasında uygulanır. Bazen ikiz bebeklerden biri anne karnında hayatını kaybedebilir. İkiz gebelikte bu olayın olma şansı yaklaşık %5 kadardır. Tek plasentada olan ikiz gebelikte bu oluşursa diğer bebeğe zarar verir. Bu durumda erken doğum yaptırılarak, bebek alınır. Eğer bebekte bir risk görülmez ise beklenir.

Leave a Reply