İhmal edilmemesi gereken 7 ağrı tipi

ihmal edilmemesi gereken ağrılar

Yaşanan bazı ağrıların hiçbir şekilde ihmal edilmemesi gerekmektedir. Örneğin; sürekli baş ağrıları, ayaklarda yanma ve ağrı, kürek kemiklerinin arasındaki ağrılar gibi vücudun verdiği önemli bazı uyarıları kesinlikle dikkate alın ve ihmal etmeyin. Son dönemlerde yaşamaya başladığınız ağrılar sizi rahatsız etmeye başladıysa ve giderek de artıyorsa yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. İşte, ihmal edilmemesi gereken 7 ağrı;

1- Geçmeyen ve sürekli olan baş ağrısı:

Sebebini bilmediğiniz ve geçmeyen bir baş ağrınız varsa, bu ağrı şiddetli ve daha önceden olmayan bir şekilde geliştiyse, ağrı kesici ilaçlar işe yaramadıysa, mide bulantısına ve kusma gibi durumlara da neden oluyorsa hemen bir doktora görünmenizde fayda var. Geçmeyen baş ağrılarının nedeni serebrovasküler hastalık, beyinde kitle ya da anevrizma olabilir. Solunum problemlerinin de baş ağrısına neden olabileceğini belirtmek gerekir. Uyku apnesi olan ve horlayan kişilerde gün içinde sürekli baş ağrısı yapabilir. Bundan dolayı solunum yolları ile ilgili bir doktora görünmek faydalıdır. Özellikle gözlük kullanan kişilerde görme sorunu ilerlemişse de geçmeyen baş ağrısı oluşabilmektedir. Göz tansiyonu, bulanık görmenin de eşlik ettiği baş ağrıları kontrol edilmeli ve doktora başvurulmalıdır.

2- Göğüste, omuz, kol, karın, boğaz ve çene ağrıları:

Şiddetli ve geçmeyen göğüs ağrısı akciğer sönmesi, akciğer zarında sıvı toplanması veya kalp krizi ile ilgili işaretler verebilir. Kalp hastalıklarının göğüs ağrıları ile ortaya çıktıkları unutulmamalıdır. Kalp hastalıklarında göğüs ağrısına boğaz, çene, sol omuz, kollarda ve bacaklarda ağrı eşlik edebilmektedir.

3- Kürek kemikleri arasında ve alt sırt bölgesindeki ağrılar:

Artrit bu ağrıların en başta gelen nedenidir. Sabah tutukluluk ile birlikte oluşan ağrılarda romatizmal sebeplerden şüphelenilmelidir. Ayrıca safra kesesi sorunları da omuz ağrılarına sebep olabilmektedir.

4- Şiddetli yaşanan karın ağrısı:

Pankreas problemleri, safra kesesi sorunları, bağırsak tıkanıklığı, mide ülseri ve benzeri durumlar şiddetli karın ağrısına sebep olmaktadır. Çocukluktan beri süren ve sebebi bilinmeyen Akdeniz Ateşi denilen romatizmal hastalık da karın ağrısının nedeni olabilir.

5- Baldırda olan ağrı:

Fazla bilinmeyen sağlığı tehdit eden tehlikelerden biri de Ven Trombozu (DVT)’dur. Bacaktaki derin damarlarda oluşan bir kan pıhtısının habercisi baldır ve bacakta olan ağrılar olabilir. DVT hastalığı, uzun müddet hareketsiz kalan kişilerde, gebelikte, pıhtılaşma eğilimi olan ancak bunu bilmeyen kişilerde doğum kontrol haplarının kullanımından, sigaradan ve bazı durumlarda da kanserlerde görülebilmektedir.

6- Ayaklarda ve bacaklarda yanma:

Ülkemizde diyabetli hastaların sayısı göz önüne alındığında, en fazla görülen şikayetler ayak ve bacaklarda yanmadır. Bu durum periferik nöropatinin ilk işaretleri olabilir. Bu yanma hissi alkol kullanımı veya vitamin eksikliğinden de kaynaklanabilir.

7- Tıbben açıklama getirilemeyen ya da kombine ağrılar:

Kişide yapılan tetkikler sonucu herhangi bir nedene bağlanamayan ve fiziksel belirtilerle ortaya çıkan ağrılardır. Depresyonun dikkate alınması gereken bir hastalık olduğu da düşünülmelidir. Kişilerde hiçbir sebebe bağlı olmayan şiddetli karın ağrıları, baş ağrısı ya da uzuvlarda ağrı olabilmektedir. Böyle durumlarda psikiyatrist desteği almak da dahil uygulanmalıdır.

One Response

  1. Ahmet çakal 23 Aralık 2015

Leave a Reply