İğne ile yumurtlama tedavisi (KOH)

yumurtlama iğneleri

İğne ile yumurtlama tedavisi nedir nasıl kullanılır, işte aşamalar ve detaylar. KOH, Ovaryan Hiperstimülasyon kısırlık tedavisinde kullanılan bir tedavi şeklidir. Halk arasında iğne tedavisi olarak bilinir. Klomifen grubu ilaçları kullanıp, hamile kalamayan hastalarda kullanılır. Tedavi, yumurtlama iğneleri ile uygulanır. Aslında yumurtlama tedavisi olan KOH tedavisi hakkında işte bilgiler;

Yumurtlama iğneleri nasıl kullanılır?

Bu iğneler kas içerisine cilt altına günde 1 defa uygulanır. Kalça, kol ya da göbekten vurulabilir. Gonal-F, Puregon, Menegon marka ilaçlarda bir toz bir de sıvı ampul vardır. Her ikisi karıştırılıp, iğne ile kas içine enjekte edilir. Genelde, hastaya iğnenin nasıl kullanılacağı anlatılır. Hasta ya kendisi ya da hasta yakını tarafından ilaçların enjekte edilmesi ile tedaviye başlar.

Adetin 3. Günü başlanan iğneler günde 1 kez kullanılır. Kullanılmaya başlandıktan yaklaşık 5-7. Gün arasında ultrason ile yumurta takibi yapılmaya başlanır. Yumurtanın büyüklüğüne göre, ilaçların dozu değişir. Aratabilir veya azalabilir. Yaklaşık 2 gün ara ile ultrason ve kan tahlilleri ile yumurta takibi yapıldıktan sonra yumurta 18-20 mm. olunca çatlatma iğnesi hastaya vurulur ve yumurta çatlatılır. Yaklaşık 36 saat sonra yumurta döllenmeye hazırdır. Aşılama bu saatte yapılır veya gün aşırı cinsel birliktelik çiftlere önerilir.

Koh tedavisi ile, yumurtlama döneminde yumurta sayısı hızla artarak, döllenme ihtimali yükselir. Aşılamada, spermlerin rahim ağzını direk geçerek rahim içine kolay ulaşımı sağlanır.

KOH tedavisi hangi hastalara uygulanır?

Hipofizer yetmezlik, polikistik over sendromlu hastalar, açıklanamayan infertilite, klomifen ilaçlarını kullanan ve gebelik elde edemeyenlere, endometriyozis saptanan hastalarda rahatlıkla kullanılır.

Gonodotropini ilaçlar

Bu ilaçlar menopoz döneminde olan kadınların idrarlarında olan hormonlardan üretilir. FSH ve LH hormonu içerir.

Rekombinant ilaçlar

Bu ilaçlar, FSH hormonunun DNA teknolojisi sayesinde üretilir. Bu ilaçlarda LH hormonu olmaz.

Leave a Reply