İdrarda protein çıkması nedenleri ve tedavisi

idrarda protein çıkması

İdrarda fazla protein olması, böbreklerde hasar, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi pek çok hastalığa nedeni olabilir. Bu nedenle idrarda fazladan protein olması ciddiye alınması gereken bir durumdur. Normal olarak idrarda olması gereken protein miktarı, 150 miligram kadardır. İşte, idrarda protein çıkması nedenleri ve tedavisi;

İdrarda protein nedir?

Vücudumuzda olan protein, organlara ve dokulara kanla ulaşır. Böbreklere de gelen protein böbrekler tarafından kanda bırakılır. Fakat, böbreklerde oluşan aksaklıklar nedeni ile bazen protein idrara geçebilir. Bunun başlıca nedeni yüksek kan basıncı yani yüksek tansiyondur.

İdrarda protein çıkması çeşitleri

İdrarda protein çıkmasının 3 çeşidi vardır.

Ortostatik idrarda protein

Bu durumda kişi ayaktayken idrardan protein gelir. Yatarken bu olay oluşmaz. Ergenlerde sıklıkla görülen bu durum, 30 yaş sonrası görülebilen bir durum değildir. Genelde tedavi yapılmaz ve kendiliğinden düzelir. Sebebi daha henüz bilinmeyen bir durumdur.

Kalıcı idrarda protein

Tıbbi bir hastalık kaynaklı olarak oluşur. Böbrek, şeker gibi hastalıklarda aşırı protein üretimi oluşabilir. Bu nedenle, idrarda protein fazlası oluşur.

Geçici idrarda protein

Çok sık görülen bu durum, egzersizler ve yüksek ateş kaynaklı olarak oluşur. Tedavisi yapılmaz kendiliğinden düzelir.

İdrarda protein belirtileri nelerdir?

Kiloda artma ya da düşme, idrar değişimleri, köpüklü idrar, şişmiş karın, şişmiş yüz, şişmiş ellerdir.

Göğüste sıkışma, bilinç kaybı, nefes darlığı, idrarda zorluk, idrar yapamama durumunda hemen hastaneye başvurmak gereklidir. Çünkü, bu durumlar ağır belirtilerdir.

İdrarda protein riski taşıyanlar

Soğuğa maruz kalmak, yüksek ateş, duygusal stres, ağır egzersiz ve aşırı sıcakta kalmak geçici olarak idrarda protein fazlası yaratır.

Bazı ilaçlar, organlarda protein birikmesi, şeker hastalığı, böbrek hastalıkları, böbreklerde iltihap, kalp yetmezliği, yüksek tansiyon, lösemi, lupus, sıtma, preeklampsi, kalp zarı iltihapları, hamilelik, romatoid artrit, kansızlık, sarkoidoz kalıcı idrarda protein atımına neden olur.

İdrarda protein fazlası olmasının başlıca nedeni, şeker hastalığı ve yüksek tansiyondur. Bu hastalıklar böbreklerde hasara neden olur. Ayrıca, kullanılan ilaçlar, bağışıklık sistemi hastalıkları, toksinler, travmalar, enfeksiyonlar idrarda proteine neden olurlar.

Diğer risk taşıyanlar

Yaşı 65 ve üzeri olanlar, obezite, genetik unsurlar, ırk ve etnik yapı olarak sayılabilir.

İdrarda protein çıkması tedavisi

İdrarda protein çıkması altta olan hastalıklar kaynaklıdır. Tedavide altta yatan hastalığın yapılması sağlanır. Yüksek tansiyonda ve şeker hastalığında hastalığı dengeye alacak olan ilaçlar kullanılır.

Leave a Reply