İdrarda Lökosit Görülmesi Nedenleri ve Tedavisi

idrarda lökosit

İdrarda görülen lökosit neyin belirtisi, idrarda lökosit nedenleri tedavisi ve işte ayrıntılar. Lökosit beyaz kan hücrelerinin ismidir. Bu hücreler bağışıklık sistemi ile birlikte çalışırlar. Ana amaçları vücutta oluşan çeşitli hastalıkların tedavisinde çalışmaktır. İdrarda olan lökosit, vücutta bir hastalık olduğunu gösterir. İşte, idrarda lökosit görülmesi nedenleri ve tedavisi;

Lökosit nedir? İdrara nasıl geçer?

Lökositler beyaz kan hücreleridir. Vücutta yabancı madde olduğunda ve çeşitli iltihap ve hasarlarda lökosit artışı ortaya çıkar. Zarar gören ve savaşan lökositleri idrarla atmak için daha fazla lökosit üretir. Bu nedenle idrarda fazla lökosit bulunduğunda bu durum vücutta bir enfeksiyon olduğunun belirtisidir.

İdrarda lökosit bulunmasının nedenleri

Böbrek enfeksiyonu

Böbrek enfeksiyonu ile idrarda lökosit hızla artar. İdrar yolunda başlayıp, mesane ve böbreğe atlayan enfeksiyon, özellikle kadınlarda daha sık rastlanan bir durumdur. Cinsellik, hijyene dikkat etmemek böbrek enfeksiyonuna neden olabilir.

Hamilelik

Vajinada olan kirlenme, idrarda lökosit sayısının artmasına neden olur. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu da sık olmaktadır. Bu durumda idrarda lökosit sayısı artar.

İdrarın uzun tutulması

İdrar kesesinde zayıflama ve idrar kesesinin yeterince boşaltılmamasına neden olur. Boşaltılmayan idrar, uzun süre idrar kesesinde kaldığında idrarda lökosit sayısı artmaktadır.

İdrar yolunda tıkanıklık

İdrar yolunda tıkanmalar, idrarda lökosit artışına neden olur. Zamanla idrarda kan görülür, leğen kemiği zedelenmesi, tümörü, idrar kesesi taşı, böbrek taşı ve prostat büyümesi tıkanıklık kaynaklarıdır.

İdrarda lökosit olması belirtileri

Bulanık ve kokulu idrar, boşaltım sırasında acı, ateş, titreme, böbrek iltihabı, idrar kesesi tümörü, SLE, idrarda kan olması sayılabilir.

İdrardan lökosit nasıl temizlenir?

İdrarda lökosit sayısının düşürülmesi için öncelikle, enfeksiyonların temizliği yapılmalıdır. Hastaya hemen antibiyotik tedavisi başlanır. Bazen enfeksiyon fazla olduğunda hasta hastaneye yatırılmak zorunda kalabilir.

Enfeksiyon tedavisi sırasında, hijyen çok önemlidir. Cinsel organlar ılık su ve sabunla temizlenmelidir. Enfeksiyon bitene kadar cinsellikten uzak durulmalıdır. Temiz çamaşır kullanmak, iç çamaşırı ve havluları her gün değiştirmek gereklidir.

Düzenli ve sağlıklı beslenmek, idrarda oluşan lökositin azalmasına yani enfeksiyonun azalmasına yardımcıdır. Su karbonat karışımı içmek, yaban mersini yemek, B ve C vitaminini almak, enfeksiyonun azalmasına faydalıdır. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi, idrarda lökositin azalmasına neden olur.

One Response

  1. Süheyla Akıncı 25 Kasım 2017

Leave a Reply