İdrarda kan görülmesi (Hematüri) Nedir ve Neden Olur?

İdrarda kan görülmesi ya da Hematüri, dikkate alınması gereken bir durumdur. Çünkü bazı ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Mikroskopik ya da gözle görülebilen kanamalarda, vakit kaybetmeden doktora görünmek gereklidir. İdrardaki kanama, bir idrar yolu enfeksiyonu ya da kanser nedeni ile ortaya çıkmış olabilir. 

İdrarda kan görülmesi şikayeti

Böbrek taşları, verem, tümör, idrar yolu taşları, idrar kesesi tümörü, idrar kesesi iltihabı, üretra taşları ve iltihabı idrarda kanama yapabilmektedir. Taş düşüren hastalarda bazen idrarda kan oluşabilir. Bu nedenle, bazı hastalar bunu pek önemsemezler. Kendileri antibiyotik alarak, durumu geçici olarak toparlarlar. Fakat sebebi taş düşürmek değilse, alınan antibiyotikler hastayı yanıltarak hastalığın daha da ilerlemesine neden olurlar.

Bazen idrarda kan oluşurken, başka hiçbir belirti olmaz. Bazen de düzenli kontrol yapıldığı halde görülmeyen kan, bir sonraki kontrolde ortaya çıkabilir. Yapılacak olan ultrasonografi, ürografi, tomografi veya MR sonrasında tanı koyulmazsa, doğrudan idrar kesesine bakmak, bir mesane kanserini erken teşhis ederek tedaviye başlanmasını sağlayabilir.

Kanlı idrarda, kan rengi pembeden koyu kırmızıya kadar değişim gösterir. Kanlı idrar genel olarak bulanıktır. Altta çözelti halinde daha koyu bir kısım vardır. Kan idrarda bazen hiç gözükmez, sadece yapılacak olan mikroskopik testler ile ortaya çıkar.

İdrarda kan neden olur?

Cinsellik, idrar yolundan müdahale, doğum, nörolojik sorunlar, mesanede taş olması, az su içmek, mesanenin enfeksiyon alması idrarla kan gelmesine neden olur. Kadınlarda, sıklıkla idrar yolundan alınan bakterilerin oluşturduğu idrar yolu enfeksiyonu ilerleyerek, böbreklere atladığında veya mesanede sistit oluşturduğunda idrarda kan oluşabilmektedir.

İdrarda kan görülmesi belirtileri nelerdir?

Sık idrar yapma, idrar yaparken yanma, gece idrara çıkma, karnın alt kısmında ağrı ve rahatsızlık başlıca belirtileridir. İdrar kaçırma ve yüksek ateş nadirdir. Bulanık idrar, kötü kokulu idrar ve cinsellikte ağrı oluşabilir.

İdrarda kan olmasını sağlayan hastalıklar:

Mesane taşı, idrarda kan, sık idrar yapma isteği, sırtın alt kısmında ve karında ağrı ve düşük ateş vardır.

Böbrek taşı şiddetli yan ağrısı oluşturur. Bunun nedeni, taşın idrar yolunda bir noktayı tıkamasıdır. Taşın bulunduğu noktaya göre, ağrı kasıklara ve uyluğa sirayet edebilir. İdrarda kan oluşabilir.

Taşın başlıca belirtileri; Yan kısımda şiddetli ağrı, idrarda kan, ateş ve titreme, kusma, kötü kokulu idrar ve idrar yaparken yanmadır.

Üretrit; Karnın alt kısmında ağrı, sık idrar yapma, kanlı idrar, idrar yaparken yanma, cinsel ilişki sırasında ağrı ve sarımsı akıntı başlıca belirtilerdir. Üretrit, cinsel yolla bulaşan ve hijyen eksikliğinde ortaya çıkan, bakteri kaynaklı iltihaplanmaya verilen isimdir.

Glomerülonefrit; Ayak bileklerinde ve göz etrafında şişlik, nefes darlığı, yorgunluk ve idrarda kan görülür. Böbreklerde ani ve kronik iltihaplanmalara verilen isimdir.

Zararsız Hematüri; İdrarda kan olması dışında hiçbir belirti yoktur. İdrarda kan olsa bile, bu durum bir organla ya da başka bir doku ile alakalı değildir. Genelde çocuklukta olur ve zamanla ortadan kaybolur.

Hemolitik anemi; Nefes darlığı, yorgunluk ve idrarda kan ile oluşur. Alyuvarları yok eden bazı hastalıklar ve alyuvarlarda genetik anormalliklerden meydana gelebilir. Alyuvarlalar, kanda oksijeni taşıyan parçalardır. Alyuvarların hızla yok olması, hemolitik anemiyi ortaya çıkarmaktadır.

Mesane kanseri; Kanserin başlıca belirtisi idrarda kan olmasıdır. Hastalığın ilerlediği noktada, mesanede harabiyet ve sancılı idrar yapma ortaya çıkmaktadır. Mesane kanseri, tehlikeli ve erken tanı koyulması gereken bir kanserdir. Bazen, mikroskopik inceleme yapılmadığından idrarda kan olduğu anlaşılmaz. Bu durumda hastalık ilerlemektedir.

Hematüri nedir?

İdrarda kan hücreleri varlığı saptanmasına hematüri denilmektedir. Gözle görünmeyen ve sadece mikroskop altında görülen haline Mikroskopik Hematüri, gözle görünen haline ise Makroskopik Hematüri denilir. Makroskopik türünde idrar, çay veya kola gibi renklerdedir. Hematürinin binlerce türü olabilir. Böbrek ve mesane tümörü veya başka ciddi hastalıklar kaynaklı oluşabilen bir durumdur.

Hematürinin nedenini anlamak için, idrar, kan tahlili, ultrasonografi, ürografi ve sistoskopik incelemeler yapılabilir. Bu sayede idrar yolunda tümör, böbrek ve mesane taşı, prostat veya idrar akımında olan tıkanıklıklar anlaşılabilir. Mesaneye, kamera yardımıyla girerek kesin tanı da koyulabilir. Hematüride tedavi, genelde hastalığın ana kaynağının bulunması ile planlanır.

Kaynak: Bu yazı, diyadinnet.com/sa%C4%9Fl%C4%B1k-228-idrarda-kan-g%C3%B6r%C3%BClmesi-hemat%C3%Bcri kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply