İdrar yolu enfeksiyonu neden olur, belirtileri nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonları sıklıkla kadınlarda görülen bir hastalıktır. Genelde, idrar yolundan mesaneye kadar ilerleyen bakteriler kaynaklı ortaya çıkmaktadır. İdrar yaparken yanma, sürekli idrar yapma isteği, bulanık idrar, karnın alt kısmında dolgunluk hissi ve ağrı başlıca belirtileridir. İdrar yolu enfeksiyonu sadece mesanede olursa buna sistit denilir.

İdrar yolu enfeksiyonu, E.Coli bakteri kaynaklı oluşmaktadır. Bazen sadece mesanede bazen de ilerleyerek böbrekleri bile etkiler hale gelebilir. Özellikle kadınlarda çok sık rastlanan idrar yolu enfeksiyonu, hemen tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Kadınlarda sık olmasının başlıca nedeni, idrarı mesaneden taşıyan kanalın kadınlarda çok daha kısa olmasıdır. Ayrıca menopoz döneminde olan kadınlarda, idrar yolu incelir ve bölge bakterilere hassas hale gelir. Hamile kadınlarda değişen hormon seviyeleri, idrar yolu enfeksiyonu için zemin hazırlar. İdrar yolu enfeksiyonu hamile kadınlarda tehlikeli olabilmekte, bebeğe zarar verebilmektedir. Bu nedenle önlem alınmalıdır.

İdrar yolu enfeksiyonu neden olur?

İdrar yolu enfeksiyonu, cinsel organlarda olan bakterilerin idrar yolu kanalından yukarı çıkmasıyla oluşur. Genellikle bu bakteriler tuvaletlerden alınır.

İdrar yolunda olan anomalilikler, idrarın idrar kanalında birikmesi gibi durumlardır. Bu birikmeler olduğunda, idrar yolu enfeksiyonlarına çok daha fazla rastlanır.

Prostat büyümesi ve idrar yolunda böbrek taşı olması, idrarın mesanede birikmesine neden olur. Bu durum, idrar yolu enfeksiyonlarına yol açar.

Bazı hastalıklar, bağışıklık sistemini baskılar. Bu durumda, pek çok bakteri vücudun belirli yerlerinde harekete geçer. İdrar yolu enfeksiyonu da bunlardan biridir.

Hastalık veya ameliyat nedeni ile idrar sondası kullanmaktan dolayı, idrar yolu enfeksiyonu görülebilmektedir.

Bazı doğum kontrol yöntemleri, diyafram veya sperm öldürücüler vs., cinsel olarak aktif ve çok eşli olmak idrar yolu enfeksiyonuna neden olur.

Hijyenik olmamak, tuvalet yapıldıktan sonra arkadan öne doğru temizlik yapmak, temizlik yapmamak idrar yolu enfeksiyonlarına neden olur.

İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

Sık idrara çıkma, idrar yapıldığı halde idrar yapma isteği,

İdrara çıkmada ağrı ve yanma olması, karnın alt kısmında şişlik ve dolgunluk hissi veya baskı olması,

Pelvik bölge ve belde ağrılar, bulanık idrar ve kokulu idrar yapma, nadir olarak idrarda kan olması başlıca belirtilerdir.

Tüm bu yukardaki belirtiler haricinde, yüksek ateş, mide bulantısı, kusma ve kaburga altında ağrı, 65 yaş üzeriyseniz ve kronik bir hastalığınız varsa, hamileyseniz acilen hastaneye gitmelisiniz.

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları belirtileri nelerdir?

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonunu anlamak için bazı belirtileri kontrol etmek gereklidir. Ateş, kokulu idrar, iştahsızlık, kusma, nedeni olmayan huysuzluk, idrarda yanma, altına kaçırma, kokulu pembe idrar, sırtta ve karında ağrı olması kontrol edilmelidir. Yukarıda sayılan bu belirtilerden biri çocuğunuzda varsa, hemen bir doktora gitmek gereklidir. Çocuklarda ve bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu çok önemlidir. Hafife alınmamalıdır.

İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi:

İdrar yolu enfeksiyonu teşhisi koymak için hastaya idrar testi yapılır. İdrarda bakılan bakterilere göre tedavi planlanır. İdrar örneği, genelde idrar yapılırken ortalarda alınmalıdır. Eğer çok sık idrar yolu enfeksiyonu yaşanıyorsa, doktor idrar yolu anormalliklerini kontrol etmek için film isteyebilir. Bu durumda, hastanın idrar yolunda olan anomaliler ortaya çıkar. Aslında idrar yolu iltihabı tedavisi oluşma nedenine göre planlandığı için, doktor kontrolünde tedavi çok önemlidir.

İdrar yolu enfeksiyonu genelde antibiyotik ile yapılır. Her antibiyotik, her idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelmez. Bu durum labaratuvar testleri ile yapılır. Antibiyotik tedavisi başladıktan yaklaşık 1-2 gün içinde hasta hemen rahatlar. Yaklaşık 10 gün kadar ilaçlar kullanılır. Ağrı varsa, ağrı kesiciler kullanılabilir.

Doktor tedavisinin yanı sıra, idrar yolu enfeksiyonunda bol su içmek önerilir. Alkol, kahve, çay, meyve suyu ve kafein alımı durdurulmalıdır. Karnın alt kısmına hafif ılık kompres yapmak o bölgede basıncı düşürür. Özellikle idrar yolu enfeksiyonunda kızılcık suyu çok etkilidir. Kızılcık suyu, idrar yolu enfeksiyonlarında tedavi edici etkisi vardır.

Kaynak: Bu yazı, sabah.com.tr/saglik/2016/01/26/idrar-yolu-enfeksiyonu-belirtileri-nelerdir kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply