Hurmanın faydaları ve besin değeri

hurmanın faydaları ve besin değeri

Hurmanın faydaları ve besin değeri: Özellikle Ramazan ayı yaklaşırken market ve pazarlarda çokça görmeye başladığımız, genellikle iftariyelik olarak kullandığımız hurmanın faydaları saymakla bitmiyor. Hurma kanser tedavisinde destek sağlamaktan, cilt güzelliğine, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkısından göz sağlığına kadar geniş çaplı faydalar sağlamaktadır. Hurmayı sadece Ramazan ayında değil, bütün yıla yayarak günlük olarak tüketmek sağlık açısından çok yararlıdır.

Çeşidi en çok olan meyvelerin başında gelen hurmanın başlıca türleri şöyledir;

1- Medine amberi

2- Medine şelebi

3- Medine acwe

4- Medine berni

5- Medine safawi

6- Medine amber ula

7- Medine mabroon

Hurmanın faydaları nelerdir?

Bağırsak hareketi ve sindirim sistemi üzerinde oldukça önemli rolü bulunan hurma, besin lifi yönünden çok zengin bir meyvedir. Vücudun gereksinim duyduğu besin lifi ihtiyacını karşılamaya katkı sağlamaktadır. Bağırsak hareketliliği sağlaması ve sindirim sistemine katkısı nedeniyle hemoroid, kolit ve kolon kanseri riskini azaltmaktadır.

İçeriğindeki A vitamini göz sağlığını korumakta yardımcı olduğu kadar, cilt sağlığında da oldukça etkilidir. İçerisinde bulunan K vitamini de diş ve kemik sağlığı için önemlidir. Kısaca, hem diş, hem kemik, hem de cilt sağlığı için hurmayı tüketmek önemlidir.

Vücutta enfeksiyonu önleyici etki sağlayan antienflamatuar özelliği bulunmaktadır. Bunun nedeni yüksek miktarda magnezyum içermesidir. Günlük 1 adet hurma tüketilirse, vücudun ihtiyacı olan magnezyumun %3’ü karşılanmaktadır.

Kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gerekli olan B2 ve B3 vitaminleri hurmada bol miktarda bulunmaktadır.

Enerji değeri oldukça fazla olan hurma, özellikle kış mevsiminde ve sabahları tüketildiğinde zindelik ve enerji sağlamaktadır.

A ve B vitaminleri ile magnezyum açısından zengin olan hurma, beyin sağlığı, hafızanın güçlenmesi ve öğrenme becerisinin gelişimi için önemlidir.

Ramazan ayında iftariyelik olarak sofralarda yer alan hurma, iftarda 2 adet yendiğinde yaklaşık 130 kalori, 4 gr lif, 1 gr protein ve 32 gr karbonhidrat alımı anlamına gelmektedir. Ayrıca potasyum, kalsiyum, demir, fosfor ve magnezyum minerallerini de alabilmektesiniz.

Hurmadaki vitamin ve mineraller ile besin değeri:

100 gram kadar hurma 277 kalori içermektedir. Bu oranıyla günlük ihtiyacımız olan 1500-2000 kalorinin ciddi bir kısmını karşılamaktadır. Yaklaşık 75 gram karbonhidrat içermesiyle de enerji sağlar. Kış mevsiminde üşümeyi engellediği gibi gün boyu zinde kalmayı sağlar.

!,81 gram protein içermesi nedeniyle de özellikle vegan beslenenler için protein içeren meyvelerden biridir.

İçeriğinde kolesterol barındırmayan hurma, bu özelliği ile tam anlamıyla kalp damar dostudur.

100 gram hurmanın içeriğinde 6,7 gr diyet lifi bulunmaktadır. Bu sayede bağırsakların rahat çalışmasını sağlamaktadır. Besin lifinin düzenli olarak alınması bağırsak işlevlerinin düzenlenmesini sağladığı gibi, kolon kanseri riskini azalttığı da düşünülmektedir.

1,6 mg B3 vitamini günlük ihtiyacın %8’ini, 0,1 mg B2 vitamini günlük ihtiyacın %4’ünü, 0,2 gr B6 vitamini günlük ihtiyacın %12’sini ve 0,1 mg B1 vitamini içeriğiyle de günlük ihtiyacın %3’ünü karşılamaktadır.

100 gram hurmada bulunan A vitamini miktarı vücudun günlük ihtiyacının %3’ünü karşılar. Ayrıca böbrekler, ciğerler ve kalp gibi organların da düzenli çalışmasına katkı sağlar.

K vitamini ihtiyacının %3’üne tekabül eden 2,7 mgc K vitamini içeriği ile kalp hastalıkları, osteoporoz, erken bunama, varis ve değişik kanser çeşitlerinin görülme riskini azaltmaktadır.

100 gram hurmanın içerisinde;

1 mg sodyum,

696 mg potasyum,

64 mg kalsiyum,

0,9 mg demir,

0,362 mg bakır,

54 mg magnezyum,

0,296 mg manganez,

62 mg fosfor,

0,44 mg çinko bulunmaktadır.

Hurma içeriğindeki yüksek demir nedeniyle, demir eksikliği anemisi olan hastalara tavsiye edilen meyvelerden biridir.

Leave a Reply