Hormon Nedir, Hormon Hastalıkları Nelerdir?

Hormonlar iç salgı bezleri tarafından salgılanmakta ve kan yoluyla organlara taşınmaktadır. Hormonların organlar üzerine etki etmesi ile hormonların birçok farklı görevi bulunmaktadır. Her hormonun birbirinden farklı görevi bulunmaktadır. Aslında hormonlar vücudumuzun normal işleyişine devam etmesini sağlamaktadır. Yemek yeme, susama gibi ihtiyaçları hissetmemiz hormonlarımız yardımıyla olmaktadır. Büyüme ve gelişmeyi, kadınların adet dönemlerini belirleyen de aynı şekilde hormonlardır. Kısacası hormonların düzgün çalışması sağlıklı bir vücudun temelindedir.

  • Vücudumuzda Kaç Tane Hormon Vardır?

Vücudumuzda birçok farklı hormon bulunmaktadır. Vücudumuzda sayısız hormon vardır. Çünkü her geçen günde insan vücudunda farklı bir hormon keşfedilmektedir. Ancak vücudumuzda belli başlı önemli hormonlar bulunmaktadır. Gonodatropin salgılanmasını sağlayan hormona GnRH denilmektedir. Bu hormon büyümeyi sağlamaktadır. Hipofizden TSH hormonunun salgılanmasını sağlayan hormona TRH denilmektedir. Hipofizden kortikortopin hormonunun salgılanmasıyla oluşan hormona CRH denilmektedir. Vücutta hipofiz üzerinden salgılanan hormona somatostain denilmektedir.

Kafanın tam ortasında bulunan beze hipofiz bezi denilmektedir. Bu hipofiz bezi iki gözün tam ortasında yer almakta ve “ön hipofiz” “arka hipofiz” olarak ikiye ayrılmaktadır. Hipofiz bezinden vücuda TSH, FSH, LH hormonları başta olmak üzere toplamda altı hormon salgılanmaktadır. %75 oranında hormon ön hipofizden salgılanmaktadır.

Follikül stimüle edici hormonuna FSH hormonu, lütenize edici hormona LH ve kadınların süt salgılanmasını sağlayan hormona proklatin denilmektedir. Büyüme hormonu da hipofiz bezinden salgılanmaktadır. Adrenekorotik otropik hormona ACTH, tiroidi simüle eden hormona ise TSH denilmektedir. Bu altı hormon ön hipofizden salgılanan hormondur. Arka hipofizden salgılanan ise iki hormon bulunmaktadır. ADH ve oksitoksin hormonu hipofiz arka bezinden salgılanmaktadır.

  • Hormonların kana salımı nasıldır?

Hormonların salgılandığı salgı bezlerinden hormonların salgılanması için vücudun uyarılması gerekmektedir. Hormonlar salgı bezlerinden salgılandıktan sonra hedef bölge dediğimiz ulaştırılması gereken bölgeye ulaştırılması gerekmektedir. Hormonlar hormon bezinden öncelikle kana sağlamaktadır. Daha sonra bu hormonların bir kısmı kanda bulunan hormonlara bağlanırken, bir kısmı da serbest kalmaktadır. Bağlanan bu hormonlara ise reseptör denilmektedir. Hormon ve protein arasındaki bu bağ ne kadar kuvvetliyse hormon o kadar sağlıklı şekilde oluşmakta ve o kadar iyi derecede salgılanmaktadır.

  • Hormonlar Neden Bozuluyor?

Hormonların normalden az üretilmesi ya da normalden fazla üretilmesi durumuna hormon bozukluğu denilmektedir. Hormonların normalden fazla üretilmesi genel olarak hormonlardaki hücrelerin normalden daha hızlı ve çok büyümesi sonucunda oluşmaktadır. Hormon bezi harabiyeti ya da hormon bezinde bir ameliyat yapılması durumunda hormonların normalden az salgılanma ile ilgili bozukluk oluşacaktır.

  • Hormon bozuklukları nasıl teşhis edilir?

Hormon bozukluklarının teşhis edilmesi için tükürük ve idrar tahliline başvurulmaktadır. Tükürük ve idrardan hormon testi yapılmaktadır. Ancak hormon hastalıklarının teşhis edilmesi için kan testi gerekebilir.

  • Hangi hormon bozukluğu hangi belirtileri verir?

Östrojen Hormon Bozuklukları: Kadınsal bir hormon olan östrojen hormonu kadınlarda adet dönemi, menopoz dönemi gibi durumların normal yaşanması östrojen hormonunun sağlıklı çalışmasıyla oluşmaktadır. Ancak östrojen hormonu bozuklukları bu dönemlerin doğru çalışmaması durumunda oluşmaktadır. Östrojen hormonunun normalden daha fazla salgılanması durumunda genel olarak yumurtalık bozuklukları ve hastalıkları oluşmaktadır. Östrojen hormonunun fazla salgılanması durumunda kısırlık meydana gelebileceği gibi armut tipi vücut çok sık görülmekte ve fazla yağ genel olarak basenlerde toplanmaktadır. Östrojenin fazla salgılanması durumunda selülit patlaması meydana gelecek ve vücut orantısızlıkları da oluşabilir.

Progesteron Hormonu Bozuklukları: Progesteron hormonu da tıpkı östrojen hormonu gibi bir kadınlık hormonudur. Bu kadınlık hormonu kadınları hamileliğe hazırlayan hormondur. Ayın ikinci yarısından sonra kadınlarda progesteron hormonu sevyiesi artmaktadır. Bu hormon artışı birkaç gün sürmekte ve bu süre kadınları hamileliğe hazırlamaktadır. Ayrıca progesteron hormonunun birkaç gün artışından sonra kadınlar adet olacaktır. Bununla birlikte progesteron seviyesi de normal düzeye ulaşacaktır.

Testesteron Hormonu Bozuklukları: Seks hormonları kadınlarda östrojen, erkeklerde testesteron hormonudur. Testesteron hormonu bir erkeklik hormonudur ve erkeksi yapının gelişmesini sağlamaktadır. Testesteron hormonunun seviyesinin bozulması vücutta kıllanmaya özellikle de ses kalınlaşması gibi durumlara sebep olmaktadır. Testesteron hormonu bir erkekli hormonu olsa da kadınlarda da az miktarda testesteron bulunmaktadır. Kadınlarda normal seviyede bulanan testesteron her hangi bir problemi doğurmazken, anormal seviyede testesteronun yükselmesi kadınların sesinin kalınlaşmasına, sekste doyumsuzluğa ve siyah kıllılığa sebep olmaktadır. Halk arasında bilinenin aksine testesteron hormonunun çok fazla vücutta bulunması eş cinselliğe sebep olmaz. Eş cinsellik tamamen psikolojik bir durumdur.

  • Hormon bozukluklarının tedavisi nasıl yapılır?

Eğer ki hormon bozukluğu hormon eksikliğinden kaynaklanıyorsa hormon takviyesi yapılmaktadır. Hormon fazlalığı hastalığında ise hormonların normalden fazla olması durumunda cerrahi müdahale ile fazla hormon salgılayan hormon alınmaktadır. Hormon eksikliğinde bazen tek seferliğine mahsus olarak ilaç kullanılırken, bazen ömür boyu ilaç kullanılması gerekebilir.

  • Hormon bozukluğu tedavisinde hastalar ne gibi yanlışlar yapıyorlar?

Hormon tedavisi gören hastaların en başlı yanlışı verilen ilaçların düzenli olarak kullanılmaması, ilaçların doktor tavsiyesi dışında bırakılması, düzensiz ve saatinde kullanılmaması durumunda hastaların iyileşmesi de zorlaşacaktır.

  • Hormon tedavisinde hastanın dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

Hormon tedavisinde hastaların en dikkat etmesi gereken konu ise ilaç saatleridir. İlaç saatlerini takip etmemeleri, düzensiz ilaç kullanmaları, kullandıkları ilacın etkisiz kalmasına sebep olacaktır.

Hormon Bozukluğuna Hangi Doktor Bakar

Hormon hastalıkları için dahiliye bölümüne gitmeniz gerekiyor, eğer dahiliye bölümü gerek görürse sizi, endokrinoloji bölümüne sevk eder.

Hormon bozukluğunun neden olduğu hastalıklar nelerdir?

Leave a Reply