Horlamayı durdurmak için 7 kolay önlem

Horlama sorunu hem partnerimiz hem de kendimiz için zor bir durumdur. Yanımızda olan insanlara rahatsızlık verirken, diğer yandan bizim sağlıksız uyumamıza yol açmaktadır. Horlamanın pek çok nedeni olabilir. Evde yapılacak bazı önlemlerle horlamayı durdurabilirsiniz. Fakat, bunlara rağmen horlama durmuyorsa kesinlikle bir doktora gitmek gereklidir. Peki horlamayı durdurmak için başka neler yapılabilir, liste halinde aşağıda sıraladık işte detaylar.

Uyku şeklini düzenleme:

Uyku esnasında, sırt üzeri yatıldığında çok daha fazla horlarsınız. Hatta, horlamayan insanlar bile sırt üzeri uyuduğunda horlarlar. Sırt üzeri yatıldığında dilin arka kısmı ve damağın yumuşak olan bölgesi boğazın arka kısmına yaslanır ve ses çıkarır. Uzmanlar, horlayanlara bu nedenle yan yatarak uyumayı önerir. Özellikle yan yatamayan kişilere, uzun bir vücut yastığı ile uyuma önerilir. Bu durumda vücut çok daha kaliteli uyku uyuyacak ve horlama olmayacaktır.

Kilo vermek:

Kilo yüzünden horlamaya başlamış olabilirsiniz. Bu durumda kilo vermek horlamanızı durduracaktır. Özellikle boyun etrafından kilo alırsanız, boğazın iç kısmı daralır ve horlamaya başlarsınız. Bu nedenle kilo vermek faydalı olabilir.

Uykudan önce alkol almayın:

Horlamayan kişiler bile alkol aldıktan sonra horlayabilirler. Bu durum alkolun, boğazın arka kısmında olan kasları gevşetmesinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, yatmadan 4-5 saat öncesine kadar alkol alınmamalıdır.

Sıcak duş almak:

Burun kanallarının tıkalı olması horlamaya neden olur. Yatmadan önce alınan sıcak duş, burun kanallarını açacak ve havanın rahat sirküle olmasını sağlayacaktır. Yatmadan önce sıcak duş alıp burnunuzu temizleyin. Ayrıca sıcak duş, bedeninizi sakinleştirir ve rahat uyumanızı sağlar.

Yastık ve çarşaf kılıflarını değiştirin:

Yastık ve çarşafa yerleşen tozlarla birlikte deri parçaları da sizde alerji geliştirebilir. Bu durumda horlama oluşabilir. Yatak odanızı havalandırın, yastık kılıflarını ve çarşafları değiştirin. Bu sayede horlamayı durdurabilirsiniz. Özellikle evcil hayvanlarınızı yatak odanıza sokmayın.

Bol su için:

Burun ve yumuşak damak kuruduğunda yapışkan olur ve bu durum da horlamaya yol açar. Bu nedenle bol su içmelisiniz. Günde en az 1.5 – 2 litre kadar su içmek horlamayı durdurabilir.

Uyku düzeni sağlamak:

Kötü ve düzensiz uyku alışkanlıkları horlamaya neden olabilir. Bu nedenle, her akşam aynı saatlerde uyumak ve aynı saatlerde kalkmak horlamayı engelleyebilir.

Horlama için hangi doktora gidilir? : Horlama tedavisi için kulak burun boğaz (KBB) bölümüne gitmeniz gerekiyor.

Bu yazı milliyet.com.tr kaynak alınarak özgün olarak yazılmıştır.

Leave a Reply