Histerektomi (rahmin alınması ameliyatı)

histerektomi

Rahmin alınması ameliyatı: Histerektomi ameliyatı, ramin tamamının alınmasına verilen isimdir.  Bugün kadın hastalıkları ameliyatları arasında en fazla yapılan bir işlemdir. Rahmin alınması için kadında pek çok sıkıntının olması gerekmektedir. Özellikle rahimde olan miyomlar histerektomi ameliyatının başlıca nedenidir. İşte, histerektomi ameliyatları ve nedenleri;

Histerektomi ameliyatlarının çeşitleri:

Subtotal veya supraservikal histerektomi, rahim ağzının kalması fakat rahmin geri kalan kısmının komple alınmasına verilen isimdir.

Radikal histerektomi, tüpler, yumurtalıklar, dokular, lenf bezleri, rahim ve rahim ağzının hatta vajinanın bir kısmının komple alınması işlemine verilen isimdir.

Porro, sezaryen ameliyatı sonrası rahminde alınması işlemidir.

Vaginal histerektomi, rahmin vajinadan alınması işlemidir.

Laparaskopik histerektomi, kapalı ameliyat ile rahmin alınması işlemidir.

Histerektomi hangi durumlarda yapılır?

Rahmin alınması işleminin başlıca nedeni, rahimde olan miyomlardır. Miyomlar, fazla kanama, ağrı yaratabilir. Bu durumda, hastanın yaşı büyük ve daha önceden çocuk sahibi olduysa rahmin alınmasına karar verilir. Hasta çocuk sahibi olmamışsa ve yaşı genç ise farklı tedavi seçeneklerine bakılır.

Histerektominin bir diğer önemli nedeni, hastada kanser bulgularının olmasıdır. Kronik ağrılar, rahim ağzında görülen kanser belirtileri, rahmin sarkma yapması nedeni ile histerektomi planlanır.

Hormonal nedenlere bağlı düzensiz kanamalar.

Doğumda yaşanan bazı anormal durumlar. Örneğin, bebeğin eşinin ayrılmaması, kanamanın doğum sonrası durmaması, rahimde oluşan doğum yırtıkları kaynaklı histerektomi ameliyatı yapılabilir.

Endometriozis, rahim ve yumurtalık kanserleri, iyi huylu yumurtalık tümörlerinde histerektomi düşünülür.

Histerektomi ameliyatına karar verme sırasında önemli etken kanser bulgusu olup olmaması, kadının yaşı ve çocuk sahibi olup olmamasıdır.

Histerektomi ameliyatı geçirenler nelere dikkat etmelidir?

Histerektomi ameliyatı geçirenler, yorucu aktivitelerden uzak durmalıdır. Ağır kaldırılmamalıdır ve banyo yapılacaksa su dökerek yapılmalıdır. Doktor izin vermedikçe cinsellikten uzak durmalıdır. İdrar ve dışkı çıkarırken ıkınılmamalıdır ve vajinal kanama olursa hemen doktora gidilmelidir.

Histerektomi ameliyatı ile, kadının yumurtalıkları alınmadıysa hiçbir şekilde menopoz başlamaz. Kadının hiçbir sıkıntısı olmaz. Pek çok kadın, rahmin alınması sonrası cinsellikte sıkıntı olacağı ve cinselliğin bittiğini düşünmektedir. Oysa yapılan araştırmalarda histerektomi ameliyatı sonrası cinsellikte bir sıkıntı olmadığı söylenmektedir. Bu nedenle rahim ameliyatından korkmamak gerekmektedir.

Leave a Reply