Hıçkırık Nasıl Geçer Tedavisi nedir?

hıçkırık nasıl geçer

Hıçkırık nasıl tedavi edilir, nasıl geçer, hıçkırık neden olur, ne kadar sürer işte ayrıntılar. Genellikle herkesin yaşadığı bir durum olan hıçkırık rahatsız edici bir sorundur. Bilinen herhangi bir fizyolojik fonksiyonu olmayan hıçkırık, çoğunlukla kısa sürelidir. Kaburgalar ve diafragma arasındaki kasların seyrek bir şekilde oluşan spazmlı istemsiz kasılmaları şeklinde olmaktadır. Oluşan spazmın ses tellerini kapaması ve nefes almayı önlemesi nedeniyle de hıçkırıkta ortaya çıkan hıck sesi duyulmaktadır. Hıçkırıktan kurtulmak için, soluk tutma gibi eylemler yapılmakta ya da kendiliğinden geçmektedir.

Hıçkırık nedenleri:

Kişilerin yaşadığı hıçkırığın birçok nedeni bulunmaktadır. Bunlar; Hava yutma, stres, gazlı ve karbonatlı içecekler, aşırı miktarda yemek yeme, aşırı alkol tüketimi, bazı hastalıklar ve ilaçlar ile aniden heyecanlanma olarak sayılabilir.

Hıçkırık nasıl geçer?

Rahatsızlık verici bir durum olan hıçkırığa yakalandığınızda hemen kurtulmak istersiniz. Bunun için yapılması gereken bazı uygulamalar bulunmaktadır.

1- Nefesin tutulması

2- Buzlu suyla gargara

3- Naylon poşetin içine solumak

4- Ani korku veya korkutulmak

5- Kuru ekmek parçası yemek, sirke, toz şeker veya yer fıstığı

6- Dilin dışarıya çekilmesi

7- Aniden iç çekmek

8- Limon ısırmak

9- Amonyak koklamak

10- Dizleri göğse çekip baskı uygulamak

11- Yutağın uyarılması için soğuk su yudumlamak

Hıçkırık ne kadar sürer?

Genellikle birkaç dakika içinde kendiliğinden geçebilen hıçkırık, en çok birkaç saat sürebilmektedir. Nadiren de olsa inatçı hıçkırık da yaşanmaktadır. Bu durumda hıçkırık aylara yayılan bir süreci kapsamaktadır. İnatçı hıçkırık kişide yorgunluk, uykusuzluk ve kilo kaybı gibi olumsuz durumlara da yol açabilmektedir. Özellikle inatçı hıçkırığın temelinde başka bir rahatsızlık yatabilir. Bunu öğrenmek ve tedavisini yaptırmak için kesinlikle bir doktora başvurmak gerekmektedir.

Hıçkırık tedavisi nasıldır?

Yukarıda bahsedilen uygulamaların yapılması bir işe yaramadıysa ilaç tedavisi uygulanması gerekebilir. Tedavisi için iç hastalıkları polikliniklerine gidilmesi gerekir. Uygulanan ilaç tedavilerinin de fayda sağlamaması durumunda akupunktur, hipnoz veya cerrahi alternatiflerin düşünülmesi gerekebilir.

Leave a Reply