Heterotopik Gebelik Hakkında Detaylı bilgi

heterotopik gebelik

Dış gebelik ve rahim içinde normal gebeliğin birlikte görülmesine heterotopik gebelik denilir. döllenme olduktan sonra, embriyo rahim içine yerleşir. Eğer embriyo rahim dışlında bir noktaya yerleşirse buna dış gebelik denilir. Dış gebelikte bebeğin canlı doğması mümkün değildir. Heterotopik gebelikte rahimde normal bir gebelik ve rahim dışında bir gebelik daha bulunur. İşte, heterotopik hamilelik hakkında detaylı bilgi;

Heterotopik gebelik, 30 binde 1 defa olurken son yıllarda uygulanmaya başlayan tüp bebek ve aşılama yöntemleri ile görülen vaka sayısı artmıştır. Tüp bebek uygulamasında birden fazla embriyo transferi yapılıyorsa mutlaka heterotopik gebelik riski de artmaktadır. Tüp bebek uygulamasında heterotopik gebelik görülme oranı yaklaşık %2 kadardır.

Neden olur?

Karın içinden geçirilen ameliyatlar,

Pelvik enfeksiyon geçirmek,

Daha önce dış gebelik geçirmek,

Endometriozis başlıca nedenleridir.

Tanı ve belirtiler

Normal gebeliği olan bir hastada aynı anda dış gebeliğin ultrason ile izlenmesi her zaman mümkün olmamaktadır. Normal gebelik, dış gebeliğin izlenmesini güçleştirir. Dış gebelikte kanda B-HCG değerine bakılarak, tanı koyulur. Fakat, zaten normal bir gebeliği olan hastada zaten B-HCG değeri yüksektir. Bu nedenle tanıyı koymak zorlaşmaktadır. Hasta karın ağrısı, karın içi kanama ile hastaneye başvurur ve laparoskopi yapıldığında dış gebelik teşhis edilir.

Tedavi

Hem normal hem de dış gebeliğin olduğu durumlarda dış gebeliğin ameliyat ile alınması gerekmektedir. Bu durumda kullanılan anestezi etkisi nedeni ile bazen bebek kaybedilebilir. Fakat, %75 oranında normal bebek sağlıklı bir şekilde doğmaktadır. Bu durumda hastalara meterotreksat ilaçlar verilmez bu ilaçlar gebelikte bebeğe çok fazla zarar verirler. Çok ender olarak, dış gebelik tedavi edilmeden kendiliğinden düzelebilir. Bu tarz vakalar yaşanmıştır.

Heterotopik gebelikte rahim içinde 1 veya 2 adet gebelik ve rahim dışında tüpte bir gebelik oluşur. çok ender olarak, rahim içi gebeliğe ek olarak her iki tüpte birer gebelik olabilir. Rahim içi gebeliğe ek olarak bir tüpte ikiz gebelik oluşabilir. Bu dış gebelikler, tüplerde, yumurtalıklarda, rahim ağzında ve karın içinde oluşabilir.

Leave a Reply