Havale geçiren çocukta belirtiler ve yapılması gerekenler

havale

Çocukların bağışıklık sistemi yeterince gelişmediğinden bir takım hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı savunmasızdır. Genelde 2-3 yaşlarında bağışıklık sistemi tam olarak çalışmaya başlar. Hayatlarının bazı döneminde belirli enfeksiyonlar geçirerek de kalıcı bağışıklık kazanılır. Bu nedenle ilerleyen dönemde hastalıklar çok daha az görülür. Peki bir çocuk havale geçiriyorsa bunu nasıl anlarız, belirtileri neler ve bu durumda neler yapmalıyız, işte detaylar.

Çocuklarda ateşin yükselmesi enfeksiyonlardan kaynaklanmaktadır. En çok üst solunum yolu enfeksiyonları yani tonsillit, faranjit, kulak enfeksiyonları ve sinüzit görülür. Bu bağırsak enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, zatürre gibi enfeksiyonlarla oluşabilir. Menenjit gibi beyin zarı iltihapları çocuklarda ateşe neden olabilir. Bazen çocuğun çok sıkı giyindirilmesi, ishal ve sıvı kayıpları yüksek ateşe neden olur.

Çocuklarda makattan ölçülen ateş 36,4 – 37,6 arasında olması normal olarak kabul edilir. Koltuk altından yapılan ölçümde 1 derece düşük olabilir. Koltuk altı ölçümünde 37 derece üstü, makat ölçümünde 37,6 üstü ateş olarak kabul edilir. 38 – 38,5 orta ateş, 38,5 – 39,5 yüksek ateş, 40 derece ve üzeri çok yüksek ateş olarak isimlenir.

Ateşli havale, 6 aylık ve 6 yaş aralığında oluşur. Fakat sıklıkla 2-3 yaş aralığındadır. Hastaların yaklaşık olarak %25 kadarı aile içinde havale geçiren bireylerden oluşur. Yani hastalık kalıtımsaldır. Ateş sırasında yoğun titreme, sayıklama, halsizleşme, dudaklarda morarma oluşur. Ailelerin çoğunluğu bunu havale zanneder. Havale geçiren çocukta, bütün vücut aniden kasılabilir. Gözlerini bir noktaya dikip sabit kalabilir. Dişlerde kilitlenme, ağızdan köpük gelmesi, dışkı ve idrar kaçırma oluşabilir. Özetle, havale ve ateşlenme birbirinden farklıdır, hastalar acile ne oluyor endişesi ile gelirler.

Yüksek ateşte ne yapılmalıdır?

Ateşle birlikte geçirilen havalede, çocukta hasar oluşmaz fakat bazı durumlarda oluşabilir. Ateşli havale uzun sürerse, 20 dakikanın üzerindeyse ve 24 saat içinde birden fazla olduysa hasar oluşmuş olabilir. Fakat doktorun kapsamlı bir muayene yapması sonucu bir tarafta güçsüzlük ya da patolojik, nörolojik bulgular bulunmalıdır.

Ateşli havale durumunda panik olunmamalıdır. Panikte zaman kaybetmeyip acil doktora gidilmelidir. Bu arada çocuğun solunum yolunu açmak için, çocuğun dili kontrol edilmelidir. Kıyafetler çıkarılmalıdır. Ateş düşürücü fitil ya da ateş düşürücü varsa kullanılmalıdır.  Ilık kompres ve ılık banyo yaptırılmalı çocuğun ateşi buna rağmen geçmezse hemen hastaneye gidilmelidir.

Leave a Reply