Haşimato (Hashimoto) Hastalığı Nedir belirtileri Teşhisi ve Tedavisi

Aslında bağışıklık sistemi hastalığı olan Hashimoto hastalığı, tiroid bezinin yabancı madde olarak algılanıp antikorlar tarafından yok edilmeye çalışılmasıdır. Tiroid bezi zamanla etkisinikaybeder ve hipotiroid, tiroid zehirlenmesine neden olabilir. Hashimoto hastalığı genlerle geçmektedir. Bu nedenle çocuklarda bile görünmektedir. 

Hashimoto hastalığı neden olur?

Tiroid bezini yabancı madde olarak algılayan bağışıklık sistemi hızla antikor üretir. Bu antikorlar, hızla tiroid bezine saldırarak tahribat yaratırlar. Fazla salgı yapan hormonlar tiroid zehirlenmesi, tiroid bezinin tüm fonksiyonlarını yitirmesi ile hipotiroid meydana çıkmaktadır. Hashimoto hastalığı ailede birinci derece yakında varsa, genlerle çocuklarda da oluşmaktadır.

Hashimoto hastalığı belirtileri nelerdir?

Hastanın nefes alıp vermede zorlanması, aşırı kilo kaybı, çarpıntı, terleme, sık idrar yapma ve sıklıkla büyük abdest yapma başlıca beliritlerdir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde aşırı kilo alma, sürekli uyku hali, algıda azalma, ilgisizlik, bulanık görme, kabızlık, yüzde şişmeler, el ve ayaklarda ödemler meydana gelmektedir. Hashimoto hastalığı sıklıkla kadınlarda ortaya çıkmaktadır. 45-65 yaş aralığında çok fazla görülen bu durum, bazı hastalarda hiç belirti vermeden birdenbire ortaya çıkmaktadır.

Hashimoto hastalığı teşhisi nasıl koyulur?

Hastalar, yukarıda olan belirtilerden birini bile gösterse hemen doktora gitmelidir. Doktor tarafından yapılan detaylı kan tahlillerinde, hastalığın varlığı ve varsa derecesi anlaşılır. Kan içinde anti-TPO, anti-Tg antikorları, TSH, T3 ve T4 hormonlarının düzeyine bakılır. Antikorlar yüksektir, tiroid hormonları ya yüksek ya da azdır.

Hashimoto tedavisi nasıl yapılır?

Hashimoto hastalığının bilinen bir tedavisi yoktur. Bu hastalıkta olan tedavi, hormonları dengeye almak ve hastaya konforlu bir yaşam sunmak amaçlı planlanır. Hastalığın en başında, hemen hipertiroid yani zehirli guatr oluşur. Kilo kaybı, çarpıntı, uykusuzluk ve huzursuzluk yaratan bu durumu engellemek amacıyla hastaya tiroid hormonu taksiyesi yapılır. Hastalarda hızla selenyum da azaldığından takviye edilmelidir. Bu tarz uygulamalar, hastaya ömür boyu yapılmak zorundadır.

Hashimoto hastası kadınlarda gebelikte çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Tiroid yetersizliği kaynaklı olarak, hem anne hem de bebek zarar görecektir. Bu nedenle hashimoto hastası kadınlar, hamilelik öncesi ve süresince kontrol altında tutulmalıdır. Gebelik boyunca, FT4 ve TSh ölçümü yapılması ve endokrin uzmanı tarafından takip edilmeleri gerekir.

Çok büyük guatrlarda hastaya cerrahi operasyon uygulanabilir. Kanserden şüphelenildiğinde nodüllere iğne biyopsisi yapılabilir. Hastalarda ender olarak ataklar oluşabilir. Yaşlı hastalarda kalp ve damar sistemi dikkatle incelenmelidir. Çünkü hashimoto, kalp hastalıklarını tetikler. Aslında hashimoto tehlikeli bir hastalık değildir, fakat ciddi olarak kontrol altına alınmalıdır.

Bu yazı hepsaglik.net kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply