Hangi yaşta hangi spora başlanır?

hangi-yasta-hangi-spor-yapilir

Hangi yaşta hangi spor yapılır: Spor yapmak vücudumuzu dinç ve dinamik tutar. Üstelik, metabolizma hızlandığı için, sağlıksız kilo almanın önüne geçilir. Sporun faydası saymakla bitmez. Fakat, spor dalını seçmek bir o kadar önemlidir. Her spor dalı, her yaş ve metabolizmaya iyi gelmemektedir. İşte, hangi yaşta hangi spor yapılmalıdır;

Çocuklarda spor dalını seçmek çok önemlidir. Bir spora bağlı kalmak veya birden fazla sporu yapmak, spor için ayrılan bütçe, çocuğun spordan aldığı zevk karar vermek için önemli kriterlerdir. Çocuğun ilerleyen yaşlarda da spor yapmasını istiyorsanız zevk alması gerekmektedir.

Sporun hangi sıklıkta ve düzeyde yapılacağı çocuğa ve antrenörünüze bağlıdır. Genelde çocuklarda takım sporları önerilir. Bu durumda, çocuk hayata dair konularda da disiplin ve sosyalleşme sağlar. Bazılarında, kızlar için farklı sporlar düşünülür. Oysa, kızlar ve erkekler için ayrı sporlar yoktur. Çocuğunuz spora ilgi duymuyorsa halk oyunlarına veya izciliğe yönlendirilebilir.

Hangi yaşta hangi spor yapılabilir?

2-3 yaş:

Koşma, yakalama ve zıplamayı bu yaş aralığında çocuklar yapabilir. Bahçede koşma, denetimli suda oynama, dans etme gibi aktiviteler aile ile birlikte yapılabilir.

4-6 yaş:

Yüzme ve jimnastiğe bu yaşta çocuk başlatılabilir. Yüzme, dans etme, ip atlama, 3 tekerlekli bisiklet yapılabilir sporlardır. 6 yaş sonrası çocuk tam olarak ne yapmak istediğine karar verir.

7-10 yaş:

Yüzme, voleybol, basketbol, bisiklet, tenis, hentbol, futbol gibi sporlara bu yaş aralığında başlanabilir. Bu yaş aralığında yapılan sporlarda olan tüm kurallar ve detaylar öğrenilir. Çocukların el-göz hareket koordinasyonunu bu yaş aralığında oluşur.

10 yaş üzeri:

Bu yaş aralığında çocuk, yaptığı bir spor varsa daha düzenli olarak ona eğilir. Atletizim ve güreş, kürek gibi sporlara başlanabilir. Bu sporların alt yapısında olan esneklik, denge ve koordinasyon bu yaş aralığında elde edilir.

Yetişkinler:

Bir spor salonuna gidilerek, orada bulunan profesyonel öğretmenler yardımı ile düzenli spora başlanabilir. Fakat, yürüyüş, yüzme ve tenis yetişkinlerde en çok tavsiye edilen sporlardır. Bu egzersizlere başladıktan sonra yavaş yavaş tempo arttırılmalıdır.

Spor yapmayı düşünen çocuk ve yetişkinlerde dikkat edilecekler:

Fiziksel aktivite sırasında göğüs ağrısı olursa,

Spor yapmadan önce göğüs ağrısı olursa,

Baş dönmesi ve bilinç kaybı nedeni ile denge kaybı,

Fiziksel aktivitede eklem ve kemik ağrısı,

Kalp ve tansiyon hastalıkları için ilaç kullanılıp, kullanılmadığı,

Aile içinde 50 yaş altında kalp krizinden kayıp olup olmamasına dikkat edilmelidir. Uzmanlar, spora başlamadan önce ç.ocukların ve yetişkinlerin mutlaka doktora gitmesini söylemektedir.

Leave a Reply