Organların yeri ve görevleri Hangi organ hangi bölgede

Vücudumuz pek çok organın yardımıyla çalışır. Organlarımızın hepsinin kendi görevleri vardır. Organlarımızın çoğunluğu göğüs kafesi altındadır. Başımızda ve göğüs kafesi altında da bazı organlar vardır.

Kalbin görevleri;

Kalbimiz iki akciğer lobunun ortasında, kas yapısı olan bir organımızdır. Etrafında perikard denilen ince bir zar tabakası vardır. Genel olarak eğik durur ve bir koni şeklindedir. Her insanın yumruğu kalbinin büyüklüğü kadardır. Kanı vücuda pompalama görevi kalbe aittir. Yılda 40 milyon, tüm hayat boyunca 2.5 milyar kere 8 ton kan pompalar. Kalp erkeklerde, 280-340 gr., kadınlarda ise 230-280 gr. Kadardır. Sağ ve sol kulakçık, sağ ve sol karıncıktan oluşmaktadır.

Canlılarda, dokular, organlar ve hücreler, aminoasitler, oksijen, yağ, vitamin ve minerallere ihtiyaç duyar. Ayrıca artık ürünlerin vücuttan atılması, ısının düzenlenmesi, hormon ve enzimlerin gerekli bölgelere taşınması gerekir. Tüm bu işlemleri kalp ve damar sistemi yapmaktadır. Kalp bir motor gibi bu işlemleri yönetir. Dakikada 60-80 vuruşla kanı tüm damar sistemine pompalar.

Karaciğerin görevleri;

Sağ tarafımızda diyaframın altında 2 kilogramlık bir organımızdır. Karaciğer, belki de vücudumuzun en önemli organı kabul edilebilir. Bu nedenle karaciğer sağlımız çok önemlidir.

Karaciğer, protein üretimi ve deposu, şekerin depolanması, kan şekerinin ayarlanması, toksik ve zararlı maddelerin yok edilmesi, depolanmış yağın kullanılması, kanın pıhtılaşması için madde üretimi, safra ve tuzlarının üretilmesi karaciğerin görevleri arasındadır. Kırmızı kan hücresi üretimi ve depolanması, safra salgılama, ısı ayarı yapma, ihtiyaç duyulan su üretimi, kan miktarı ayarı, hormonlara destek verme gibi işlevleri yerine getirir.

Akciğerin görevleri;

Göğüs boşluğunda bulunan ve nefes almamızı sağlayan organımızdır. Göğüs boşluğunun sağında ve solunda iki parçadan oluşur. Üzeri ince bir zarla kaplıdır. İçinde, hava ile dolu olan akciğer keselerini barındırır. Sağ taraf 3 lob, sol taraf 2 lobtan oluşmaktadır. Akciğerlerin ana görevi, oksijeni kan dolaşımına vermek ve kan dolaşımında olan karbondioksidin atılmasını sağlamaktdır.

 

Dalağın görevleri;

Karın boşluğunun solunda, midenin hemen arka kısmında olan bir organımızdır. Eskimiş olan kırmızı kan hücrelerini imha eder ve yerine gerekiyorsa kırmızı kan hücresi üretir.

 

 

İnce bağırsağın görevleri;

Ortalama 7 metre uzunlukta olan ince bağırsak, kıvrımlı bir yüzeye sahiptir. Sindirim organımızdır. Besinler ince bağırsak duvarından emilir.

Kalın bağırsağın görevleri;

İnce bağırsak ve anüs arasında olan kalın bağırsak, yaklaşık 1.5 metre kadardır. Karın içinde at nalı şeklindedir. Diğer ismi kolondur. Kolon, karaciğer altından keskin dönüş ile karnı yatay geçer. Dalağın altından dönerek aşağıya rektumla birleşmeye gider.

 

Midenin görevleri;

Karnımızın sol bölgesinde, kaburga kemiklerinin arkasında torba şeklinde olan organımızdır. Boş mide, 15-20 cm. uzunlukta 7.5-10 cm. kadar genişliktedir. Yiyeceklerin parçalandığı noktadır. Ürettiği asitler ve enzimlerle yiyecekleri parçalar. Kendini öğütmemek için alkalen bir mukus üretir.

 

 

Böbreğin görevleri;

Böbrekler, vücudumuzun bel kısmında fasulye kadar iki organdır. Sağ ve sol böbrek olarak ikiye ayrılır. Proteinlerin parçalanması sonucu oluşan ürenin vücuttan atılmasını sağlar, kanı süzer, sıvı, mineral ve asit-alkali dengesini sağlar.

 

 

On iki parmak bağırsağı ve görevleri;

Midenin ilersinde ince bağırsağın bir kısmıdır. C harfi şeklindedir. Sindirime yardımcıdır. Sindirim için bazı maddeler üretmektedir.

 

 

 

Pankreasın görevleri;

Karın boşluğunun üst tarafında, bel omurlarının ön kısmında yer alan bir organdır. Sindirime yardımcıdır ve kan şekerini düzenler. Pankreas, iç ve dış salgı üreten bir organdır. Salgı yaptığı insülin, yetersiz olduğunda diyabet oluşur. Dış salgı yaptığında, pankreas öz suyu salgılanır. Bu su, glikoz ve nişastayı ayırır, maltaz, tripsin enzimi, kazein, yağ asitleri ve lipaz vardır. Yetişkinlerde günde 800-900 cm3 pankreas öz suyu salgısı yapılır.

 

Apandisit görevleri;

Kalın bağırsağın kör olan çıkıntısıdır. Bağırsağın alt kısmında solucan şeklinde bağırsak çıkıntısıdır. Yaklaşık 7-12 cm. kadardır. Görevi, bademciklerin ve lenf düğümlerinin  görevi gibidir. Kalınbağırsaklarda olan mikropların yok edilmesini sağlar.

 

 

 

Safra kesesinin görevleri;

Karaciğerden salgılanan safra burada depolanır. Karaciğerin altında torba şeklindedir. Safrayı toplayıp, yoğunlaştırır ve aralıklarla oniki parmak bağırsağına safra salgılar. Yemeklerin sindirilmesi için safra gereklidir.

 

 

Yemek borusu görevleri;

Yenilen gıdaların ağızdan mideye gitmesini sağlayan borudur. Düz kas ve bağ dokudan oluşmuştur. Yemek borusu sindirim yapmaz, besinler bu boru yardımıyla mideye iner. Ağız ve mideyi birleştiren borudur.

Soluk borusunun  görevleri;

Vücudun soluk aldığında, havanın içeri girmesini sağlayan boru şeklinde bir organdır. Havanın akciğerlere ulaşmasını sağlar. İçine madde ya da yiyecek kaçtığında nefes almanıza engel olur. Bu nedenle, yutkunma işlemi yapılırken küçük dil soluk borusunu kapar ve yiyeceklerin soluk borusundan akciğere ulaşması engellenir.

 

Rektumun görevleri;

Kalın bağırsağın son kısmıdır. Bu kısım, dışkının tutulduğu kısımdır. Kalın bağırsağın genişlemesi ile ortalama 15 cm. uzunluğuna kadar çıkmaktadır.

Anüsün görevleri;

Sindirim kanalının son kısmıdır. Dışkı anüsten dışarıya atılır.

Bu yazı beycan.net kaynak alınarak özgün olarak yazılmıştır.

Ayrıca şu konulara da bakmanızda yarar görüyorum, bu konuya benzer ve daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz

Kas çeşitleri ve görevleri nelerdir?

Vücudun bölümleri ve görevleri

İç organlarımızın görevleri nelerdir?

Pankreas nedir, pankreasın yapısı ve görevleri nelerdir?

Leave a Reply