Hangi mineral Hangi besinlerde bulunur ve Ne işe yarar

hangi-mineral-ne-ise-yarar-hangi-besinlerde-bulunur

Minerallerde oluşan eksiklikler, vücudumuzda bazı aksaklıklara hatta hastalıklara neden olur. Mineral eksiklikleri bu nedenle hemen anlaşılmalı ve eksik olan mineral yerine koyulmalıdır. Tüm bu işlemler basit bir kan testi ile ortaya çıkmaktadır. İşte, hangi mineral ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Kalsiyum:

Kemik ve dişlerimiz kalsiyum ile gelişir ve sağlamlaşır,

Kasların kasılması için gereklidir, sinirlerin çalışması için, kanın pıhtılaşması için,

Kolon kanseri riskinin düşmesi için kalsiyuma ihtiyaç vardır.

Kalsiyum açısından zengin olan besinler; süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, sardalya ve somon, soya peyniri sayılabilir.

Krom:

Karbonhidrat ve yağların enerjiye dönüşmesini sağlar. Krom bulunan besinler; tam tahıllı ürünler, kepekli gevrekler, bira mayası, dana ciğeri, buğday tohumudur.

Bakır:

Vücudun enerji üretmesi için tüm kimyasal olaylarda gereklidir, cilt ve bağ dokusu oluşumu onunla yapılır, kalbin çalışmasında gereklidir. Kabuklu deniz ürünleri, kabuklu yemişler, çekirdek, baklagiller, tahıllar bakır içerir.

Demir:

Kan dolaşımında oksijenin taşınması için ve alyuvar üretimi için demir gereklidir. Et ve kümes hayvanları, balık, kahvaltılık gevrekler, yeşil sebzeler, meyveler, tam tahıllar demir deposudur.

Magnezyum:

Yiyeceklerin emilmesi, hücreler arasında iletişim gibi pek çok olayda gereklidir. Kabuklu yemişler, baklagiller, tüm tahıllar, yeşil sebzeler ve muz magnezyum deposudur.

Fosfor:

Kemik ve diş sağlamlığını sağlar, vücudun enerji sağlaması için gereklidir. Fosfor içeren besinler; süt, et, kümes hayvanları, balık, kahvaltılık gevrekler, baklagiller ve meyvelerdir.

Potasyum:

Sinir sinyallerin çalışmasında, kasların kasılması için, kan basıncının korunmasında çalışır. Potasyum bulunan  besinler; meyveler, sebzeler, baklagiller ve ettir.

Selenyum:

Selenyum çok kuvvetli bir antioksidandır. Sağlıklı kalp kasları için çok gereklidir. Selenyum, deniz mahsüllerinde, böbrek, ciğer, kahvaltılık gevrekler ve tahıllarda bulunur.

Sodyum:

Vücutta tüm sıvıların akışkan olmasında, kasların kasılmasında, sinir iletiminde, kalp kaslarının ritminde gereklidir. Sofra tuzu, sebze, şişe sularında sodyum bulunur.

Çinko:

Çinko, sperm oluşumunda, enerji oluşmasında, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde ve kanın pıhtılaşmasında kullanılır. Et, kümes hayvanları, istiridye, yumurta, baklagiller, kabuklu yemişler, süt, yoğurt, tam tahıllı gevrekler çinko barındırır.

Leave a Reply