Hangi ilaç ile hangi yiyecek ile yenmemeli

ilaçlar ve gıdalar

Hangi ilaç ile hangi yiyecek yenmemeli: Bazı ilaçları kullanırken yenilen bazı gıdalar, bize çok ciddi zararlar verebiliyor. İlaçların prospektüslerinde yazan yan etkiler ortaya çıkabildiği gibi, ilacın vücuda hiçbir yararı da olmayabiliyor. İlaç kullanımına ara verildiği halde bu etkiler devam edebiliyor. İşte, hangi ilaç ile hangi yiyecek yenilmeli?

Greyfurt suyu

Greyfurt suyunu günde 1 litre kadar tüketiyorsanız, bazı kolesterol ilaçlarının bağırsaklarda parçalanması gecikir ve kan seviyeniz artar. Böylece kas krampları, kas erimesi ve kas ağrıları oluşur.

Bazı tansiyon ilaçları etkisini arttırır, tansiyon düşüklüğü, görme sorunları oluşur.

Doğum kontrol hapları, antidepresanlar, kalp ritim ve kanser ilaçlarının etkisi artar.

Kafein

İçerisinde kafein olan gıda ve içecekler, enerji içecekleri, soğuk algınlığı ilaçları ile birlikte kullanıldığında sinirlilik, yüksek tansiyon, çarpıntı, kabızlık ve idrarda artma oluşur.

Bronşit ilaçları ile kullanıldığında, ritim bozukluğu, antibiyotik, doğum kontrol hapları ve kortizonla kullanılınca kanda artış oluşur.

Süt ve süt ürünleri, kalsiyumlu gıdalar

Tetraksin grubu antibiyotikler, sefuroksim, bifosfonat kemik erimesi ilaçları, metotreksat romatizma ilacı, kalsiyum içeren gıdalarla kullanıldığında emilimi bozulur.

Kansızlık için kullanılan demir ile süt ürünleri, pekmez, fındık, fıstık, kruu meyveler, kuru baklagiller, sebzeler ile birlikte alınmamalıdır.

Proteinli gıdalar

Propranolol ilacı nefes darlığı, tansiyon ve nabız düşürür. Parkinson ilacı carbidopa ve astım ilacı teofilin etkisini azaltır.

Bol lifli gıdalar

Bol lifli gıdalar, şeker ilacı metformin, guatr ilacı Levotiroksin, penisilin, kalp ilacı digoxin ilaçlarının emilimini bozar ve etkileri azalır.

C vitamini

C vitamini demir emilimine en büyük yardımcıdır. C vitamini, süt ve süt ürünleri gibi kalsiyumlu gıdalar ile birlikte alınırsa emilimi bozulur.

Tiriamin içeren besinler

Eski peynir, sosis, sucuk, incir, bakla, lahana turşusu, soya, tavuk ciğeri, şarap gibi tiriamin içeren besinler antidepresan etkisini arttırır. Tansiyon yükselmesi, baş ağrısı, kusma, terleme, ateşe neden olur.

Alkol

C vitaminli asitli gıdalar, antibiyotiklerle alınmamalıdır. Ateş basması, baş ağrısı, kusma, çarpıntı yapabilir. Kas gevşetici, antidepresan ve uyku ilaçlarının yan etkileri artar.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler

Kan sulandırıcı warfarin ile alınmamalıdır. Kan çok sulanarak pıhtılaşma oluşur.

Potasyum

Potasyum tutan tansiyon ilaçları ve idrar söktürücü kullananlarda patates, muz, kayısı, portakal suyu kullanılması kalp krizine neden olabilir.

Leave a Reply