Hangi bitki hangi hastalığa (rahatsızlığa) iyi gelir?

Hangi bitki, hangi rahatsızlığa (hastalığa) iyi gelir şifalı bitkiler ve tedavi ettikleri hastalıklar nelerdir işte detaylar. Çok eski dönemlerden beri insanların hastalıklarına şifa aramak için başvurduğu bitkiler, günümüzde de etkisini hiç kaybetmedi hatta daha fazla kullanılmaktadır. Yazımızda hangi bitkinin hangi hastalıkta kullanıldığı ile ilgili bilgiler vereceğiz.

Bitkilerin şu hastalığa kesinlikle iyi geldiği ya da iyileştirdiği gibi bir şey söylemek yanlıştır. Ancak bir bitki için şu rahatsızlığın ya da hastalığın tedavisine veya önlenmesine katkı sağlayabileceği söylenebilir. Bununla birlikte, her bitki her insan için önerilemez. Çünkü bitkilerin bir kısmı bazı hastalıkları olan kişilerde faydadan çok zarar verebilmektedir. Ayrıca her şeyde olduğu gibi, bitkilerin de belirli bir miktarda kullanılması gerekmektedir. Bu yüzden lütfen doktorunuza veya bir uzmana danışmadan kullanmayınız, İşte, şifalı bitkiler ve tedavi etkileri;

Kanser hastalıkları için şifalı bitkiler

  • Brokoli: Diyet lifi, selenyum, kükürt ve potasyum açısından oldukça zengin bir besindir. Kansere yol açan hücrelerin ortadan kaldırılmasında yardımcıdır. Kolon, idrar yolları ve meme kanserine karşı kpruyucu etkisi vardır. Özellikle çiğ veya buharında pişirilerek tüketilmesinde yarar vardır.
  • Çörek otu: A, C, B1, B2 ve B6 vitaminleriyle birlikte çinko, selenyum ve magnezyum mineralleri yönünden oldukça zengindir. İçeriğindeki önemli bir bileşim olan thymoquinon akciğer, kalın bağırsak, baş ve boyun, lösemi, karın zarı, meme, lenfoma, prostat, pankreas ve yumuşak doku kanserlerine karşı fayda sağlamaktadır. Hamile olanlar dışında günlük bir tatlı kaşığı kadar tüketilebilir.
  • Nar: İçeriğindeki C vitamini, demir, polyphenol ve potasyum sayesinde bağışıklığı güçlendirmektedir. Kan şekerini dengelemekte, kolesterolü ayarlamakta ve kanser hücrelerinin gelişmesini önlemektedir. Prostat kanserinin önlenmesinde oldukça etkili olmaktadır. Nar hakkındaki bilimsel araştırmalar, kanserli hücrelerin çoğalma hızını düşürdüğünü ortaya koymuştur.

Kalp ve damar sağlığı için şifalı bitkiler

  • Soğan neye iyi gelir: Damar sertliğine neden olan kötü kolesterolü düşürmekte ve iyi kolesterolü yükseltmektedir. Doğal bir antibiyotiktir ve B ve C vitaminleri ile birlikte potasyum minerali de içermektedir. Özellikle hamilelerle birlikte diyabetliler doktor kontrolünde tüketmelidirler.
  • Keten tohumu neye iyi gelir: Omega-3 yağ asidi açısından oldukça zengin olan keten tohumu C, E ve K vitaminlerinin yanı sıra bakır, kalsiyum ve demir minerallerinden de zengindir. Ayrıca antioksidan özelliği ve kolesterolü dengeleme özelliği de bulunmaktadır. Kan şekerini dengelediği için kalp damar sağlığına da iyi gelir. Düzenli ve dengeli kullanımında kötü kolesterolü düşürür ve iyi kolesterolü yükseltir. Salatalarda veya yoğurda eklenerek rahatlıkla tüketilebilir.
  • Aspir (Haspir) neye iyi gelir: Antioksidan özelliğinin yanı sıra anti-bakteriyel özelliği de bulunmaktadır. Kanı düzenlediği gibi pıhtılaşmasını da sağlamaktadır. Kan sulandırıcı kullanan pıhtılaşma problemi olanların kullanmamaları önerilir. 1 gram kadar aspir çiçeğini bir bardak kaynatılmış suda demleyebilir ve tüketebilirsiniz.

 Alzheimer hastalığı için şifalı bitkiler

  • Tarçın neye iyi gelir: Hafızayı güçlendirici etkiye sahip olan tarçın, sütlü tatlılara ve salatalara ilave edilerek tüketilebileceği gibi çay formunda da tüketilebilmektedir. Çay forumunda tüketecekler günlük 1 fincan, toz şeklinde kullanacaklar yarım çay kaşığı kadar tüketmelidirler. Bu oranların aşılması halinde kan şekerinin düşmesi ve kabızlık gibi sorunlarla karşılaşılabilir.
  • Zerdeçal neye iyi gelir: Birçok hastalığın ilerlemesini ve önlenmesini sağlayacak etkiye sahiptir. Yemeklerde veya sütle birlikte alınabilen zerdeçal, kan sulandırıcı ilaçlarla kesinlikle tüketilmemelidir.
  • Badem neye iyi gelir: E vitamini yönünden zengin olan badem, her gün 5-6 adet kadar alındığı zaman bazı hastalıkların ilerlemesinin önüne geçmede yardımcı olmaktadır. Günlük bir avuçtan fazla tüketilmemelidir. Fazla tüketilirse kilo alımına ve kullanılan bazı ilaçlarla etkileşim yaparak alerjiye neden olabilir. Arta kalan lif sindirilemediği taktirde ise kabızlık sorunu yaratabilir.

Diyabet (şeker hastalığı) için şifalı bitkiler

  • Tarçın: Bol lif içerdiğinden sindirimi kolaylaştırmaktadır. Kan şekerinin dengelenmesini de sağlayan tarçın, günde yarım çay kaşığı baharat niyetiyle ya da 1 çubuk tarçınla demlenen çay olarak 1 fincan tüketilebilir.
  • Badem: Düşük karbonhidrat oranına sahip olan bademde yüksek lif ve zengin doymamış yağ buşunur. Uzun süreli tokluk sağladığı gibi, kan şekeri yükselmesinin de önüne geçmektedir. Kahvaltı sırasında 5-6 tane badem tüketilebilir.
  • Pırasa neye iyi gelir: A, C, B6 ve K vitamini bakımından çok zengin olan pırasa, yüksek lif ve düşük glisemik endeksi olan bir besindir. İnsülin salınımını uyarmakta, kan şekerini ve yüksek kötü kolesterolü düşürmeye katkı sağlamaktadır.

Bağışıklık sistemi için şifalı bitkiler

  • Sarımsak neye iyi gelir: Bağışıklık sistemi hücrelerini arttırmakta ve bağışıklığı güçlendirmektedir. Doğal bir antibiyotik olan sarımsak, günde iki diş tüketilebilir. Tansiyon hastaları sarımsağı çok dikkatli bir şekilde tüketmelidirler.
  • Zencefil neye iyi gelir: Kalp hastalıkları, kötü kolesterole, iltihaplara ve kan pıhtılaşmasına karşı etki göstermektedir. Hem entibakteriyeldir hem de çok iyi bir antioksidandır. Çay formunda veya yemeklerde baharat olarak rahatlıkla tüketilebilir. Günlük olarak 4 gramdan çok alınmamalıdır, çünkü mide ekşimesi ve kalp ritim bozukluğuna neden olabilir.
  • Kivi neye iyi gelir: Çok iyi bir C vitamini kaynağıdır. Kış aylarında bağışıklığı güçlendirici etkisi oldukça önemlidir. 1 adet kivi günlük C vitamini ihtiyacını karşılamektedir. Fazlaca tüketilirse ishal, bulantı ve cilt problemlerine neden olabilmektedir.

Kolesterol için şifalı bitkiler

  • Ceviz neye iyi gelir: Zararlı kötü kolesterolün kanda birikmesini önlemekte, yüksek kolesterolü düşürmekte ve damar tıkanıklığının önüne geçmektedir. Her gün 2 tane ceviz tüketilirse yorgunluğun giderilmesine fayda etmektedir.
  • Badem: Her gün düzenli bir şekilde yenirse, kötü ve iyi kolesterol düzeylerini dengeler. Günlük diyetle birlikte ara öğün şeklinde 5-6 adet tüketilmesi faydalıdır.
  • Keten tohumu: Her gün 50 gram tüketilirse, yüksek kolesterolü %14 oranında azalttığı görülmektedir. Ayrıca sindirim sistemi ile ilgili problemlerin giderilmesine de yardımcı olan keten tohumunu yoğurt ile birlikte tüketebilirsiniz.

Uykusuzluk için şifalı bitkiler

  • Papatya çayı neye iyi gelir: Doğal bir antiseptik olan papatya çayı hem hazmı kolaylaştırmakta hem de ağrı kesici etkisi sayesinde ağrılara iyi gelmektedir. Hafif uyku problemlerinde yardımcıdır. Hamileler ve emziren annelere önerilmemektedir.
  • Çarkıfelek çayı neye iyi gelir: Ağrı kesici özelliğinin yanında sakinleştiriciliği ile uykusuzluk sorununda oldukça faydalıdır. İçinde yer alan harmin maddesi sayesinde mutluluk vermekte uykuya dalmayı kolaylaştırmaktadır. Alkolle birlikte tüketilmesi tavsiye edilmez.
  • Yulaf ezmesi neye iyi gelir: Bol vitamin ve minerallerle sinir sistemine etki etmekte, kişiyi rahatlatıp stresten uzaklaştırmaktadır. Sinir sisteminin geçşemesini sağlayarak rahat uyku uyunmasını sağlar. Her gece yatmadan 2 saat evvel bir fincan süt ve yoğrtla birlikte tüketilebilir.

İştahsızlık için şifalı bitkiler

  • Roka ve karalahana neye iyi gelir: Sindirim enzimlerini uyarır ve sindirim sisteminin harekete geçmesini, hızlı çalışarak iştahın artmasını sağlar.
  • Kişniş neye iyi gelir: İçeriğinde bol miktarda demir, kalsiyum, sodyum ve magnezyum bulunur. Kişnişin tohumları ve yaprakları, midenin güçlenmesine, sindirimin kolay olmasına ve iştah açılmasına yardımcı olmaktadır. Şeker hastası olan hamileler ile emzirenlere tavsiye edilmemektedir. Günlük 3 gram kadar tüketilmesi önerilir.
  • Nane: Kişinin ağız tadını yenilediği gibi iştahının açılmasını da sağlamaktadır. Çay formunda tüketilirse çok daha etkili olmaktadır. Mide sorunu yaşayanların dikkatli tüketmeleri gerekir.

 Anne sütü artıran şifalı bitkiler

  • Rezene neye iyi gelir: Anne sütünün salınımını arttırdığı gibi, gerekli olan östrojen ve prolaktin üretimini de teşvik etmektedir. Her gün 2 çay kaşığı demlenerek 2 fincan kadar tüketilebilir. Bu miktardan daha fazla tüketilirse iştahı arttırır ve kilo almanıza neden olur.
  • Kimyon neye iyi gelir: Annenin güçlenmesini sağlayarak süt yapımına yardım eder. Çay ve baharat formunda da kullanılabilmektedir.
  • Çörek otu neye iyi gelir: Kalsiyum ve bakır yönünden oldukça zengin olan çörek otu, anne sütünü arttırıcı özelliğe sahiptir. İstenirse yemeklerde ya da çekilmiş bir şekilde balla birlikte tüketilebilir.
Boğaz enfeksiyonu için şifalı bitkiler
  • Adaçayı neye iyi gelir: Anti-mikrobiyel özelliği bulunan adaçayı, boğazda oluşan iltihaplanmayı azaltabilmektedir. Hem baharat hem de çay şeklinde alınabilir. Çay olarak günde 2 fincandan fazla alınmaması gerekir. Hamile olanlar ve emzirenlere tavsiye edilmez.
  • Okaliptüs çayı neye iyi gelir: Nezle, bronşit, grip ve soğuk algınlığına karşı etkilidir. Hamilelerin, emziklilerin, astımlıların ve böbrek hastalarının tüketmeleri önerilmemektedir. Aşırı tüketilirse mide bulantısına, bulantı ve kusmaya yol açabilmektedir. Günlük 2 fincandan çok tüketilmemelidir.
  • Kekik neye iyi gelir: Antioksidan özelliği vardır ve mineraller açısından oldukça zengindir. Enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına iyi gelmekte, aynı zamanda stres, şişkinlik ve gaz gibi sorunlarla birlikte baş ağrısına da iyi gelir.
Zayıflamak şifalı bitkiler
  • Mate çayı neye iyi gelir: C, B1 ve B6 vitaminleri ile birlikte niasin açısından oldukça zengin olan mate çayı demir, kalsiyum, magnezyum ve potasyum bakımından da çok zengindir. Ödem atılmasını sağladığı gibi kabızlığı da önlemektedir. Günlük 2 fincanı geçmemek şartıyla tüketilmesi tavsiye edilir. Fazlası uykusuzluk yapar. Hamile ve emziklilerin tüketmesi önerilmemektedir.
  • Kuşburnu neye iyi gelir: C vitamini açısından çok zengindir. İçeriğindeki vitaminler, mineraller ve flavonlar sayesinde önemli bir besin kaynağıdır. Kan şekerini dengeler vücuttaki yağ oranını düşürür. Günlük olarak 2-3 fincan tüketilebilir.
  • Kırmızı biber neye iyi gelir: Bağırsakların temizlenmesini sağlar ve sindirim sorunlarına da yardımcı olur. Yağ yakma özelliği sayesinde şişmanlık sorununa karşı da etki etmektedir.
Kabızlık için şifalı bitkiler
  • Bamya neye iyi gelir: Yüksek lif oranı sayesinde sindirim sistemine çok faydalıdır. Lif sayesinde bağırsak hareketleri artış göstermekte, kilo verilmesinden kolon kanseri riskinin azaltılmasına kadar faydası olur. Özellikle taze tüketilirse çok daha etkili olacaktır.
  • Kuru kayısı neye iyi gelir: İçeriğindeki selüloz sayesinde sindirim sistemini rahatlatır. Pektin sayesinde su dengesini de sağlar. Her gün 1 porsiyon meyve yerine, günde 4 kayısı kabızlığa çok iyi gelmektedir.
  • Trabzon hurması (cennte hurması) neye iyi gelir: İçeriğinde bol miktarda lif barındırmaktadır. Özellikle mide ve bağırsak problemlerinin giderilmesinde etkilidir. Bolca B ve C vitamini barındırmaktadır.

İshal tedavisi için şifalı bitkiler

  • Muz neye iyi gelir: İçeriğinde protein, potasyum, sodyum ve magnezyum mineralleri ile birlikte A, C, E ve K vitaminleri bulunmaktadır. Özellikle ishal tedavisinde muz iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
  • Havuç neye iyi gelir: Haşlandıktan sonra püre şeklinde tüketilirse ishal tedavisinde fayda sağlamaktadır. Pektin maddesi oldukça etkilidir. İshal nedeniyle kaybedilen vitamin ve minerallerin yerine konulmasına yardımcı olur.
  • Limon neye iyi gelir: İshale neden olan patojenlerin yok edilmesinde çok etkili olan limonu, taze suyunu sıkarak tüketebilirsiniz.

Leave a Reply