Hamilelikte karın ağrısı ve olası nedenleri

Bebeğin anne rahminde en uygun biçimde konumlandırılmasına çalışan vücudun yaşadığı değişimler neticesinde, gebelik sürecinin normal bir aşaması olarak hamileyken karın ağrısı yaşanabilmektedir. Yazımızda, hamilelikte oluşan karın ağrısının nedenlerini anlatmaya çalışacağız. İşte, detaylar;

Hamilelikte döneminde hissedilen karın ağrısının pek çok nedeni olabilir. Bunlar zararsız olabileceği gibi ciddi sebeplere de bağlı olabilmektedir. Hamilelerin yaşadıkları karın ağrılarının nedenlerini tanımaları oldukça önemlidir. Şiddetli olmayan karındaki kramplar ve ağrılar nedeniyle paniklememek gerekir. Çünkü bu ağrılar bazen dinlenmeyle kısa sürede geçebilmekte veya bir sindirim problemi olabilmektedir. Bu ağrıyla birlikte ona eşlik eden başkaca problemler var mıdır buna dikkat etmek gerekir.

Hamilelikte karın ağrısının başlıca nedenleri:

Hamilelik döneminde sıklıkla karın ağrıları yaşanır. Bunlar genellikle ne bebek ne de anne adayı için herhangi bir sorun oluşturmamaktadır.

  • Gaz ve kabızlık; Progesteron seviyesinin artması gaz oluşmasına yol açar. Progesteron seviyesi arttıkça tüketilen besinler sindirim sisteminde yavaş ilerler. Lifli besinlerin tüketilmesi ve bol miktarda su içilmesi gaz ve kabızlık problemini hafifletmektedir.
  • Yuvarlak baş ağrısı; Vücudun duruş pozisyonunun değiştirilmesi halinde bıçak saplanırmış gibi bir karın ağrısı olabilmekte veya uzun süren bir ağrı şeklinde olabilmektedir. Yuvarlak baş ağrısı, rahimden kasığa uzanmakta olan iki büyük bağ yüzünden meydana gelmektedir. Rahmin büyümesiyle bağlar gerilmekte ve anne adayına rahatsızlık yaratmaktadır. Bu tür bir karın ağrısı genellikle gebeliğin 14 – 26. haftaya denk gelen 2. trimester döneminde yaşanmaktadır.
  • Braxton Hicks kasılmaları; Bu kasılmalar yalancı kasılmalar şeklinde de bilinmektedir. Basit bir karın ağrısından çok daha fazlasıdır yine de. Hamileler bu tür kasılmalarda karın kaslarının çok gerildiğini, karınlarının sert ve sıkı olduğunu belirtmektedirler. Bunları gerçek kasılmalardan ayırt etmek önemlidir.

Kadın doğum uzmanlarına göre Braxton Hicks kasılmaları vücudun susuz kalması nedeniyle oluşabilmektedir. Bol miktarda su içmek bu kasılmaların geçmesinde yardımcı olabilir.

Hamilelikte karın ağrısının ciddiye alınması gereken nedenleri:

Hamilelikler genel olarak problemsiz bir şekilde sürse de, bazı karın ağrıları maalesef ciddiye alınmalıdır. Şayet aşağıda sıraladığımız belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız doktorunuza görünmenizde fayda vardır.

  • Dış gebelik (ektopik gebelik); Her elli gebelikten birinde dış gebelik gelişmektedir. Yumurta rahmin dışında daha çok fallop tüpünde yerleşmiştir. Dış gebelik, normal bir gebelik şeklinde sürdürülemez ve tıbbi müdahale gerektirmektedir. Dış gebelik halinde, gebeliğin 6-10. haftalarının arasında çok yoğun bir ağrı ve kanama oluşmaktadır. Endometriozis geçmişi olanlar ve önceden dış gebelik geçirmiş olanlarda risk daha fazladır.
  • İdrar yolu enfeksiyonu; Hamilelikte meydana gelen idrar yolu enfeksiyonu aslında rahatlıkla tedavi edilebilmektedir. Fakat tedavi edilmezse bazı komplikasyonlara yol açabilmektedir. Genellikle idrara çıkarken yanma ve ağrı yapan idrar yolu enfeksiyonu, alt karın bölgesinde ağrıya yol açabilmektedir. Ateş, bel ağrısı, terleme, bulantı ve ürperti gibi belirtiler de eşlik ediyorsa, böbreklere yayılmış olma olasılığı vardır.
  • Plasentanın erken ayrılması; Doğumdan önce plasentanın rahimden ayrılması, bebek için hayati riski oluşturur. Bu durumun en önemli belirtisi karnın uzun müddet, rahatlama olmaksızın sert şekilde kalmasına yol açan devamlı bir ağrıdır. Ayrıca kanlı sıvı ve suyun erken gelmesi de diğer belirtileridir. Karın bölgesinde hassasiyet ve sırt ağrısı da yaşanabilmektedir.
  • Preeklampsi; Bu durum toplumda gebelik zehirlenmesi olarak da adlandırılmaktadır. Hamileliğin 20’inci haftasından sonra yüksek tansiyon ve idrarda protein varlığı ile karakterize olmaktadır. Hamilelerin üst karın bölgesinde, kaburganın sağ alt kısmında ağrı, karında zamanla artan baskı, bulantı ve kusma gibi belirtileri de vardır.
  • Düşük; Düşük, daha çok gebeliğin ilk 13 haftasında görülmektedir. Belirtileri olarak karın ağrısının haricinde, orta ve yüksek şiddetli sırt ağrısı, 5-20 dakika aralıklarla gerçek kasılmalar, kramp olmaksızın gelen kahverengi veya parlak kırmızı kanama sayılabilir.

Hamilelikte karın ağrısı nasıl iyileşir?

Uzun süreli ve şiddetli karın ağrılarının ciddiye alınması gerekmektedir. Yaşanan bu tür karın ağrılarının sebebi ancak doktorunuz tarafından tespit edilebilir. Ciddi ağrılarınız varsa vakit kaybetmeden doktorunuza gitmenizde fayda var. Ancak hafif ve normal olarak görülebilen karın ağrılarınız için aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz.

  • Ani hareketler yapmaktan kaçının, belinizi sert bir hareketle çevirmeyin,
  • Kaslarınızı gevşetmek için hafif bir şekilde öne eğilip yeniden doğrulun,
  • Karın ağrısı hissettiğiniz zaman oturma şeklinizi değiştirmek veya yürümek gibi hareketler yapın,
  • Bolca su içmeyi sakın unutmayın.

Leave a Reply