Hamilelikte burun kanaması neden olur ve tedavisi nasıl yapılır?

Hamilelikte hormon değişimleri ve kanın hacminin artması nedeni ile sorun yaşanabilir. Hormon artışı nedeni ile damarlar genişlediğinden burun kanamaları yaşanabilir. Bu durum, hamilelik boyunca herhangi bir zamanda oluşabilir. Fakat bazen yüksek tansiyon kaynaklı burun kanamaları oluşabilir. Bu hem bebek hem de anne adayı için tehlikelidir. Bu nedenle, burun kanamasında doktorunuza mutlaka danışmalısınız. İşte, hamilelikte burun kanaması ve tedavisi;

Hamilelik döneminde burun kanamasının olası nedenleri ve alınacak önlemler

Damarların genişlemesi;

Hamilelik döneminde progesteron hormonunda artışlar meydana gelir. Bu hormonun fazlalığı nedeniyle de kan damarları genişler. Aslında, bebeğin daha fazla oksijen ve gıda alması için hormonda artış vardır. Fakat burun damarları hassastır ve bu basınca dayanamayarak kanama yaparlar. Hamilelikte burun kanaması, damar genişlemesi yüzünden oluşabilir ve bu normal kabul edilir.

Soğuk algınlığı;

Soğuk algınlığına yakalanan gebelerde burunda kanamaları oluşabilir. Ayrıca, burunda mukoza tabakası kurursa üst solunum yollarında iltihap oluşur, yaşanılan odanın nemi düşerse ve klimalı ortamda kalınırsa burun kanamaları oluşabilir.

Yüksek tansiyon ve kanama sorunları;

Yüksek tansiyon, kanın damarlarda hızlı akması kaynaklı oluşur. Gebelikte tehlikeli bir durumdur. Bu nedenle doktor takibi gerektirir. Hamilelikte kanamanın bir diğer nedeni, gebenin kanama sorunu olmasıdır. Kanın pıhtılaşmasına engel olan hemofili gibi hastalıklar kanamaya neden olabilir. Bu durumlarda kesinlikle doktora danışılmalıdır.

Gebelikte burun kanaması nasıl geçer?

Burnunuz kanamaya başladığında hemen oturun ve burun kanatlarınızı kapatın. 5-10 dakika kadar baskı ile bu işlemi yaptığınızda kanamanız duracaktır. Baş kalp hizasından yukarıda olmalıdır, asla uzanmayın ve başınızı arkaya atmayın, parmak pıhtılaşma süresi boyunca burun kanatlarına baskı yapmalıdır.

Soğuk kan damarlarını büzüştürür ve bu nedenle, soğuk kompres 10 dakika boyunca burnun üst kısmına uygulanmalıdır. Eğer burnu tıkadığınız ve buz kompresini aynı anda yaptığınız halde, 20 dakika içinde kanama durmazsa hemen hastaneye gidin.

Burnun içini nemlendirmek amaçlı olarak, burun içine nemlendirici ve vazelin sürebilirsiniz. Odanın nemlenmesi burun kanamasını durdurur.

Bol C vitamini almaya çalışın, çünkü C vitamini burun kanamasını durdurur.

Koruyucu olarak ne yapılmalıdır?

Günde 8-10 bardak kadar su için, burnunuzu sümkürürken asla zorlamayın, hapşırırken ağzınızı açık tutun, kuru havaya maruz kalmayın, ağır parfüm kullanmayın ve sigara içilen ortamlarda bulunmayın.

Kaynak: Bu yazı, multiyasam.com/hamilelikte-burun-kanamasi-nedenleri-ve-tedavisi/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply