Hamilelik Öncesi Anne Adaylarının Yaptırması Gereken 10 Önemli Test

Sağlıklı bir hamilelik ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için, her zaman planlı hamilelik gerekmektedir. Planlı hamilelik, hamile kalmaya karar verme aşaması ile birlikte doktora gitmek ve gerekli testleri yaptırmaktır. Bu sayede, anne adayı kronik bir hastalığı olup olmadığının yanı sıra, hamilelikte karşılaşabileceği sorunu olup olmadığını anlamaktadır. Kadın doğum uzmanları, bu nedenle çeşitli testler ve tahliller yapmaktadır.

Kan sayımı;

Kan sayımı ile anemi ortaya çıkmaktadır. Anne adayının anemi olması, bebekte ciddi sorunlara neden olur. Anemi, beyaz kan hücrelerinin varlığı ile anlaşılır. Anemi en kolay kan sayımı ile ortaya çıkmaktadır. Hamilelikte ciddi yan etkilere sahiptir. Erken doğum yapma, rahim içi bebeğin gelişme geriliği, düşük doğum ağırlığı, doğum sonrası annede iyileşme sorunları, enfeksiyon riski, doğumda normal düzeyde olan kan kaybının annede hayati risk taşıması başlıca oluşan sorunlardır. Hamile kadınlarda demir eksikliğinin karşılanması için demir ilaçları kullanılır. Bu nedenle, hamilelik kararı alındığında hemen bir doktora gidip, kan sayımı mutlaka yapılmalıdır.

Tiroid hormonu testi;

Tiroid bezi hastalıkları, kadınlarda yumurtlama sorunları yaratmaktadır. Bu nedenle T3,T4 ve TSH testlerine mutlaka bakılmalıdır. Tiroidin az ya da çok çalışması, adet görme düzensizliği ve düşüklere neden olabilir. Tiroidin az çalışması kaynaklı olarakyumurtlamada sorunlar, adet düzensizliği, kabızlık, yorgunluk, unutkanlık, kilo artması ve kalp hızında yavaşlamalar oluşabilir. Tiroid bezi az çalışan kadınlar çok zor hamile kalabildikleri gibi, hamile kaldıklarında da erken dönemde düşük yapabilirler. Bu nedenle, gebelik öncesinde mutlaka tiroid bezi tahlilleri yapılmalıdır. Eğer tiroidiniz az çalışıyorsa, bu hormon sizde takviye edilir. Çok çalışıyorsa düzene sokulur. Bu ilaçların gebeliğe zararı yoktur.

Açlık kan şekeri;

Şeker hastalığı, hamilelikte kontrol altına alınmazsa düşük oluşabilir. Genelde şeker hastalığı gebelikte büyük risktir. Üstelik, iri bebek doğumu şeker hastalığının bir sonucudur. Yüksek kan şekeri olup hamile kalan bayanlarda, kalp hastalıkları, kol ve bacaklarda anomaliler, dudak ve damak yarığı oluşabilir. Yüksek şeker oranı, annede tansiyon yüksekliğine ve doğumda travmalara neden olabilir. Anne karnında bebek ölebilir.  Bu nedenle, hamilelik öncesi kan şekeri ölçümü mutlaka yapılmalıdır.

Üre kreatin böbrek fonksiyon testleri;

Böbrek fonksiyonlarının normol olup olmadığının araştırılmasıdır. Böbrek hastalığı olan hamile kadınlarda erken doğum, bebeğin gelişim geriliği, bebek ölüm riskinde olan artış, kansızlık ve yüksek tansiyon oluşur.

Alt karaciğer enzim testleri;

Hamilelik öncesi karaciğer kontrolü mutlaka yapılmalıdır. Çünkü normal karaciğerlerde bile, hamilelikle birlikte enzimlerde artış olur. Fakat hamilelik öncesi karaciğer sorununuz varsa, hamilellik sürecinde bu durum daha da kötü olabilir. İlaçlarla, doğum yapıncaya kadar doktor kontrolünde kalmanız gerekebilir.

Bulaşıcı hastalıklar;

Hepatit B-C,HİV ve Elisa gibi bulaşıcı hastalıklar için mutlaka testler yapılmalıdır. Bu testler yapılarak, bulaşıcı bir hastalık varsa önlemler alınmalıdır.

Vitamin değerleri;

Vitaminlerde ve minerallerde oluşan eksiklikler, hamile kalmayı engellediği gibi, hamilelikte bebekte çeşitli sorunlara da neden olabilir. Anne adayına B12, ferritin, demir ve folat testleri hemen yapılır.

Pap-Smear testi;

Rahim ağzı kanseri bu testle ortaya çıkmaktadır. Rahim ağzından alınan dokuların patolojik olarak incelenmesi işlemidir. Rahim ağzında kanser veya hücre değişimi varsa, erken müdahale edilmesi ile hasta tedavi edilir. Hamilelik isteniyorsa, en az 3 ay önce bu test yapılmalıdır.

Jinekolojik muayene;

Genital bölgeye bulaşan hastalıklar ve siğiller mutlaka incelenmelidir. Vajinal akıntılar ve mantarlar kontrol edilmelidir. Tüm bunlar, kapsamlı bir jinekolojik muayene ile planlanmaktadır.

Rahim ve yumurtalıklar;

Transvajinal ultrason, daha kaliteli bilgi verdiğinden mutlaka uygulanmalıdır. Kist veya herhangi bir kitlenin varlığında tedavi planlanmalıdır.

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/anne-olmak-isteyenler-bu-10-testi-yaptirmali/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply