Hamilelik Döneminde En Sık Yaşanan Sorunlar

Hamilelikle birlikte kusma, baş ağrıları, halsizlik ve sık idrar yapma gibi pek çok sorun yaşanmaktadır. Bunların başlıca nedeni, hamilelikle birlikte hormon dengesinin değişimidir. Hormonlarda olan artışın yanı sıra, kanın fazlalaşması da ciddi problemleri ortaya çıkarabilir.

Kasık ağrıları:

Kasık ağrıları, hamile kadınlarda genelde 4-5 haftalarda ortaya çıkmaktadır. Embriyo rahim iç duvarına yerleşmektedir. Bu gayet doğal bir durumdur, fakat kasık ağrısının yanında oluşan kanama varsa ciddiye alınmalıdır. Anne adayının hayatına engel olacak bir durum değildir.

Her kanama normal değildir:

5. ve 6.haftalarda oluşan kanamalar, fetüsün kesesinin rahim duvarına gömülmesi, 12. haftada olan kanamalar ise fetal zarlarda olan birleşme kaynaklıdır. Fakat hamilelikte görülen tüm kanamalar düşük riski içerir. Bu nedenle, en ufak kanamada mutlaka doktorunuza danışın. %90 dinlenmekle geçse bile, düşük riski her zaman vardır.

Göğüs ağrıları:

Östrojen, prolaktin ve progesteron hormonları hamilelikle birlikte hızla artar. Bu artıştan kaynaklanarak, göğüslerde hızlı bir değişim yaşanır. Göğüste oluşan ağrı ve hassasiyet başlıca sorundur. Özellikle göğüs uçları ağrısı çok fazladır.

Sık idrara çıkmak:

Rahim hızla büyüdüğünden, idrar torbasını sıkıştırır ve sürekli idrar yapma isteği oluşur. Bu yakınmalar yaklaşık 4. ayla birlikte hafifler. Fakat doğuma yakın olunan dönemde, bebeğin başı gene idrar torbasını sıkıştırır. Yine sık idrar yapma isteği oluşur. Gebelikte, idrar yolu enfeksiyonuna çok sık rastlanır. İdrar yaparken yanma da varsa mutlaka doktorunuza danışın.

Bulantı ve kusma:

Plasentadan salgılanan hormonlar, B6 eksikliği, mide ve bağırsaklarda oluşan değişimler, tiroid bezinin fazla çalışması, annenin psikolojik sıkıntıları bulantı ve kusmaya neden olur. Gebeliğin ilk haftalarında olan bu durum, yapılan inceleme ile bir sorun olmazsa normal olarak kabul edilir. Fakat sürekli olarak kusma ile kilo kaybı oluyorsa, kesinlikle tedavi edilmelidir.

Halsizlik ve uyku isteği:

Gebeliğin ilk aylarında progesteron hormonunda artış vardır. Bu nedenle, yorgunluk ve halsizlik oluşur. Gebe, sürekli uyku isteği hisseder. Genelde ilk 3 aydan sonra şikayetler yavaşlar.

Susuz kalma kaynaklı baş ağrıları:

İlk 3 ay içinde şiddetli baş ağrısı olmasının başlıca nedeni, bulantı ve kusma kaynaklı olarak vücudun susuz kalmasıdır. Susuzluk baş ağrısına neden olur. Son aylarda oluşan baş ağrısı, tansiyon yüksekliği mutlaka kontrol edilmelidir. Hamilelikte oluşan bu sendroma preeklempsi denilir. Hızla hastaneye gidilmesi ve kontrol altına alınması şarttır.

Mide ve sindirim sistemi:

Rahim büyüdüğünden, mideyi yukarı doğru hareket ettirir. Bu nedenle, mide öz suyu yemek borusuna kadar hareket eder ve gebelikte reflü böyle ortaya çıkar. Reflünün bir diğer nedeni, progesteron hormonu nedeniyle sindirim yavaşlamaktadır. Sindirim sistemine gelen yiyecekler yavaş yavaş boşalmaktadır.

Cilt problemleri ve çatlaklar:

Göğüs uçları, karın, kasık ve göbek çevresinde kahverengi lekeler ile çatlaklar oluşabilir. Ciltte oluşan bu kararmalar, aslında artan östrojen hormonu kaynaklı olduğu düşünülse de, tam olarak nedeni bilinmemektedir. Cilt çatlakları ise, alınan kilo ile cildin genişlemesidir. Bazı ciltler, daha az esnek olduğu için çatlaklar oluşturur. Bu durum, kullanılan yağlı ve nemlendiricili kremlerle önlenebilir.

Kabızlık oluşması:

Sindirim sisteminin yavaşlamasından kaynaklanan kabızlık, hamilelikte başlıca sorunlar arasındadır. Kabızlıktan kaynaklanarak hamileliğin son aylarında basur ve çatlama da oluşabilir. Bol lifli yemek ve bol sıvı tüketmek bu sorunların önüne geçer. Asla doktora danışmadan ilaç alınmamalıdır.

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/hamilelikte-en-sik-yasanan-10-problem/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply