Hamileler için ay-ay değişim rehberi (Gebelikte aylara göre oluşan değişiklikler)

hamileler-icin-ay-ay-degisim-kilavuzu-gebelikte-aylara-gore-degisiklikler

Hamileliğin başlaması ile birlikte daha ilk günlerden vücutta, metabolizmada ve fiziksel olarak çeşitli değişimler oluşmaya başlar. Hamilelik tam 9 ay süren bir durumdur ve 3 kısma ayrılır. Her kısma trimester denilir. Her hamilelik kendine hastır ve asla diğer hamileliklerle benzerlik taşımaz. İşte, hamilelikte aylara göre oluşan değişimler;

Vücut ağırlığı:

Gebelikte vücut ağırlığı aylara göre değişir. Vücut ağırlığı yaklaşık olarak %25 kadar artar. Bu artış, bebeğin amniyon kesesi ve sıvısı, uterus, kas, yağ ve kan artışından kaynaklıdır. Hamilelik boyunca 10-15 kilogram alınır.

Sistem değişimleri:

Rahmin kapasitesi yaklaşık 4 bin kat artar ve ağırlığı 20 kat büyür

Böbrekler büyür, göğüs kafesi şekil değiştirir, oksijen harcaması artar

Kan hacmi artar, karın kasları ve eklem bağları gevşer,

Hormon ve enzim sisteminde değişim oluşur.

Duruş değişimleri:

Omuzlar öne doğru döner, boyun öne çıkar, bel çukuru büyür ve vücudun ağrılığı topuklar tarafından taşınır.

  1. Trimester (1,2 ve 3. aylar):

İlk aylarda vücutta oluşan değişimler anne adayı tarafından çok anlaşılmaz. 2. ayın başından itibaren doktor kontrolleri başlamalıdır. 3. ay sonundan itibaren değişen hormonlardan kaynaklanan kendinizi yorgun hissedersiniz. Sık tuvalete çıkma, uzanma ve uyku ihtiyacı bu ayın sonunda başlar.

Bu aylarda kalsiyum alımı çok önemlidir. Süt, yoğurt, peynir ve dondurma gibi ürünlerle kalsiyum alınır. Bol sebze ve meyve yenilmelidir. Bu dönemde kendinizi hantal hissedersiniz, ancak cinsel hayatınız konusunda şüpheleriniz olmasın hiç bir zararı yoktur.

  1. Trimester (4, 5, 6. aylar)
  2. ay; Karın daha da belirgin hale gelir. Bazı hamilelerde mide bulantısı durabilir. Bu ayda demir ihtiyacı artar. Kırmızı et, yeşil yapraklı sebzeler bol tüketilmelidir.
  3. ay; Kan akımı hızlanmıştır. Göğüslerden sarımsı sıvı sızabilir. Bu emzirmeye hazırlıktır. C vitamini açısından zengin beslenilmelidir. Çünkü vücut C vitamini açısından zayıflamaktadır. Bu nedenle turunçgiller ve sebzelere ağırlık verin.
  4. ay; 2-3 kilo alabilirsiniz. Ayaklarda şişmeler ve ödemler oluşur. Rahat ayakkabılar tercih edilmelidir. Ellerinizde ağrı ve uyuşmalar oluşabilir. Bazı yiyeceklerin tadı kokusu sizi iğrendirebilir veya çok istek uyandırabilir.
  5. Tirmester (7, 8 ve 9. aylar)
  6. ay; 2-3 kilo bu ay alınır. Bel ve diz ağrıları oluşur. Bu ay daha az çalışmakta fayda vardır. Bu ay duygusal olarak dalgalanmalar vardır. Bu nedenle profesyonel yardım alınabilir.
  7. ay; 2-3 kilo alınmıştır. Tuvalete çıkmalar artar. Bel ağrısı, kalp hızı artışı, nefes alıp verme sıklığı artar. Uyku sıkıntısı vardır.
  8. ay; 2-3 kilo alınır. Bebek doğum pozisyonu olan başını aşağıya doğru çevirir. Bu durumda midenin şekli değişir.

Leave a Reply