Hafta hafta gebelik süreci

Bebeğinizin durumu hakkında bilgi edinmek için buradasınız, bizde sizler için hafta hafta gebelik döneminde neler yaşanıyor bu konu hakkında bilgiler aktaracağız, işte detaylar. Gebe kalmaya karar verip, planlı bir gebelik yaşamak istiyorsanız ilk olarak bir doktora gidilmelidir. Kadın doğum uzmanında yapılan muayene ile gebeliğe engel bir durumun veya kronik hastalıkların olup olmadığına bakılmalı, smear testi de kesinlikle yapılmalıdır. Adet gününüzün gecikmesi durumunda, yapılacak olan gebelik testleri ve kan tahlili ile gebelik tanısı koyulur. Fakat en doğru gebelik tanısı, ultrasonda gebelik kesesinin görülmesi ile verilir. Daha sonra, hafta hafta gebelik takip edilir.

Gebeliğin 5. Haftasında; Gebelik kesesinin 2 cm olduğu haftadır. Bazen bu haftada gebelik kesesi gözükmeyebilir.

Gebeliğin 6. Haftasında; Bebeğin kalp atımı duyulur.

Gebeliğin 7. Haftasında; Bebeğin baş ve popo uzunluğu (CRL) 11 mm. kadardır. Bu dönemde bebekte şekil değişimleri oluşmaya başlar. Beyin, hızlı geliştiğinden bebeğin başı çok büyüktür.

Gebeliğin 8. Haftasında; Bebeğin CRL uzunluğu 21 mm. kadardır. Baş yine oldukça büyüktür. Yolk kesesi küçülmeye başlamıştır.

Gebeliğin 9. Haftasında; Bu hafta ile birlikte, embriyo artık yavaş yavaş insan şekline döner. Artık, ultrasongrafide baş ve gövde ayırt edilir haldedir.

Gebeliğin 10. Haftasında; Embriyo artık insan iskeletini oluşturmuştur ve kemik yapısı hızla gelişmektedir. Fakat gebelik dışarıdan belli değildir.

Gebeliğin 11 ve 12. Haftasında; Embriyo artık küçük bir insan formundadır. Bu dönemde ense ölçümü ve ikili testler yapılır. Bu sayede, bebekte kromozom hastalığı riski taranır. Bu dönem, anne adayının en rahat ettiği dönemdir. Pozisyonu uygun olduğunda bebeğin cinsiyeti ultrasonda belli olur. Bu aya kadar anne adayı 1-1,5 kilogram almıştır.

Gebeliğin 14-16. Haftasında; Bebek hızlı bir gelişme gösterir. Baş ve popo uzunluğu 12-14 cm. kadardır. Tırnaklar, ince tüyler ve saçlar oluşmaya başlamıştır. Bebek, artık anne karnında kendini göstermeye başlar. Bebek emme ve yutkunma yapar.

Gebeliğin 18-22. Haftasında; Bebeğin hareketleri anne tarafından hissedilir. Baş ve popo uzunluğu 18 cm. kadar olmuştur. Bebeğin ağırlığı 390 gr. civarındadır. Bu durumda bebek, sesleri algılar ve tepki verir. Anne adayında kalp çarpıntısı, bacaklarda kramplar, midede yanmalar, kasıklarda basınç artımı, belde ve sırtta ağrılar oluşur. Artık hamile kadın belini tutarak yürümeye başlar. Bu dönemde kilo artışı yaklaşık 4-5 kilogram kadardır.

Gebeliğin 20-22. Haftasında; Bu dönemde bebekte anomalililer taranır. Bu uygulamaya USG taraması denilir. Annenin rahim duvarına Doppler ile inceleme yapılır.

Gebeliğin 22-23. Haftasında; Bebeğin işitme duyusu gelişmiştir. Bu dönemde bebeğe müzik dinletilir. Bebek, sizin psikolojinizi hisseder. Emme ve yutkunma artık kuvvetlidir. Bu dönemde anne adayı iyice ağırlaşmaya başlamıştır.

Gebeliğin 24-26. Haftasında; Bu dönemde, gebelikte şeker yüklemesi testi yapılır. Önlem alınmasını gerektiren bir durum varsa, şeker ilaçları gebeye verilebilir veya diyet önerilir. Anne karnındaki bebek, artık gözlerini açabilmektedir.

Gebeliğin 28-30. Haftasında; Bebeğin akciğer gelişimi hızlanmıştır ve bebek anne karnında tekme atabilir. Bebek çok hızlı büyüdüğünden kalkmak, nefes almak ve uykusuzluk anne adayını yormaktadır. Erkek bebeklerde testisler yerine bu dönemde yerleşmektedir.

Gebelikte 32-34. Haftasında; Rahimde küçük kasılmalar oluşabilir. Bebek tam olarak karın içine yerleşmiş ve doldurmuştur. Nefes alırken kaburgada batma ve sağ tarafta ağrılar olması normaldir. Bebeğin başı, aşağıya doğru döndüğünden sık idrara çıkma oluşur. Memelerde süt oluşmaya başlamıştır. Bu dönemde erken doğum olursa bebek rahatlıkla yaşayacaktır.

Gebelikte 36-38. Haftasında; Annenin mide yakınması fazladır ve hareketleri artık çok sınırlıdır. Rahimde hazırlık kasılmaları ve ağrıları vardır. Bu dönemde doğum olabilir ve dikkatli olunmalıdır. Bu hafta içinde bebek doğuma girerse, doğum yaptırılır ve bu durum engellenmez.

Gebeliğin 38-40. Haftasında; Bebeğin her an doğması beklenir. Başı yavaş bir şekilde doğum kanalına girerek anneyi artık rahatsız eder. Doğum başladığında sancı ve su gelmesi oluşur.

Gebelik haftası hesaplama aracı

Gebelik Haftası Hesaplama

Leave a Reply