Günlük ne kadar şeker alınmalı?

günlük ne kadar şeker alınmalı

Günlük ne kadar şeker almalıyız, Vücudun ihtiyacı olan günlük alınması gereken şeker miktarı ne kadar?

Günlük olarak tüketilen kola, pastane ürünleri, tatlılar, ekmek ve hazır gıdalar içerdiği şeker oranı açısından sağlık için büyük bir sorun olmaktadır. Farkında olmadan ya da bilerek tüketilen fazla şeker aşırı kilo almaya neden olmakta, tip2 diyabet, kalp hastalıkları ve daha başka sorunlara da yol açabilmektedir.

Günlük alınması gereken şeker miktarı erkeklerde 35 gram, kadınlarda da 20 gram olarak belirlenmiştir. Örneklemek gerekirse; 1 kutu koladaki şekerden daha az bir şekere ihtiyaç vardır. Taze sebze ve meyvelerden alınan şeker miktarı aslında yeterlidir ve bunun dışında fazladan alınacak olan ilave şekere kesinlikle ihtiyaç yoktur.

Fazla şeker sağlığı nasıl etkiler?

Tuz tüketiminde olduğu gibi, şeker tüketiminin de farkında olmamak en önemli sorundur. Çikolatalar, tatlılar, küp şeker ve tatlı atıştırmalıklar şekerli ürünlerdir. Fakat bildiğimiz birçok gıda doğal ya da sonradan eklenmiş şeker barındırmaktadır. Mesela; 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu %60-70 oranında günlük şeker ihtiyacını karşılamaktadır. Hazır meyve suları ise örneğin 1 şişe limonata günlük ihtiyacın 2 katı kadar şeker ihtiva etmektedir.

Şekersiz olarak satılan gazlı içeceklerdeki tatlandırıcılar da sağlık açısından olumsuzluklar yaratmaktadır. Bu sorunlardan bazıları doğum bozuklukları, diyabet, beyin kanseri, epilepsi nöbetleri ve davranış bozuklukları gibi ciddi sorunlardır. Farkında olmadan aspartam ya da sentetik tatlandırıcılar içeren 6 binden fazla gıda çeşidi tükettiğimizi unutmamak gerekir.

Fazla şekerin yarattığı sorunlar:

Uzun süreler boyunca fazla şeker alımı ilk önce organlarda etkisini göstermektedir. Karaciğer etrafında biriken şeker, alkol dışı karaciğer yağlanmasının en başta gelen sebebidir. Fazla şeker diyabet için de zemin hazırlamaktadır. Ayrıca kalp hastalıkları riskini de önemli ölçüde arttırmaktadır. Fazla şeker, kandaki insülin düzeyini yükseltmekte, damarları meydana getiren yumuşak doku hücrelerinde büyüme meydana getirmektedir. Uzun sürdüğünde ise yüksek tansiyona bağlı kalp krizi riskini arttırmaktadır.

Fazla şeker tüketmenin diğer bir sonucu da depresyondur. Yapılan çalışmalara göre fazla şeker ve paketlenmiş gıdaları tüketenlerde tüketmeyenlere göre %40 daha fazla depresyon görüldüğü belirlenmiştir. Ayrıca fazla kilolar da aşırı şeker tüketiminin bir sonucudur. İdeal kilonuzda olmak istiyorsanız kesinlikle şeker tüketimini kontrol altına almalısınız.

Şeker tüketimi nasıl kontrol altına alınır?

Fazla şeker tükettiğinizi biliyor ve gözle görülür şekilde şeker tüketiyorsanız bundan vazgeçmelisiniz. Bunun için öncelikle kahve ve çayınızı şekersiz içmeli, pasta, kola, çikolata ve gazlı içecekleri azaltmalı en doğrusu bırakmalısınız.

Hazır paketli gıdalar alırken içeriğini incelemeli, şeker olup olmadığını kopntrol etmelisiniz. Üretici firmalar şeker kelimesi yerine fruktoz, mısır şurubu, pirinç şurubu, hurma şurubu, Akçaağaç şurubu, maltoz, sakaroz, glukoz, dekstroz ve melas gibi ibareler kullanmaktadırlar buna dikkat etmelisiniz.

Reçel ve bal çok miktarda şeker ihtiva etmektedir. Kahvaltılarınızda bunların yerine 1 adet mevsim meyvesi yerseniz çok daha sağlıklı olacaktır.

Fastfood tüketiminiz varsa bu alışkanlığınızı ya çok azaltmalı ya da bırakmalısınız.

Kahverengi şeker beyaz şekerden daha iyi değildir. Buna da dikkat etmelisiniz.

Yüksek oranda şeker içeren sebze ve meyvelerden uzak durmalı, daha çok çilek, brokoli, lahana, karnabahar, Brüksel lahanası ve yaban mersini tüketmelisiniz.

Kan şekerinizin düşmemesi için öğünleri kesinlikle atlamayın. Mümkün olduğunca glisemik indeksi düşük besinleri tüketmeye özen gösterin.

Şeker tüketimini kontrol altına almak için, hayatınızdan birden bire değil azar azar çıkarmaya çalışın. Şekerli içtiğiniz çayı, kahveyi az şekerli içmeye başladığınızda tadının ne kadar farklı olduğunu görecek ve ağzınızın tadını ne kadar bozduğunu anlayacaksınız.

Leave a Reply