Güneş yanığı nasıl geçer?

güneş yanığı nasıl geçer

Güneş yanığı nasıl geçer? Güneş yanığına neden olan etkenler nelerdir işte güneş yanığı sorununa doğal çözümler. Güneş yanığı, uzun müddet güneş ışınlarına maruz kalındığında yaşanan bir durumdur.  Yaz aylarında denize girerken ya da güneşlenirken güneş ışınları altında fazla kalmak güneş yanıklarının sebebidir. Güneş yanığı oluşmasının ana nedeni güneşten gelen zararlı ultraviyole ışınlardır. Güneşin bu ışınlarından korunmak için, koruyucu özelliği fazla olan güneş kremlerinin kullanılması gerekmektedir.

Güneşlenirken güneşin zararlı ışınları ciltte kızarıklıklar meydana getirmeye başlar. Yüzerken bile koruyucu kremler kullanmak gerekir. Güneşlenmek için sudan çıkıldığında koruyucu güneş kremi kullanılmadıysa güneş yanıklarının oluşması kaçınılmaz bir durumdur. Güneş yanığı ağrılı ve sancılı olabildiği gibi, geceleri yatarken terleme ve yüksek ateş sorunu da yaratabilir. Bu belirtilerle birlikte baş dönmesi ve mide bulantısı gibi sorunlara da sebep olabilmektedir. Çünkü, kişinin vücudu aşırı su kaybına uğramıştır. Önemli ve ciddi bir durum olduğu için güneş yanığı tedavisi için tıbbi yardım almak gerekebilir.

Güneş yanığı tedavisinde doğal çözümler:

1- Vücudun kaybettiği sıvıyı yerine koymak için bol su içilmeli. Güneş yanığı olan bölgelere buz koymak ya da soğuk su ile kompres yapmak yanma hissini alacak ve rahatlatacaktır. Buz uygulaması yaparken bir beze sararak yapın, çünkü yanık cilde buzun direkt teması zararlı olabilmektedir.

2- Yanma hissinin azaltılmasını sağlayabilmek için ağrı kesiciler kullanılabilmektedir. Kullanılacak ağrı kesicilerin doktor kontrolünde alınmasında fayda vardır.

3- Nemlendirici kremlerde güneş yanığı tedavisinde fayda sağlar. Yanıklı bölgelerde su kaybı daha fazla olduğundan kurumaktadır. Bu bölgelerdeki nem dengesini sağlayabilmek için nemlendiriciler önemli yer tutmaktadır.

4- Saf zeytinyağı da güneş yanıklarına iyi gelir. Yanık bölgelere zeytinyağı sürüldüğünde hem nemlendirici hem de merhem vazifesi görmektedir.

5- Doktor kontrolünde uygulanacak olan güneş yanığı losyonları ve merhemleri de tedavide fayda sağlamaktadır.

6- Yapacağınız salatalık maskeleri de cildin ferahlamasını sağladığı gibi, yanma hissini de azaltmaktadır.

7- Güneş yanıklarında lavanta yağı ve siyah çay da kullanılabilmektedir. Soğuk şekilde tatbik edildiğinde yanma hissinin azalmasını sağlamaktadır.

Güneş yanıklarında yapılmaması gerekenler vardır. Bunlar;

Oluşan su kabarcıklarının patlatılmaması gerekmektedir. Patlatmak ya da soymak cildi daha da tahriş eder.

Güneş yanığına alkol veya alkollü ürünler temas ettirilmemelidir.

Yoğurt sürmek yaygın bir inanış olsa da gereksizdir.

Aspirin kullanılması da yanlıştır.

Güneş yanığı sorunu devam ederken güneşe çıkılmamalıdır. Çünkü cildin daha da tahrişine ve iyileşme süresinin uzamasına neden olur.

Leave a Reply