Güneş lekelerine karşı 5 etkili çözüm

Güneş lekelerine karşı 5 etkili çözüm

Güneş lekelerine karşı 5 etkili çözüm: Yaz mevsiminde güneşin neden olduğu lekelerle nasıl baş edebilirsiniz? Güneş lekelerini nasıl yok edersiniz? Güneş lekelerine karşı etkili çözümler nelerdir? Yazımızda bu sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Güneş ışınlarına uzun müddet maruz kalındığında oluşan güneş lekeleri keyif kaçırıcı olabilir. Güneş kaynaklı ortaya çıkan ve çokça rastlanan cilt lekeleri genellikle çiller, solar lentigo, melazma ve gebelik lekeleri şeklinde görülmektedir. Bunlara ek olarak kimyasal bazı maddeler, kullanılan ilaçlar ve bitki özsularının güneş ışınlarıyla etkileşimiyle kalıcı cilt lekeleri de meydana gelmektedir. Bütün bu cilt lekelerinden korunmak için güneşlenmeyi doğru şekilde yapmak gerekir.

Yaz aylarında güneşin yaydığı ışınlar nedeniyle görülen ciltteki güneş lekelerinin tedavisinde, öncelikle yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır. Güneş, Ekim ayından itibaren etkisini kaybetmeye başlamaktadır. Bu süreçten itibaren güneş lekeleri için leke giderici kremler, enzimatik ve kimyasal peeling, lazer, mezoterapi ve PRP uygulamalarından faydalanılarak güneş lekelerinden kurtulmak mümkündür. Bu uygulamaların, gebelik dönemiyle ilgili bir çalışma olmadığı için kullanılmamasında yarar vardır.

Yaz mevsiminde güneş lekelerine dikkat!

Oluşan bu lekeleri anlatmak gerekirse;

  • Çiller:
  • Solar lentigo
  • Melazma
  • Gebelik lekeleri
  • Bitki kaynaklı güneş lekeleri
  • İlaç kaynaklı güneş lekeleri

Çiller: Daha çok yüzde, ellerin üst kısmında, kollarda ve gövdenin üst bölümlerinde görülen çiller, yaklaşık 5 mm çaplı oval ya da yuvarlak lekelerdir. Teni açık olan renkli gözlü ve kızıl saçlılarda daha fazla rastlanmaktadır. Çiller, lekesiz ciltten çok daha fazla melanin pigmenti üretmektedir, dolayısıyla da yaz aylarında güneş ışınlarının etkisi ile sayıları çoğalmaktadır.

Solar lentigo: Yüzde, boyunda, göğüste, omuzlarda, sırtta ve elin üstünde güneş gören kısımlarda çillere göre daha büyük oval veya yuvarlak, siyah veya kahverengi lekelere solar lentigo adı verilmektedir. Bu lekeler genellikle dış ortamlarda çalışan ve güneşe daha fazla maruz kalan kişilerde rastlanmaktadır. Özellikle ten rengi açık olanlarda görülme olasılığı daha fazladır.

Melazma: Çoğunlukla burun üzerinde, yanaklarda, alında, çene ve dudak üzerinde görülen bu lekeler, az da olsa kollarda ve boyunda da görülebilmektedir. Kahve renkli bu lekeler kadınların kabusudur. %90 oranında kadınlarda görülmektedir. Genellikle güneş ışınlarından kaynaklanan melazma’nın rengi, yaz aylarında ve solaryum sonrası daha da koyulaşmaktadır. Daha çok koyu tenli kişilerde görülmektedir.

Gebelik lekeleri: Güneş ışınlarının etkisiyle daha da belirginleşen bu lekeler, melazma’nın gebelikte görülen türüdür. Doğumdan sonra kendi kendine geçebilirken, geçmezse melazma da yapılan tedavi uygulanmaktadır.

Bitki kaynaklı güneş lekeleri: Yüzde, kollarda, boyunda, gövdede ve ellerin üstünde görülen, kahverengi benek veya çizgisel lekelerdir. Bu lekeler, genellikle kozmetik ürünler, parfümler, cildin temas ettiği limon, havuç, incir, kereviz ve dereotu gibi bitkilerin özsularının güneş ışınları ile etkileşiminden meydana gelmektedir.

İlaç kaynaklı güneş lekeleri: Sivilce tedavisinde kullanılan bazı antibiyotikler, güneş ışınlarıyla etkileşime girebilmektedir. Bu da ciltte yanmalara, kızarıklıklara ve soyulmalara yol açabilmektedir. Kullanılan bu ilaçlar erkenden bırakılmaz, tedavisi yapılmaz ve güneşten koruyucu ürünler kullanılmazsa ciltte kahverengi lekeler oluşturmaktadır. Yaz aylarında kullanacağınız bu tür ilaçları doktora danışmadan kullanmamanızı tavsiye ederiz.

Güneş lekelerine karşı etkili çözümler:

1- Güneşten koruyucu kremler:

Yaz aylarında hiç aksatmadan her gün 10:30 – 13:30 saatleri arasında güneşten koruyucu kremler kullanmalısınız. Kullanılan kremin minimum 30 faktörlü ve suya dayanıklı olmasına özen gösterin. Bu kremi her üç saatte bir yenilemeyi de ihmal etmeyin. Özellikle denizden veya havuzdan çıkınca hemen cildinize sürün.

2- Leke gideren kremler:

Leke gidermeye yarayan kremler yüzeysel melazma tedavisinde etki göstermektedir. Leke giderici kremlerin bazıları güneşe olan duyarlılığı yükselttiği için gece sürmeye özen gösterin. Sabah kalktığınızda da cildinizi temizleyip arındırın. Bunu yapmadığınızda ve temizlemeden güneşe çıktığınızda cildinizde yeni cilt lekeleri ve güneş hasarı meydana gelebilir.

3- Enzimatik ve kimyasal peeling:

Cilt lekelerinin giderilmesinde kimyasal pelin oldukça etkili bir yöntemdir. Bu uygulamayı Ekim ayından itibaren yaptırmanızı öneririz. Özellikle meyve asitlerinin kullanıldığı yüzeysel olarak uygulanan kimyasal peeling, ten rengi açık olan kişilerdeki güneş lekeleri için oldukça etkilidir. Cilt rengi koyu olan kişilerin derin kimyasal peeling yaptırmalarını da önermiyoruz.

4- PRP ve Mezoterapi: Güneş lekelerinin tedavisinde özel PRP ve Mezoterapi solüsyonları, lazerle birlikte tatbik edilirse etkili ve başarılı olmaktadır.

5- Lazer: Açık tenli ve koyu renkli güneş lekelerinin tedavisinde lazer uygulaması çok daha etkili olmaktadır. Cildinin rengi koyu olanlarda ise lazer uygulaması özenle yapılmalıdır.

Leave a Reply