Güneş Alerjisi Nedir Belirtileri Çeşitleri ve Tedavisi

Güneş alerjisi çeşitleri ve tedavisi

Güneş Alerjisi Nedir Belirtileri Çeşitleri ve Tedavisi: Güneş alerjisi, yaz aylarında en fazla görülen hastalıklardandır. Genelde kendini, kaşıntı ve kırmızı döküntüler ile belli eder. Sıklıkla yaz aylarında, fazla güneş ışığında kalmak, genetik nedenler kaynaklı olarak oluşurlar. İşte, güneş alerjisi çeşitleri ve tedavisi;

Güneş alerjisi sıklıkla isilik ile karıştırılır. İsilik en fazla bebeklerde görülür. Ter kanallarının tıkanması ile vücutta oluşan içi su dolu kabarcıklı kızarıklıklardır. Güneş alerjisi ise vücudun güneşe karşı hassasiyeti ile oluşur.

Güneş alerjisi türleri ve tedavileri

Polimorföz ışık eripsiyonu kaynaklı güneş alerjisi:

Kaşıntı ve döküntü yaratan en yaygın güneş alerjisi türüdür. Kırmızı, küçük lekeler ve kaşıntı ile kendini belli eder. Göğüs ve sırtta lekeler çok daha fazladır. Kadınlarda daha sık görülür. Alerjik egzaması olanlarda risk yüksektir.  Aslında diğer adı PLE olan bu güneş alerjisi tamamen bağışıklık sistemi, kaynaklıdır. Güneş ışığı cilde temas ettiğinde hemen cilt hücrelerinde değişim oluşur.

SPF 25 ve üzeri olan güneş kremi mutlaka kullanılmalıdır. UVA ve UVB ışınlarına karşı koruyan güneş kremi seçilmelidir. Ciltte reaksiyon başladıysa hemen bir antihistamin ilaç alınmalıdır. Bu tarz güneş alerjisi olan insanlara güneşe azar azar çıkmak ve alıştıkça süreyi arttırmak önerilir. Döküntüler fazlaysa mutlaka doktora gidilmelidir.

İlaçların tetiklediği ışık hassasiyeti kaynaklı güneş alerjisi:

Bazı ilaçları kullanırken oluşan güneş alerjisidir. Kaşıntı, kırmızı döküntüler ve kabarıklık oluşur. Bu duruma neden olan yaklaşık 50 civarında ilaç vardır. Sarı kantaron içeren ilaçlar, bazı antibiyotikler, kalp ve tansiyon ilaçlarının bazıları buna neden olabilir. Kullanılan ilacın bırakılması, güneş alerjisini engeller.

Foto Kontakt güneş alerjisi:

Çok nadir olarak görülen güneş alerjisidir. Genellikle sabun, çeşitli kimyasallar, bitkiler ve otlara maruz kalınıp güneşe çıkıldığında ortaya çıkar. Kimyasal gibi maddelere maruz kalınan noktalarda kızarıklıklar oluşur. Ciltte kurdeşen ve kabarcıklar oluşur.  Cilde bulaşan kimyasal veya başka etmenler alerjik reaksiyona neden olur. Ciltte hücreler hareketlenir. Bu durumda size dokunan maddeyi bulmaya çalışın. Antihistamin ilaçlar kullanın, güneş ışığına çıkmayın ve etkilenen bölgeleri yıkamalısınız. Kabarıklıkları genelde kalamin losyonu ile yumuşatma yapılır. Bir dermatoloğa başvurup, alerji testi yaptırmak en sağlıklı yöntemdir.

Leave a Reply