Grip olunca tüketilmesi gereken 10 besin

gripken-tuketilecek-10-besin

Grip olunca tüketilmesi gereken 10 besin: Grip, en çok kış mevsimine girerken görülen bir hastalıktır. Grip hastalığının tedavisinde ilaçların yanı sıra bir takım besinler de önemli rol üstlenmektedir. Gripken tüketilebilecek bazı besinler hastalığın tedavi sürecini kısaltarak çok daha kolay ve rahat atlatılmasını sağlamaktadır. İşte, gripken tüketilecek 10 besin;

Zencefil:

Mide bulantılarına, karın ağrılarına, ishale ve daha bir çok rahatsızlığa karşı etkili bir tedavi sağlayan zencefil, iltihapla savaşta da oldukça etkili bir gıdadır. Özellikle taze ve rendelenmiş zencefil ya da toz zencefil yemeklerinize hem lezzet katacak, hem de griple savaşta size fayda sağlayacaktır.

Tavuk çorbası:

İyileştirici özelliği bulunan tavuk çorbası aynı zamanda nemliliğin sürekliliğini de sağlamaktadır. Aynı zamanda iltihabı azaltıcı bir etkisinin olduğu da yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Sıcak olarak içilecek bir tavuk çorbası, burun ve diğer bazı organlardaki bakteriler ve virüslerle mücadele eden hücreleri desteklemektedir.

Muz:

Muzu bütün, dilimlenmiş ya da püre halinde de tüketseniz mideniz için kolay hazmedilen bir meyvedir. Şayet mide bulantısı, ishal veya kusma şikayetleriyle süregelen bir sorununuz varsa, tüketebileceğiniz en etkili besinlerin başında gelmektedir. Muz, grip hastalığında elma, pirinç ve kızarmış ekmekle birlikte doktorların önerdiği besinlerden biridir.

Sarımsak:

Gripken tüketilecek besinlerden biri de sarımsaktır. Çorbalarınız veya salatalarınızda sarımsak kullanmanız gribe karşı çok yararlı olur. Sarımsağın doğal olarak antimikrobik özelliği bulunmaktadır ve bağışıklığı uyarıcı etki sağlamaktadır. Tüketildiğinde burun tıkanıklığının giderilmesine de katkı sağlar.

Hindi eti:

Yağsız bir protein olan hindi etini tüketmek çok faydalıdır. Hastalıklarla mücadele etmede çok önemli ve aynı zamanda enerji verici bir besin maddesidir. Hindi etine sevdiğiniz sosları ekleyerek daha lezzetli hale getirmeniz mümkündür.

Yeşil ve siyah çay:

Hem yeşil hem de siyah çay, grip hastalığı ile içeriğindeki antioksidanlarla savaşmaktadır. Çayın buharını solduğunuz zaman bile nefesinizin rahatladığını görebilirsiniz. Dilerseniz çayınıza limon ya da bal ilave ederek, boğazınızdaki ağrıların azalmasına katkı sağlarsınız. Kafeinden haz almıyorsanız, bitki özlü veya kafeinsiz çayları tüketebilirsiniz.

Buzlu dondurma:

Şayet boğazınız şişmiş, kurumuş veya iltihaplanmışsa buzlu dondurma bunun yarattığı acıyı azaltmaktadır. Griple savaşta solunum yollarındaki nemliliği korumaya yardım etmektedir. Dondurma tercihinizi C vitamini içeren şekilde tercih etmelisiniz. Bunların yanında kendiniz için meyve suyu sıkabilir ve ihtiyacınız olan vitaminleri bu şekilde alabilirsiniz. Yeterli sıvı alımı mukusun incelmesini sağlamakta ve burun tıkanıklığını azaltmaktadır.

Kızarmış ekmek:

Öğünlerinizde imkanınız varsa kızarmış ekmek ve kraker yemeyi denemelisiniz. Bu gıdalar griple mücadele sırasında tüketilebilecek besinlerdendir. Çorbanıza katacağınız bu tür gıdalar sayesinde açlık hissinizi yatıştırma imkanına sahip olabilirsiniz.

Sebze suyu:

Gripken salata yemek sanırız aklınıza en son gelebilecek bir şeydir. Bunun yerine bir su bardağı sebze suyu tüketmek bunun kadar zahmetli olmasa gerek. Sıvı alınması özellikle solunum organlarının nemliliğini sürdürmektedir. Sebze suyu, bağışıklık sistemini destekleyici antioksidanları da bünyesinde barındırmaktadır.

Öğün olarak içecek tercihi:

İştah ile ilgili bir sorununuz varsa, yeterli bir şekilde beslendiğinizden ve yeterli kaloriyi aldığınızdan mutlaka emin olmalısınız. Bu besin ve kaloriyi tüketeceğiniz içeceklerden de alabilmeniz mümkündür. İçecek tüketecekseniz içeriğinde min. 6 gram protein bulunan düşük şeker içeren içecekleri tercih etmelisiniz. Çikolata veya çilek tatları size gereken vitamini, besinleri ve kaloriyi çok daha çekici hale getirecektir.

Leave a Reply