Gözyaşı eksikliği (Göz kuruluğu) nedenleri

gözyaşı eksikliği nedenleri

Gözyaşı eksikliği ya da göz kuruluğu kişilerin gözlerinde uzun vadede sorunlara neden olabilmektedir. Kuru gözler gözyaşı eksikliğinin bir sonucudur. Gözlerin rahat olmasına yetecek miktarda gözyaşı salgısı olmamaktadır.

Mukus tabaka, ortadaki sulu tabaka (aköz) ve dıştaki yağlı tabaka (lipid)’dan birindeki eksiklik ya da bozukluk göz kuruluğu yakınmalarına sebep olmaktadır. Gözyaşı, gözün kornea tabakasındaki sinirlerin tahriş olmasına ve hasar görmesine engel olmaktadır. Gözyaşı bezlerinden gelen sıvının azalması gözyaşı zarının mevcut durumunu bozmakta, hızlıca parçalanmasına, korneada tahrişe ve görme fonksiyonlarında azalmaya yol açan göz kuruluğuna sebebiyet vermektedir.

Gözyaşı eksikliği uzun vadede gözlerde önemli problemler, çok nadiren de olsa körlük yaşanmasına neden olmaktadır. Göz kuruluğu ile ilgili yakınmalar arttığında vakit kaybetmeden göz doktoruna görünmekte ve muayene olmakta büyük yarar vardır. Kişilerdeki gözyaşı salgısı yaşın ilerlemesi ile birlikte azalma göstermektedir. Erkeklerin ve kadınların ortak sorunu olan gözyaşı eksikliği hemen her yaşta görülebilmektedir. Özellikle kadınlarda menopoz sonrasında hormonların dengesindeki bozukluklar, vücuttaki sıvı salgılayan bezlerin de azalmasıyla birlikte göz kuruluğu şikayetlerine meydan vermektedir.

Göz kuruluğunun başlıca nedenleri:

Göz kırpma refleksinin yavaşlaması

Rüzgar, nem düşüklüğü, duman ve güneş

Kapalı ortamlardaki ısıtma gibi çevresel etkenler

Göz merhemleri veya damlalarına karşı oluşan alerjik reaksiyonlar

Bilgisayar başında uzun süre geçirme, sabit olarak aynı yere bakmak ve göz kırpma sıklığında azalma

Göz kapağında iltihabi bir hastalık olarak ortaya çıkan blefarit

Göz kapağının içe döndüğü bir durum olan entropion

Göz kapağının göz yuvarlağından dışarı sarktığı ektropion

Kullanılan tansiyon ilaçları

İdrar söktürücüler

Anti-depresan ve anti-alerjik bazı ilaçlar

Aşırı sigara ve alkol tüketmek

Uyku ilaçları

Gözyaşı eksikliğinin teşhis ve tanısı:

Yapılacak olan göz muayenesi ile göz kuruluğu tanısı kolaylıkla konulabilmektedir. Ayrıca; Fluorescein gözyaşı testi veya lissameine gren streep gözyaşı şeritleri ile kişinin gözyaşı miktarı ölçülmekte ve teşhis konulabilmektedir.

Göz kuruluğu tedavisi:

Göz kuruluğu veya gözyaşı eksikliğinin tedavisinde gözyaşını arttırıcı tedaviler uygulanmaktadır. Gözün nemli tutulmasını sağlamak amacıyla suni gözyaşı damlası ve jel kullanılmaktadır. Her gün uygulanan bu yöntemde günde 4-5 defadan az olmamak kaydıyla veya tek kullanımlık preparatlar verilebilmektedir. İleri düzeydeki göz kuruluklarında bazen yeterli bir tedavi değildir.

Göz kuruluğu nasıl tedavi edilir?

İlerlemiş göz kuruluklarında kişilere gözyaşı kaybını en aza indirmek amacıyla, gözyaşı kanallarına geçici olarak tıkaç yapılması, yine aynı yerin kalıcı şekilde lazer kullanılarak kapatılması yapılabilmektedir.

Göz kuruluğunu gidermek amacıyla bilinçli olarak göz kırpma hareketleri yapmak fayda sağlayacaktır. Ayrıca klima, saç kurutma makinesi, pervane gibi hava üfleyen cihazların gözlerinize direk gelmemesine özen gösterin. Çünkü, havanın öze direkt gelmesi gözyaşının buharlaşmasına neden olmaktadır.

Göz kuruluğu nedenleri ve tedavisi

Leave a Reply