Göz seğirmesi neden olur ve tedavi süreci

göz seğirme

Göz seğirmesi, göz kapağının istemsiz bir şekilde hızlı açılıp kapanmasına verilen isimdir.  Çok sık yaşanan bu durum, bazen her iki gözde bazen de tek gözde oluşabilir. Eski dönemlerden bu yana bir hurafe olarak da kabul edilen seğirme aslında tamamen stres, yorgunluk vs. gibi nedenlerle olur. Bazen de ciddi hastalıklar kaynaklı oluşabilir.

Stres, yorgunluk, göz yorgunluğu, kafein, alkol, göz kuruluğu, besin alımında eksiklik, alerji, uykuda çene ve diş sıkma, kornea hastalıkları kaynaklı göz seğirmesi oluşabilir.  Seğirmenin neden olduğu bulunarak tedavi yapılabilir. Nörolojik hastalıklar kaynaklı olan seğirmeler de tedavi iyi planlanmalıdır.

Göz seğirmesi nedenleri

Stres

Stres kaynaklı olarak vücudumuzda pek çok hastalığın oluştuğunu ve hormon salgılarının arttığını biliyoruz. Stres yanında görme problemi olan hastalarda göz seğirmesi çok daha fazla olmaktadır.

Yorgunluk

Az uyku çok fazla egzersiz yapan insanlarda göz seğirmesi oluşabilir. Dinlenildiğinde göz seğirmesi biter.

Göz yorgunluğu

Görme sorunu olan kişilerde göz seğirmesine rastlanır. Göz görmenin sağlıklı olması için çok uğraşır ve bu stres kaynaklı göz seğirmeleri oluşur.  Göz seğirmesi fazla olursa, gözlük değişimi ya da gözlük almak zorunda kalabilirsiniz.

Kafein ve alkol

Aşırı kafein ve alkol kullanan kişilerde göz seğirmesi fazlası ile olur. Beyni ve kasları uyaran bu maddeler, göz kaslarını da hareket ettirir. Alkol ve kafein azaltılınca göz seğirmesi de durur.

Göz kuruluğu

Göz kuruluğu yaşlılıkla, bazı ilaçların yan etkisi, lens takanlarda, kafein ve alkol kullanıldığında sıklıkla yaşanan bir sorundur. Hatta yorgunluk ve streste göz kuruluğu yaratır.

Yanlış beslenme

Magnezyum eksikliği göz seğirmesi yaratır. Bazı mineraller ve vitaminler, göz seğirmesini tetikleyebilir. Vitamin ve mineral takviyesi ile göz seğirmesi engellenir.

Alerji

Göz alerjisi olanlarda kaşınma, sulanma ve şişmeler oluşabilir. Göz ovalandığında histamin salgısı oluşabilir. Histamin salgısı göz seğirmesine neden olur.

Uykuda diş ve çene sıkma

Bazı insanlar uykuda dişlerini sıkar. Sabahları dişlerde ve çenede ağrı varsa hemen doktora gitmekte fayda vardır. Diş ve çene sıkmak, gözlerde seğirme yapar.

Kornea abrazyonu

Gözün kornea tabakasında olan çiziğe verilen isimdir. Göze bir şey kaçınca ovalandığında ortaya çıkabilir.  Göz seğirmesi bu kaynaklı oluşabilir.

Kan şekeri düşmesi, Parkinson, nörolojik sorunlar, göz spazmlarına neden olabilir.

Göz seğirmesi tedavisi

Göz seğirmeniz başladı ve 1-2 gün içinde bittiyse bir tedavi gerekmemektedir.  Gözün seğirmesi uzun sürdüğünde mutlaka doktora gidilmelidir. Bazı ilaçlar ile bulgular azaltılır. Çok nadir olarak sinir ameliyatı ya da botoks uygulaması yapılır.

Leave a Reply