Göz kuruluğu neden olur, belirtileri ve tedavisi

göz kuruluğu

Göz kuruluğu en fazla karşılaşılan hastalıklar arasındadır. Yeterince gözyaşı üretilmediğinde gözlerde kuruluk ortaya çıkar. Göz kuruluğu nedenleri genellikle, bilgisayar başında çalışanlarda, ilerleyen yaşlarda, ilaçların yan etkisi ve bazı hastalıklar kaynaklı oluşabilir. Bu nedenle bir göz doktoruna gitmek gereklidir. İşte, göz kuruluğu belirtileri ve tedavisi;

Göz kuruluğu olası belirtileri

Gözde oluşan yanma ve batma hissi, gözde pütürlük hissi, gözde acı ve rahatsızlık hissi, bulanık görme, göz yorgunluğu, uzun süre kitap okuyamama, bilgisayara bakamama başlıca göz kuruluğu belirtileridir.

Göz kuruluğu neden olur?

Gözyaşı buharlaşması

Gözlerimizi yaklaşık 10-15 defa kırparız. Göz kırpması ile göz nemlenir ve gözyaşı kurumaz. Bilgisayara bakarken göz kırpması 3’e kadar düşer. Bu nedenle göz kuruluğu oluşur.

Yeterli gözyaşı üretilmemesi

Gözyaşı bezlerinde oluşan iltihaplar veya başka nedenlerle yeterli göz yaşı üretilmeyebilir.

Kalitesiz gözyaşı

Gözyaşı yağ, su ve mukus bileşimi ile üretilir. Gözyaşında olan yağ, gözyaşının buharlamasını engeller. Mukus sayesinde gözün her yerine eşit dağılım oluşur. Yeterince yağ ve mukusu olmayan gözyaşı yeterince gözü nemlendirmez. Bu nedenle göz kuruluğu oluşur.

Parlak ekrana bakma

Televizyon, bilgisayar, akıllı telefon ekranlarına bakarken, daha az göz kırpılır ve göz kuruluğu oluşur.

Yaş

Göz kuruluğunun oluşmasının en önemli nedenlerinden biri yaşlanmaktır. Menopoza giren kadınlarda ve erken menopozda göz kuruluğu sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.

İlaçlar

Bazı ilaçların yan etkisi göz kuruluğuna neden olabilir. Antihistaminikler, antidepresanlar ve tansiyon ilaçları göz kuruluğuna neden olabilir.

Bazı hastalıklar

Göz ve kapağı enfeksiyonları, iltihaplar, alerjiler göz yaşının üretiminin aksamasına neden olabilir. Şeker hastalığı, romatoid artirt ve tiroid hastaları göz kuruşluğu riski taşır.

Çevresel faktörler

Duman, kuru hava, rüzgar göz yaşını buharlaştırır ve göz kuruluğuna neden olur. Uzun süre kontak lens kullanmak göz kuruluğu yapar.

Göz kuruluğu tedavisi

Göz kuruluğu tedavisinde batma, yanma şikayetleri giderilmeye çalışılır.

Hastalara yapay gözyaşı damlaları verilir. Sık kullanılacaksa içinde koruyucu olmayan göz yaşı damlası kullanılmalıdır.

Lakriset isimli göz kayganlaştırıcısı doktor tarafından verilmelidir,

Kaşınan gözlere yatmadan önce kullanılan merhemler kullanılır bu merhemler gözü saran iltihaba da iyi gelmektedir.

Reçeteli olan restasis göz damlası, göz kuruluğuna iyi gelir. 12 saatte günde 2 kez bu damla kullanılırsa, göz kurumasına iyi gelir.

Omega 3 yağ asidinin artması göz kuruluğunun önüne geçer. Somon ve uskumru alınarak bu sorun çözümlenir.

Aşırı kurulukta, ameliyat ile gözyaşı kanallarında olan tıkanıklıklar açılabilir.

Leave a Reply