Göz kayması nedenleri nelerdir

Göz kayması ve olası nedenleri nelerdir, göz kaymasının tedavisi var mı, göz kayması hakkında detaylı bir araştırma yaptık, işte detaylar Göz kayması daha çok yeni doğan bebeklerde görülür. Fakat bu durum normaldir ve genellikle ilk 6 ay içerisinde kendiliğinden düzelir. Ancak 6 ay geçtikten sonra gözlerde hala kayma durumu söz konusuysa strabismus denilen rahatsızlıktır.

Yani halk arasında şaşılık olarak adlandırılan rahatsızlık olabilmektedir. Eğer erken teşhis edilirse bu durum tedavi ile kontrol altına alınarak çözüme kavuşturulabilir. Ancak göz kaymasını fark edememek, önemsememek veya geç kalmak kalıcı göz kusuru oluşmasına neden olabilir. Bu konuda ebeveynlere çok iş düşmektedir. Bebeklerinde böyle bir durum söz konusu ise derhal bir doktora gidilerek tedaviye başlanmalıdır.

Çocuklarda göz kayması genellikle 4 yaşına kadar ortaya çıkar. Bu kayma tek gözde olabileceği gibi her iki gözde de meydana gelebilir. Kaymalar sürekli olarak devam edebilir ya da arar ara görülebilir.

Şaşılık Nedir?

Şaşılık beyin ile düzgün bir bağlantı kuramayan gözlerde oluşur. Bu gözlerde odaklanma problemi olur. Göz kayması hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Çünkü beyin, göz ile düzgün bağlantı kuramaz ise beyin de zamanla bu gözden gelen görüntüyü bastırır. Bu da göz tembelliğine neden olur. Göz tembelliği mutlaka tedavi edilmelidir yoksa daha büyük görme bozukluklarına yol açabilir.

Göz Kayması

Göz kayması doğuştan olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Ailesinde göz kayması olan çocuklarda göz kayması riski daha fazladır. Göz kayması, göz kasları beraber çalışmadığı durumlarda görülür. Örneğin bir objeye bakarken gözlerden sağlıklı olanı bu objeye rahatça bakar. Ancak kayma olan göz bu objeye odaklanamaz ve göz hareket etmeye başlar. Kayan göz başka bir objeye odaklanır. Bunun sonucunda da beyinde karışıklık olur ancak zamanla beyin sağlıksız gözden gelen görüntüyü bastırmaya başlar ve yalnızca sağlıklı gözden gelen görüntüye odaklanır. Bu durumda kalıcı göz kusuruna neden olur.

Göz Kayması neden olur?

Bebeklerde genellikle doğum ile ya da doğumdan kısa bir süre sonra göz kayması görülebilir. Ancak bu kayma genellikle kendiliğinden geçer. Bebeklerde fark edilen göz kayması asla geçiştirilmemelidir ve doktora gidilerek tedavi edilmelidir.

Bebeklerde görülen ateşli hastalıklar birçok probleme neden olabilmektedir. Bunlardan birisi de göz kaymasıdır. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında derhal doktora gidilmelidir.

Miyop ve hipermetrop gibi görme bozuklukları sonucunda da göz kayması meydana gelebilir. Bunun önüne geçmek için göz muayenelerine önem vermek gerekmektedir.

Kazalar, yaralanmalar ve travmalar sonucunda da göz kayması görülebilir.

Göz kayması yeni doğan bebeklerde daha sıklıkla görüldüğünden ötürü hamilelik süreci de bu konuda çok önemlidir. Problemli hamilelik süreci ya da problemli doğum bebekleri etkileyerek göz kayması problemine neden olabilmektedir.

Apert sendromu adı verilen hastalık da göz kaymasına neden olur. Bu hastalık çocuklarda kafatası gelişiminde bozukluk olması anlamına gelmektedir.

Göz kaslarında meydana gelen bozukluklar da göz kaymasına yol açmaktadır.

Beyin felci ve beyinde su toplanması birçok organı etkileyebilir. Bunlardan birisi de gözdür ve bu rahatsızlıklar sonucunda göz kayması oluşabilir.

Yetişkinlerde Görülen Göz Kayması

Göz kaymaları genellikle çocukluk döneminde görülmesine karşın eğer gerekli tedaviler yapılmazsa bu durum yetişkinlikte de devam eder. Fakat kimi zaman çocukluk döneminde böyle bir rahatsızlığı olmayan yetişkin bireylerde de göz kayması görüldüğüne rastlanmıştır. Yetişkinlikte meydana gelen göz kaymalarının başında çocukluktan kalan göz kayması problemi yatmaktadır. Ancak çocukluğunda böyle bir problem yaşamayan bireyler sonrasında geçirdikleri rahatsızlıklar sonucunda da göz kayması yaşayabilir. Bunlardan biri şeker hastalığıdır. Şeker hastalığı gözleri oldukça etkileyen bir hastalıktır ve mutlaka şeker kontrol altında olmalıdır. Aksi halde göz kayması meydana gelebilir.

Gözlerde meydana gelen rahatsızlıklar, kas problemleri de göz kaymasına sebep olabilir. Gözlerin yaralanması, gözlerde bozukluk olmasına rağmen gözlük kullanılmaması da göz kaymasına neden olabilir.

Bazı enfeksiyonlar da göz kaymasına yol açar. Gıda zehirlenmesi, kabuklu deniz hayvanlarından dolayı zehirlenmeler de göz kaymasına neden olabilir.

Tiroid hastalığı, tansiyon hastalığı, kalp hastalıkları da göz kaymasına neden olur.

Göz Kayması Tedavisi

Göz kayması tedavisinde en önemli unsur erken teşhistir. Bu nedenle bebeklerde görülen göz problemlerinde hiç aksatmadan doktora gidilmesi gerekir. Doktorun verdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Kimi zaman gözlük de kullanılmaktadır. Gözlüğün de yetersiz olduğu durumlarda ameliyat uygulana bilmektedir.

Leave a Reply