Göz kapağı şişmesine sebep olan olası hastalıklar

Hiç farkına varmadan ve birdenbire herhangi bir ağrı ya da sızı hissetmeden göz kapağı şişen birçok kişi olmuştur mutlaka. Burada hemen göz kapağında şişme neden olur? sorusu akla gelir. Yazımızda bu sorunun cevabını vermeye çalışacağız.

Göz kapağında şişme

Göz kapaklarında bazen tek bazende her ikisinde birden görülen şişmelerin pek çok sebebi bulunmaktadır. Göz kapağında şişme, hiçbir belirti vermeksizin ortaya çıkabilmekte bazen de kaşıntı, batma hissi ve ağrı gibi belirtilerle oluşabilmektedir. En çok görülen nedeni alerji kaynaklıdır. Bu, bazen göz kapağının kendisinden kaynaklanabilirken bazen de sistemik bir hastalık belirtisi olabilmektedir.

Göz kapağı şişmesinin nedenleri

Alerji göz kapağı şişmesine neden olabilir;

Göz kapağının şişmesi, göz kapağının kendisinden kaynaklanan lokal alerjilerde ve sistemik alerjik reaksiyonlarda görülebilmektedir. Alerjiden kaynaklanan göz kapağı şişliklerinde pek ağrı yaşanmazken, genellikle göz kaşıntısı eşlik etmektedir. Kişide soluklaşmış şiş bir göz kapağı söz konusudur. Pek çok madde alerjiye yol açabilmektedir. Yenen bir yiyecek, dokunulan bir nesne, arı iğnesi, bir losyon veya bir ilaç bunun nedeni olabilmektedir. Göz kapağı şişliği temas alerjisi şeklinde olabildiği gibi, arı alerjisi gibi bir alerji de olabilmektedir.

Arpacık (Hordeolum) göz kapağı şişmesi yapabilir;

Pek çok kişinin yaşadığı ya da şahit olduğu bir göz kapağı şişmesidir. Sadece göz kapağının birinde bir bölgesinde lokal iltihaplı olarak gelişen bir şişliktir. Göz kapağındaki şişliğin nedeni burada bulunan yağ bezleridir. İltihabi bir şişlik olduğundan bazen dışarı doğru akabilmektedir. Dokunulduğunda ağrı verir ve kişiye ciddi rahatsızlık yapar.

Blefarit (göz kapağı iltihabı) göz kapağında şişmeye neden olur;

Göz kapağı iltihabı oldukça sık görülen bir sorundur. Göz kapağının şişmesi ile birlikte kaşıntı, kızarıklık ve yanma hissi yapmaktadır. Ayrıca gözde çapaklanma ve kirpiklerde tutulum meydana getirmektedir.

Şalazyon göz kapağı şişmesine neden olmaktadır:

İsim olarak genellikle aşina olunmayan bu durum arpacıkla karıştırılmaktadır. Ancak arpacığa oldukça benzeyen bir sorundur ve genellikle göz kapağında tek taraflı şişlik olarak görülmektedir. Bu şişlik arpacıktan daha büyük ve arpacığın tam tersi ağrısızdır. Fakat tedavisi arpacık tedavisinden zordur ve gerektiğinde cerrahi operasyon yapılır.

Konjonktivit, göz kapağında şişmeye yol açan sık görülen bir durum;

Kırmızı göz şeklinde bilinen bir durumdur ve göz kapağının şişmesine yol açar. Kişide göz sulanması, akıntı, kızarıklık, batma hissi ve ağrı gibi şikayetler meydana getirmektedir. Konjonktivit tek taraflı olabileceği gibi çift taraflı da olabilmektedir.

Zona;

Zona’nın gözle pek bir alakası olmadığı düşünülebilir. Ancak gözü de tutabilen bir durum olduğu unutulmamalıdır. Gözü tuttuğu bölgede içi sıvı dolu olan şişlikler ve şiddetli ağrılar eşlik edebilmektedir.

Orbital selülit;

Orbital selülit, oldukça agresif seyreden bir göz kapağı şişmesi nedenidir. Genellikle çocuklarda daha fazla görülmektedir. Bu durum, göz çukurundaki dokuların bir enfeksiyonudur ve görme fonksiyonunu tehdit eden komplikasyonlara yol açabilmektedir. Bundan dolayı hızlı bir şekilde tedavisine başlanması gerekir. Genellikle sinüzitin yayılması ile oluşmaktadır. Göz kapaklarında ve gözün kendisinde kızarıklıklar, ağrı, ödem ve şişlik olabilmektedir. Hastanın görme keskinliğini de etkiler ve görmede azalmayla birlikte ateş de yapar. Göz dokusundaki iltihap nedeniyle göz öne doğru çıkıktır.

Göz kapağı şişliğinde diğer sebepler:

  • Göz kanserleri; Göz kanserleri nadiren görülür ve bu duruma görme problemi ve göz kapağında şişlik eşlik etmektedir.
  • Yaralanma ve travmalar; Gözlerin çevresinde ve gözde meydana gelen bit travma göz kapağında şişmeye yol açabilir.
  • Göz kapağı dermatiti; Kişinin göz kapağında kızarıklık, kaşıntı, şişlik ve nadiren de döküntü olabilmektedir.
  • Kavernöz sinüs trombozu; Beyindeki toplardamarların ağımsı yapısında pıhtı meydana gelmesidir. Bu durum göz kapağında şişlik yaptığı gibi, göz hareketlerinde bozukluk, baş ağrısı, göz kapağında düşüklük, gözün hareket edememesi, görmede azalma ve ateş gibi şikayetler olabilmektedir. Acil olarak tedavi edilmesi gerekmektedir.

Göz kapağı şişmesi hangi hastalıkların belirtisidir?

Yukarıda aktardığımız bilgilerde, göz kapağının şişmesinin nedenlerinin göz ve göz çevresinden kaynaklanan nedenler olduğunu belirttik. Bu nedenlerin haricinde bir takım sistemik hastalıklar da göz kapağı şişmesine yol açabilmektedir. Bunlar;

  • Kalp ve kronik böbrek yetmezliği,
  • Karaciğer yetmezliği,
  • Zehirli guatr olarak adlandırılan hipertiroidi, Graves hastalığı durumunda da göz kapağında şişme ve gözün dışa doğru çıkık olması yaşanabilmektedir.
  • Tiroid hormonlarının yetersiz olması (hipotiroidi) ile birlikte de göz kapağı şişliği

Ancak her zaman belirttiğimiz gibi, göz kapağı şişmesi basit bir nedenden de olabilir, ciddi bir hastalığın habercisi de olabilir, en doğru yanıtı almak için bir göz doktoruna görünmelisiniz, yapılacak muayene ve tetkikler sonucunda neden olduğu net bir şekilde ortaya çıkacaktır.

Göz kapağı şişmesi nedenleri ve tedavisi

Leave a Reply