Göz kapağı seğirmesi neden olur?

göz kapağı seğirmesi neden olur

Göz kapağı seğirmesi, göz kapaklarından birinin veya her ikisinin kapaklarında kontrol edilemeyen bir dizi kasılma ya da spazmlardır. Kasılmalar daha çok düzensiz olur. Tıpta miyokimi olarak adlandırılan bu durum, istemsiz ve artış gösteren göz kırpmayı ifade eden blefarospazm olarak kullanılmaktadır. Sinir sisteminin sinyalleri kaslara uygun olmayan bir şekilde iletmesini ifade eden bir bozukluktur.

Göz kapağı seğirmesi, tek başına oluşan bir durum değildir. Genellikle göz sulanması, göz kapaklarının tahrişi ve artış gösteren göz kırpmalar ile beraber görülmektedir. Bazen, burnun seğirmesi ve buruşturulması gibi istemsiz gerçekleşen yüzdeki tiklerle beraber ortaya çıkabilmektedir.

Göz kapağı seğirmesinin nedenleri:

En çok bilinen ve yaygın olarak görülen nedenleri stres, yorgunluk, aşırı kafein alımı ve anksiyete sayılabilir. Ayrıca toz, duman ve göze yabancı bir cismin kaçmasıyla oluşan tahriş nedeniyle de olabilmektedir. Bazı enfeksiyonlar ve alerjiler de göz kapağı seğirmesinin nedenlerindendir. Primer konjenital glokom durumunda, sinir sistemini etkileyen inme ve beyni etkileyen bazı faktörlerle de ortaya çıkabilmektedir. Göz kapağı seğirmelerini oftalmolojik ve nörolojik olarak ayırmak da mümkündür. Bunlar;

1- Oftalmolojik nedenler;

Alerjiler,

Göz yüzeyinde iltihap (Konjonktivit),

Göz kapağı kenarında iltihap (Blefarit),

Göz kuruluğu,

Zonklama şeklinde ağrı yapan korneada aşınma veya ülser,

Primer konjenital glokom.

2- Nörolojik nedenler;

İstemsiz kasılma ya da göz kapağı seğirmesi (Blefarospazm),

Dikkat eksikliği,

İnme/felç,

Yüzde oluşan tik,

Kronik motor tük bozukluğu,

Tourette sendromu,

Geç dikinezi.

Göz kapağı seğirmesinde tedavi:

Göz kapağı seğirmesi genellikle dinlenme ve rahatsızlık veren etkenlerin ortadan kaldırılmasıyla kendiliğinden geçmektedir. Ancak, yine de seğirme geçmiyor ve devam ediyorsa altında yatan nedenlerinin araştırılması için doktora gidilmelidir. Seğirme inmeyle alakalı gelişmediği sürece acil bir durum yoktur. Belli bir süre içinde kendiliğinden geçen göz kapağı seğirmesi bir haftadan uzun sürerse, yüzün bir kısmını veya tamamını kaplarsa, göz kapakları aşağı düşüyorsa, kısmi veya tam felce sebebiyet verirse, gözde kızarıklık ve şişme varsa acil yardım alınmalıdır.

Göz kapağı seğirmesi zararsız olsa da, yukarıda bahsettiğimiz gibi belirtiler yaşıyorsanız mutlaka tıbbi destek almalısınız.

Leave a Reply